29 octombrie la Botosani: Un parlamentar PDL negociaza plecarea la PSD, unul de la UNPR joaca la doua capete. Profesorii raman cu ochii in soare!

Drumul national Botosani-Suceava reabilitat in 2012, alba-neagra cu postul de prefect si cel de sef al Inspectoratului Scolar, Buhaianu si Ada Macovei negociaza pentru a intra in PSD, Tariceanu le spune "pas" profesorilor cu majorarea de 50% a salariilor. Vezi ce se mai intampla pe 29 octombrie, la Botosani.

29 octombrie 2011

Lucrarile la drumul national Botosani-Suceava vor incepe in 2012!  

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat la Suceava ca lucrarile la drumul national care leaga judetul Suceava de Botosani vor incepe anul viitor. Ea a adaugat ca Ministerul pe care il conduce a gasit solutii pentru realizarea acestei investitii.

Licitatia pentru reabilitarea drumului national Botosani-Suceava a fost castigata de firma omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, supranumit "regele asfaltului".

Pe teritoriul judetului Botosani urmeaza a fi reabilitati peste 16 kilometri de drum.

Investitia totala, care presupune reabilitarea a peste 40 de kilometri, pe raza celor doua judete, se ridica la 200 de milioane.
  

Haos in contabilitatea Directiei Vamale, cu trecere pe la Botosani!  

DRAOV a pierdut 1 milion euro pentru ca nu a urmarit creantele. La Botosani s-au oprit si s-au inregistrat in contabilitate 300.000 lei care apartineau primariilor.

Controlul Camerei de Conturi la Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi indica foarte clar ca, in ultimii ani, institutia a functionat haotic. Pe langa faptul ca nu s-au urmarit creantele si nu s-au emis titluri executorii pentru incasarea banilor, conducerea DRAOV a luat decizii si in domenii in care nu avea competenta. La Edil Center SRL s-a incasat doar datoria, fara sa se mai calculeze accesorii constand in dobanzi si penalitati in valoare de 150.000 lei. De asemenea, o alta firma a fost esalonata la plata, desi DRAOV nu avea legal acest drept. Neglijenta, daca nu chiar incompetenta, a facut ca DRAOV sa execute silit anumite firme, dar sa nu inregistreze si sa nu recupereze cheltuielile de executare silita. Auditorii au constatat ca aceste lucruri s-au petrecut in cazurile Iasisting SRL, Romcap Forest SRL si Lumy Company SRL.

Documentele vraiste din contabilitatea DRAOV au avut rolul sa-i ingrozeasca pe auditorii de la Camera de Conturi, din cauza prostiilor identificate. Astfel, au fost inregistrate in contabilitate in contul "creditori sub un an din depozite constituite in avans" sume necuvenite. Elocvent este cazul Biroului Vamal Stanca-Costesti, unde aproape 300.000 lei, reprezentand amenzi, au fost inregistrati in contabilitate, desi suma respectiva era cuvenita primariilor din localitatile unde-si au domiciliul persoanele amendate. Asadar, DRAOV nu a incasat ceea ce trebuia, dar a primit sume destinate altor entitati. Banii au fost virati in timpul actiunilor de control, dupa descoperirea neregulilor.
  

 

29 octombrie 2010

"Boc era dispus sa schimbe prefectul, ca sa nu votez motiunea", spune Campanu!  

Liviu Campanu este, de departe, cel mai mediatizat parlamentar al acestei saptamani, dupa ce marti anunta ca demisioneaza din UNPR pentru a vota, miercuri, motiunea. Disputele au urmat si vineri, cand Liviu Campanu a dezvaluit ca i s-a oferit Inspectoratul Scolar Judetean Botosani. Mai mult, UNPR ar fi primit si postul de prefect daca Liviu Campanu accepta sa nu voteze motiunea de cenzura a opozitiei.

"Am fost sunat de domnul Oprea inainte de motiune, care m-a invitat la o discutie in grupul parlamentar din Camera Deputatilor si atunci dumnealui mi-a zis: Stiu de ce esti suparat, o rezolvam!", si il suna pe premier. Oprea i-a zis lui Boc: "Domnul prim-ministru, Campanu este langa mine, nu voteaza motiunea daca saptamana viitoare nu schimbam prefectul de Botosani", si Boc a zis: "Sigur, in prima sedinta de Guvern". Atunci am spus ca nu ma intereseaza si imi pare rau daca asta am lasat sa se creada, ca eu sunt intr-un conflict iremediabil cu prefectul. L-a sunat apoi pe domnul prefect pentru a-i transmite ca nu doresc acest lucru", a declarat senatorul Liviu Campanu.

