1. Robotul sofer
Analistii din industria auto sustin ca pana in 2020 visul oamenilor de a se urca beti crita la volan va deveni realitate: masinile care se conduc singure sunt tot mai aproape de un prototip viabil din punct de vedere comercial.
Proiectele Google si General Motors pentru masini care se conduc singure sau chiar se parcheaza singure continua, iar in urmatorii ani soferii umani ar putea fi inlocuiti de masini robotizate, ce au reflexe programate si iau decizii mai bune in situatii de urgenta.
2. Robotul muncitor in constructii
Unul dintre cele mai periculoase joburi, cel de lucrator in constuctii, ar putea fi abandonat complet de oameni in favoarea robotilor care stiu sa indeplineasca sarcini repetitive in constructii.
In timp ce aplicatiile cele mai evidente ale robotilor specialisti in constructii vizeaza controlul calitativ si asamblarea, chiar si NASA este interesata de robotii in constructii. Agentia spatiala americana lucreaza la un proiect ce include roboti ce ar putea construi o baza in spatiu sau pe un alt corp ceresc inainte de sosirea exploratorilor umani.
3. Fermier
Munca pe camp ar putea deveni in curand o placere, nu o necesitate pentru multi oameni. Dupa incidentul nuclear de la Fukushima, guvernul japonez lucreaza la un proiect agricol robotizat in zona afectata de radiatii.
Fructele si legumele cultivate de robotii agricoli nu vor fi consumate de oameni din cauza nivelului de radiatii, insa experimentul transforma un dezastru intr-o sansa de dezvoltare a tehnologiei de top. Daca totul merge bine langa Fukushima, robotii ar putea prelua munca pe camp si in alte zone.
4. Profesor
Pare greu de crezut ca un robot ar putea prelua sarcinile unui invatator sau profesor, dar expertii in robotica din Coreea de Sud au lansat un proiect educational ce "aduce" robotii in salile de clasa.
Deocamdata, robotii cu forma umanoida vor fi folositi de profesori ca asistenti ce pot doar "recita" texte, insa perfectionarea lor in timp i-ar putea face capabili de a da lucrari de control si de a oferi copiilor planuri de studiu. Oare robotii in invatamant inseamna sfarsitul fituicilor si copiutelor?
5. Soldat
Atacurile cu drone lansate de americani in Pakistan ar putea fi inceputul robotizarii adevarate a fortelor armate. Deocamdata dronele sunt controlate de la distanta de oameni, insa automatizarea lor completa ar putea deveni o optiune viabila in curand.

Miliardele de dolari investite in tehnologiile militare asigura practic o dezvoltare mai rapida a robotilor care pot sa ucida decat a robotilor care pot salva vieti, iar masinariile ar putea inlocui complet oamenii in situatiile de lupta in viitorul apropiat.
Sursa: hit.ro