3 si 4 iunie, zile libere pentru angajati. Ce pedepse risca angajatorii care nu dau liber

3 si 4 iunie, zile libere pentru angajati. Ce pedepse risca angajatorii care nu dau liber
Romanii au parte, anual, de 11 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, potrivit Codului Muncii. Din 2009, printre acestea, au fost incluse si Rusaliile, care, in acest an, se vor sarbatori pe 3 si 4 iunie, respectiv duminica si luni. Angajatorii care nu acorda salariatilor zilele libere stabilite de stat risca amenzi piperate.

Legislatia muncii nu este deloc blanda cu angajatorii care le incalca salariatilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acorda zilele libere legale nu pot fi mai mici de 5.000 de lei, insa pot ajunge si la 10.000 de lei.

Totusi, nu toti angajatorii sunt obligati sa acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, Codul muncii prevede ca zilele libere stabilite de stat nu se acorda la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

De asemenea, pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in zilele de sarbatoare legala, se stabilesc programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

Pentru angajatii aflati in aceste categorii, Codul muncii prevede compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", dupa cum se arata in Codul Muncii, salariatii trebuie sa beneficieze de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Angajatorii care nu le incalca aceste doua reguli stabilite de legislatia muncii vor fi sanctionati tot cu o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

Ce sarbatori legale exista acum in Codul muncii?

Codul muncii prevede momentan 11 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, singurele zile nelucratoare stabilite de legislatia muncii:
1 si 2 ianuarie; prima si a doua zi de Pasti – in 2012, aceste zile au fost 15 si 16 aprilie; 1 mai – in 2012; prima si a doua zi de Rusalii – in 2012, aceste zile sunt 3 si 4 iunie; Adormirea Maicii Domnului – 15 august; 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei; prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie.Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, in timpul saptamanii. Conform calculelor noastre, in acest an, salariatii se bucura in total de 7 zile libere impuse de lege, din cele 11 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii.

Situatia din 2012 este, totusi, mai buna decat cea din 2011. Anul trecut, din cele 11 sarbatori legale doar 5 au fost zile din timpul saptamanii.

Numarul zilelor libere ar putea creste

Salariatii romani ar putea beneficia de mai multe zile libere, dupa ce Senatul a adoptat recent o propunere legislativa potrivit careia ziua de 30 noiembrie, cand se celebreaza Sfantul Andrei, ar urma sa devina zi nelucratoare in Codul Muncii.

"Sfantul Apostol Andrei are o deosebita importanta in viata spirituala a poporului roman, iar Biserica Ortodoxa Romana l-a proclamat si inscris in calendarul bisericesc drept Ocrotitorul Romaniei", sustine initiatorul propunerii legislative, deputatul Victor Socaciu, in expunerea de motive.

Totusi, hotararea senatorilor nu este una definitiva. Chiar daca senatorii au adoptat aceasta propunere legislativa, ziua de 30 noiembrie 2011 nu poate deveni sarbatoare legala si zi nelucratoare in Codul Muncii pana nu  intruneste si votul favorabil al Camerei Deputatilor. Ulterior proiectul de lege trebuie sa fie promulgat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, si publicat in Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

Zilele de sarbatoare legala au fost subiectul mai multor propuneri legislative ale parlamentarilor romani in ultima vreme.

Astfel, adoptarea legii propuse de Victor Socaciu vine dupa ce anul trecut, in luna octombrie, Camera Deputatilor a respins defintiv, dupa ce Senatul o adoptase, o propunere similara care prevedea introducerea altor doua zile nelucratoare in Codul Muncii, prin delararea ca sarbatori nationale a zilelor de 24 ianuarie si 30 noiembrie.

La momentul respectiv, deputatii nu au fost de acord cu introducerea altor doua sarbatori nationale, sustinand ca diminuarea numarului de zile lucratoare impune presiuni asupra bugetului de stat, determinand o crestere a cheltuielilor bugetare. Astfel, acestia au propus respingerea initiativei legislative.

Mai mult decat atat, a existat si o propunere legislativa prin care si ziua de 10 mai – Ziua independentei - sa fie declarata sarbatoare nationala si zi libera in Codul muncii. Aceasta lege a fost de asemenea adoptata de Senat in 23 noiembrie, iar acum se afla la Camera Deputatilor, in 16 februarie 2012, deputatii din Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa avizand negativ proiectul de lege.

Romania, codasa la numarul de zile libere

Cu cele 11 zile libere, Romania are printre cele mai putine sarbatori legale din UE, potrivit unui raport Eurofound, publicat anul trecut. De cele mai multe sarbatori legale au parte spaniolii (14), slovacii (13), austriecii, portughezii si cehii (11).

Singura tara care are mai putine sarbatori legale decat Romania este Olanda, cu cinci astfel de zile.

De asemenea, studiul citat arata ca in anul 2010 romanii au petrecut, in medie, 41 de ore si 20 de minute la locul de munca pe saptamana, cel mai mult din UE. Mai mult decat atat, in 2010, romanii au stat la serviciu cu 48 de ore mai mult fata 2009, cumuland 1872 de ore si pozitionandu-se astfel intre "workaholicii" Europei.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul Trenurile Soarelui 2024 ocolește Botoșaniul, ce orașe sunt pe listă!

astăzi, 16:26
33

CFR Călători a anunțat joi după-amiază începerea programului Trenurile Soarelui 2024, cu începere din 14/15 iunie.Într-un comunicat dat publicității, operatorul feroviar d...

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
28

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
64

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...