5 medicamente care pot face rau copiilor

5 medicamente care pot face rau copiilor
"A nu se lasa la indemana copiilor", o recomandare importanta inscriptionata pe cutiile si in prospectele medicamentelor. Multi parintii o cunosc, insa cati dintre ei o respecta?

Specialistii spun ca, anual, sute de copii sub 11 ani ajung in spitale din cauza supradozelor. Pierderea cunostintei, varsaturile si cresterea ritmului cardiac sunt numai cateva dintre efectele care pot fi fatale copiilor. De aceea, inainte de a administra tratamente celor mici, parintii trebuie sa fie precauti si sa discute cu un specialist. Iata cateva medicamente care pot face rau copiilor, potrivit Click pentru femei:

1. Atentie la picaturile pentru ochi!

Unele picaturi de ochi sunt contraindicate sugarilor si copiilor sub sase ani, deoarece pot provoca alergii. Le recunosti usor daca ai simptome precum: inrosirea si lacrimarea ochilor. De aceea, inainte de a le pune picaturi este indicat sa consulti un pediatru sau un oftalmolog. Nici picaturile nazale care contin efedrina, pseudoefedrina sau fenilefrina nu sunt indicate copiilor sub sase ani deoarece cresc pulsul, dau hipertensiune si stare de agitatie. In plus, folosite cu regularitate, decongestionantele nazale dau dependenta. Ca alternativa, pentru curatarea foselor nazale, cei mici pot folosi picaturile cu apa salina.

2. Siropurile cu codeina pot da cresteri ale ritmului cardiac

Siropurile contra tusei (care apar in urma afectiunilor respiratorii) si comprimatele antihistaminice pentru tratarea expectoratiilor si secretiilor nazale nu sunt indicate copiilor sub doi ani, deoarece exista riscul de efecte secundare, precum convulsiile (tulburari bruste ale muschilor), cresterea ritmului cardiac si chiar pierderi de cunostinta. Ca alternativa, medicii pediatrii recomanda tratamentele homeopate si cele naturale, insa nu inainte de a face o consultatie amanuntita. De asemenea, comprimatele cu codeina sunt nerecomandate copiilor sub sapte ani deoarece produc stop respirator si afectiuni cerebrale.

3. Respecta dozele de paracetamol!

Poti alina simptomele de raceala si gripa (febra, durerile musculare, de cap) ale copilului tau cu ajutorul siropurilor cu paracetamol atat timp cat nu se depasesc dozele recomandate. Motivul? Toxicitatea acestui medicament este destul de mare, excesele fiind foarte daunatoare ficatului. Asadar, medicul poate prescrie paracetamol copiilor sub 16 ani, insa numai in doze mici, fractionate, in trei sau cel mult patru prize pe zi. In cazul copiilor mici, siropurile cu paracetamol se administreaza doar cu lingurita dozatoare.

4. Excesul de antibiotice scade imunitatea

Nu te grabi sa dai copilului antibiotic la primul semn de boala, deoarece aceste medicamente se dau numai la recomandarea medicului. Pediatrul va prescrie intotdeauna antibiotice tinand cont de varsta si de greutatea acestuia. In plus, dozele pot varia in funtie de boala si de stadiul ei. Excesul si administrarea incorecta duc la probleme gastrice, candidoze (infectii genitale sau bucale cu ciuperca candida albicans) si la scaderea imunitatii.

5. Aspirina poate da simdromul Reye

Parintii trebuie sa citeasca cu mare atentie prospectele medicamentelor care se elibereaza fara reteta (cum ar fi unele tabletele efervescente, siropuri sau pliculete cu prafuri), deoarece pot avea in componenta acid acetilsalicilic, adica aspirina. Aceasta poate fi utilizata numai de adulti, in cazul febrei, durerilor de muschi si de cap. Administrata la copii mai mici de 16 ani, poate duce la aparitia sindromului Reye, o boala care poate fi letala (in mai mult de 50% dintre cazuri) deoarece afecteaza grav ficatul, rinchii si creierul.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
146

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
160

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
243

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...