Vizavi de conducerea ISJ Botosani, Liviu Campanu a declarat vineri dupa-amiaza, intr-o interventie in direct la Realitatea TV, ca propunerea nu a venit direct de la ministrul Educatiei, ci printr-un intermediar care nu este implicat in viata politica.

"Aceasta a fost oferta de miercuri, cu prefectul, cea cu seful ISJ e marti. Aceste discutii au avut loc telefonic. Daca cineva asculta convorbirile telefonice, pot fi verificate. Eu am vrut doar sa spun ca si parlamentarii PDL au pus conditii la functii", a spus Campanu, care a adaugat insa imediat: "Cel care mi-a facut propunerea nu este un membru al PDL, nu are treaba cu politica".

Ministrul Educatiei a infirmat ca i-ar fi facut vreo propunere senatorului Liviu Campanu.
  

Boc ii raspunde lui Campanu: "Primul-ministru nu i-a promis funcţia de prefect al judeţului Botoşani senatorului Liviu Câmpanu"  

"Liviu Câmpanu a vorbit despre nişte intermediari, fără a fi sigur, nici măcar dumnealui, că ar fi vorbit cu premierul. De asemenea, Guvernul nu intenţionează schimbarea din funcţie a domnului Cristian Constantin Roman, prefectul judeţului Botoşani".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, este abilitată să facă următoarele precizări în legătură cu unele afirmaţii făcute astăzi de senatorul Liviu Câmpanu:

"Primul-ministru Emil Boc nu a realizat niciun demers care să influenţeze în vreun fel votul senatorului Liviu Câmpanu la moţiunea de cenzură dezbătută miercuri. Primul-ministru nu i-a promis funcţia de prefect al judeţului Botoşani senatorului Liviu Câmpanu şi nu a încercat să influenţeze opţiunea de vot a altor parlamentari. Senatorul Liviu Câmpanu a făcut o serie de afirmaţii nefondate, fără a putea proba nimic din ceea ce a susţinut. Liviu Câmpanu a vorbit despre nişte intermediari, fără a fi sigur, nici măcar dumnealui, că ar fi vorbit cu premierul. De asemenea, Guvernul nu intenţionează schimbarea din funcţie a domnului Cristian Constantin Roman, prefectul judeţului Botoşani", se arată în comunicatul transmis redactiei de Biroul de Presa al Guvernului Romaniei.
  

Solidar cu Campanu, Daniel Moruzi a renuntat la mandatul de subprefect!  

MORUZI: "M-a sunat domnul ministru Oprea si a zis ca am toata sustinerea dumnealui si a UNPR, dar pana a-l cunoaste pe domnul Oprea, il cunosc pe domnul Campanu".

Dupa numai zece luni de mandat suprefectul Daniel Moruzi si-a dat demisia, prefectul Cristian Roman ramand din nou fara subprefect. Moruzi a inaintat demisia premierului Romaniei, act ce este valabil incepand cu data de 1 noiembrie. Gestul lui Daniel Moruzi este, in opinia sa, unul de onoare si de bun simt, dupa ce omul care l-a sustinut pentru aceasta functie administrativa si-a dat demisia in UNPR, fiind vorba despre senatorul Liviu Campanu.

"Mi se pare un gest de bun simt pe care a trebuit a-l fac, sa-mi dau demisia. Ma simt mult mai bine pentru faptul ca am luat decizia asta, decat daca as fi luat decizia sa raman. Am luat aceasta hotarare pentru ca domnul Campanu si-a dat demisia, pentru ca mi se pare ciudat sa ramana dumnealui in opozitie iar eu sa raman la guvernare", a declarat Daniel Moruzi.

Se pare ca insusi Gabriel Oprea, presedintele UNPR, a incercat sa-l convinga pe Daniel Moruzi sa nu renunte la functia de suprefect, intrucat ar avea in continuare sustinerea partidului, chiar daca senatorul Liviu Campanu nu mai face parte din UNPR.

"Oricum nu ma mai simteam cam demult reprezentantul Guvernului in teritoriu. Ar fi trebuit sa-mi dau demisia cam de doua zile, m-a sunat domnul ministru Oprea si a zis ca am toata sustinerea dumnealui si a UNPR, dar pana a-l cunoaste pe domnul Oprea, il cunosc pe domnul Campanu. Demisia este cu data de 1 noiembrie", a spus Moruzi.

