7 sfaturi utile pentru a face fata caniculei

Pentru ca temperaturile au inceput sa fie tot mai ridicate, Ministerul Sanatatii ne da cateva sfaturi pentru a ne pastra energia si sanatatea, in ciuda caniculei.

1. Nu stati in soare la amiaza

Stim cu totii cat de ridicate sunt temperaturile in jurul amiezii, motiv pentru care si medicii ne recomanda sa evitam expunerea prelungita la soare in intervalul 11:00-18:00. Totusi, daca este imperios necesar, ne putem expune la soare, insa ar trebui sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

2. Consumati intre 1,5 si 2 L de lichide pe zi


In perioadele de canicula, lichidele au darul de a ne potoli setea si de a ne hidrata, de aceea este bine de stiut ca un pahar de apa este necesar la fiecare sfert de ora. Inclusiv iaurtul este o varianta buna, intrucat produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. Mai mult, expertii in sanatate sustin ca e recomandat consumul lichidelor chiar si atunci cand nu ne este sete.

3. Consumati fructe si legume zilnic


Vara este cu siguranta anotimpul legumelor si al fructelor, si ar trebui sa profitam din plin de asta. Pepeni, prune, caise, mere, pere, rosii, castraveti, nu conteaza ce fel de legume sau fructe consumam, cat timp cantitatea lor este indeajuns de mare incat sa ne hidrateze. Deoarece contin o mare cantitate de apa, sfatul medicilor este de a le consuma zilnic.

4. Nu consumati alcool


Nici macar bere sau vin. Si asta pentru ca bauturile alcoolice favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Si bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) ar trebui evitate, intrucat sunt diuretice.

5. Faceti dusuri caldute cat mai des

Pe parcursul zilei, este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa. Daca avem aer conditionat, e bine de stiut ca aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

6. Evitati activitatile in exterior


Fie ca e vorba de sport sau de gradinarit, astfel de activitati in exterior trebuie evitate pe cat posibil. Pe langa faptul ca ne obliga sa stam in soare, ele ne si consuma toata energia.

7. Aveti grija si de ceilalti

Nu in ultimul rand, Ministerul Sanatatii recomanda sa avem grija de persoanele dependente de noi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) si sa le oferim, in mod regulat, lichide, chiar daca nu ni le solicita. In plus, contactul cu astfel de persoane ar trebui pastrat permanent.    

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atelier catehetic în Protopopiatul Dorohoi pentru preoții care vor participa la Concursul Național Catehetic 2025! (Foto)

astăzi, 12:40

Luni, 20 ianuarie 2025, parohia „Înălțarea Domnului” din Ibănești, protopopiatul Dorohoi, a găzduit un atelier de formare și scriere de proiecte destinat preoților din Arhiepi...

Un copil de nouă ani și un adult, transportați la spital după un grav accident!

astăzi, 12:25

Pompierii militari suceveni au intervenit cu o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD şi un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean la un accident produs pe raza municipiului Suce...

Acțiune a polițiștilor pentru prevenirea accidentelor rutiere. 22 de șoferi depistați cu viteză peste limită și opt permise de conducere reținute!

astăzi, 12:15

La data de 20 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rut...