Ziua Internațională a Pompierilor este sărbătorită în fiecare an pe 4 mai, când este cinstită memoria pompierilor care și-au dat viața pentru a-i proteja pe ceilalți.
Simbolul zilei internaționale este panglica roșie-albastră, legată de culorile simbolice ale principalelor elemente cu care lucrează pompierii – roșu pentru foc și albastru pentru apă.
Aceste culori sunt, de asemenea, recunoscute la nivel internațional ca reprezentând serviciile de urgență, informează site-ul dedicat zilei.
Ziua internațională a pompierilor a fost instituită în 1999, ca urmare a morții a cinci pompieri într-un incendiu de vegetație din Australia, conform agerpres.ro.
“Pompierii sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut! Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de culoarea uniformei, salvatorii din întreaga lume au același scop: de a salva.
Este una dintre cele mai riscante profesii, iar toți cei care fac parte din această familie au un suflet mare și sunt ghidați de foarte mult curaj în acțiunile lor.
Astăzi, de Ziua Internațională a Pompierilor, se cuvine să onoram sacrificiile făcute de pompierii de pretutindeni, uneori chiar cu prețul vieții!
La mulți ani pompierilor din întreaga lume,” transmit pe Facebook reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Botoșani.
România are și o Zi Națională a Pompierilor, marcată în 13 septembrie în amintirea Bătăliei de la Dealu Spirii – București (1848), dată între compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman.
De asemenea, pompierii români îl cinstesc ca ocrotitor pe Sf. Iosif cel Nou de la Partoș (15 septembrie), care, prin rugăciunile sale, a salvat de flăcări Timișoara în anul 1652, conform basilica.ro.