Dupa un mandat de zece luni de subprefect, Daniel Moruzi a precizat ca in mod sigur se va intoarce la Garda Financiara, intrucat avea postul de comisar suspendat pe perioada cat a fost reprezenantul Guvrnului in teritoriu.

"A fost interesant mandatul meu de subprefect, am avut de la care sa invat, am avut si perioade critice, de neliniste, dar astea apar in momentul in care intervin personalitati diferite", a conchis Daniel Moruzi.
  

Rotaru arunca bomba: Buhaianu si Ada Macovei au negociat pentru a intra in PSD!  

Declaratiile lui Victor Ponta au aruncat un adevarat butoi de pulbere in teritoriu, dupa ce presedintele PSD a spus ca un parlamentar din Botosani ar fi "primit vama" dupa votul motiunii de cenzura din Parlament!

Razvan Rotaru, presedintele organizatiei de tineret PSD Botosani, spune ca in mijlocul acestor dispute se afla chiar deputatul PDL Catalin Buhaianu, cel care joi declara, pentru Stiri Botosani, ca cel care a negociat cu Victor Ponta ar fi fost Liviu Campanu, fost senator UNPR.

"Acum o luna de zile, cand a fost congresul tineretului la PSD,
se auzea ca Buhaianu negociaza cu PSD sa reintre in PSD, el cu Ada Macovei. Probabil el este parlamentarul la care a facut referire Victor Ponta ca nu a mai votat motiunea pentru ca ar fi primt vama de la Botosani. Sa nu uitam ca Buhaianu era prieten bun cu Victor Ponta la tineret", a spus in cadrul unei conferinte de presa de vineri Razvan Rotaru.

Si Costica Macaleti a avut o opinie, care duce insa tot catre parlamentarii PDL. "Nu pot fi decat doi parlamentari. Ori Buhaianu, ori Strugaru de la Darabani, sa fie interesati intr-un asemenea trafic de influenta", a precizat Costica Macaleti.
  

 

29 octombrie 2009

Profesori ai "Laurian"-ului, cetateni de onoare ai municipiului Botosani!  

Sarbatoarea de la Colegiul Laurian se intregeste, in aceste zile, cu decizia Consiliului Local Botosani de a acorda titlul de Cetatean de Onoare unor profesori care au facut cinste unitatii scolare, dar si invatamantului botosanean.

Este vorba despre profesorii Dumitru Tiganiuc si Constantin Vasilica. Gestul consilierilor locali vine in contextul marcarii a 150 de ani de invatamant la Colegiul National A.T.Laurian, eveniment care va culmina cu un moment festiv la Teatrul Mihai Eminescu, programat pentru vineri, 30 octombrie, la ora 16.00.
  

 

29 octombrie 2008

Un miliard de lei vechi, cu destinatia Aeroport Salcea, a aterizat la Botosani!  

Un miliard de lei vechi pentru Aeroportul Salcea! Atat au pregatit autoritatile botosanene in acest an. Insa, pentru ca sucevenii nu au facut nici un act de asociere, document care sa justifice implicarea financiara a judetului Botosani, banii au fost redirectionati spre alte nevoi ale judetului.

"I-am redirectionat asta vara pentru alte scopuri mai urgente. Dar la aeroport, cu sau fara miliardul nostru de lei vechi, tot atata este. Acolo, daca se doreste sa se procedeze la o investitie de modernizare de mare amploare, ar fi foarte potrivit acest lucru, fiindca este un obiectiv strategic din punct de vedere al nevoii de dezvoltare al regiunii de Nord-Est a tarii, din care si noi facem parte", a spus presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac.

In cazul in care se vor dezvolta proiecte de investitii comune intre judetele Suceava si Botosani, seful CJ spune ca judetul Botosani se va implica, bineinteles, in limita potentialului economic.

"Chiar daca vrem sa ne implicam mai mult, practic, nu avem cum suporta", a declarat Mihai Tabuleac.

Anul trecut, CJ Botosani a participat la cheltuielile Aeroportului Suceava cu suma de 50.000 de lei.
  

Salariatii din sistemul privat botosanean, invidiosi pe bugetari!  

Guvernantii platesc acum indiferenta fata de legea salarizarii bugetare, lege pe care sindicatele au invocat-o de ani buni. Liderul CNSLR Fratia Botosani, Stefan Tarca, spune ca inexistenta acestei legi a condus la diferente salariale colosale intre categoriile sociale, atat in randul bugetarilor, cat si intre bugetari si salariatii din mediul privat.

"Noi, sindicalistii, nu putem spune sa nu se dea o astfel de majorare. Noi militam intotdeauna pentru salarii mai mari. Problema e la guvernanti, in primul rand la toata clasa politica, fiindca nu au facut asa o lege care sa reglementeze salariile. Ei abia acum si-au dat seama si noi tipam de 10 ani. Acum se cearta intre ei si noi suntem la mijloc. Nu putem spune ca legea nu era binevenita. De acum inainte, in orice domeniu social gingas, daca nu se vor lua masuri la timp, lucrurile vor degenera si se va ajunge aici. Poate sa ajunga si mai rau. La lupte de strada si situatii catastrofale", spune Stefan Tarca.

Nemultumiri au aparut deja in unitatile economice, unde salariatii vad cum pe zi ce trece salariile lor devin din ce in ce mai mici.

"Cele mai mici salarii sunt in confectii si in agricultura. Dar confectiile in toata Europa sunt mai prost platite. Din totalul sindicalistilor pe care ii reprezentam, cam jumatate sunt confectioneri si din domeniul agricol. In mod inevitabil, si ceilalti vor solicita majorari de salarii. Fiindca, la ora actuala, salariile bugetarilor sunt deja cu 30% mai mari fata de cele ale altor ramuri de activitate. Daca se mai da si majorarea de 50%, diferentele vor fi si mai mari", a adaugat Stefan Tarca.
  

Dascalii botosaneni se simt ofensati si neglijati  

Ordonanta de urgenta privind majorarile salariale in domeniul Educatiei si aprobata in sedinta Guvernului de ieri a pus dascalii pe jar.

Potrivit acestui act normativ, majorarea salariilor cu 50% promisa cadrelor didactice va putea fi aplicata abia din luna aprilie a anului viitor. Decizia Guvernului a iritat profesorii, care au amenintat ca ar putea declansa greva generala.

"O propunere nerealista, o decizie importanta pentru ca poate sa modifice in mod substantial mersul Romaniei, dupa o lunga perioada de crestere economica, catre o criza economica", a spus astazi Maria Tiprigan, lidera SIP Botosani.

Aceasta a fost explicatia premierului Calin Popescu Tariceanu pentru refuzul acestuia de a majora salariile cadrelor didactice cu 50%. Potrivit ordonanatei de Urgenta aprobata in sedinta de ieri a Guvernului, dascalii isi vor putea primi salarii mai mari cu 50% incepand cu luna aprilie a anului viitor. Decizie de care dascalii nu sunt nici pe departe multumiti.

Gheorghe Constantinescu, presedinte LSI: "Maine dimineata suntem la Bucuresti, la intalnirea membrilor Colegiului liderilor la nivelul judetelor si vom stabili care vor fi etapele urmatoare pe care sa le urmam. Noi de ieri am pornit sa consultam membrii de sindicat cu privire la eventuala declansare a unei greve".

Supararea este mai mare pentru membrii Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, care se simt ofensati si neglijati de executiv.

Maria Tiprigan, presedinte SIP: "Nu am crezut nici o clipa ca va fi adevarat ca vom primi salarii marite, pentru ca il stim pe domnul prim ministru Tariceanu cata greutate da invatamantului romanesc. El desconsidera acest segment de importanta nationala si pe oamenii scolii".

Dascalilor nu le-a mai ramas acum decat sa spere ca Parlamentul sa nu fie de acord cu Guvernul.


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacolul „Îmbătați de dragoste” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (foto)

Wednesday, 15 January 2025

Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte actorii: Cezar Amitroaei (D-nul Orgon, bătrân gentilom), Petruț ...

Garda de Mediu Botoșani: Informații privind importanța solicitării şi obţinerii acordului de mediu!

Wednesday, 15 January 2025

Solicitarea şi obţinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activităţilor existente, care pot avea impact semnificativ as...

Investiții de 8,5 milioane de lei pentru extinderea unei fermei de pui într-o localitate din Botoșani!

Wednesday, 15 January 2025

Complexul ajunge astfel la 150.000 de pui pe serie. Investiţia totală este de 8,5 milioane de lei, din care o parte provine din fonduri europene nerambursabile, scrie zf.ro „În ultimu...