26 septembrie – Ziua europeană a Limbilor

Începând cu 2001, la 26 septembrie este marcată, anual, Ziua europeană a limbilor, o iniÅ£iativă a Consiliului Europei, potrivit http://edl.ecml.at/.

Anul 2001 a fost proclamat de Consiliul Europei ÅŸi Uniunea Europeană „Anul European al limbilor''. Activităţile organizate cu acel prilej, care au implicat mii de persoane din 45 de state, au celebrat diversitatea lingvistică în Europa ÅŸi au promovat învăţarea limbilor.

Comitetul de MiniÅŸtri, organismul de decizie al OrganizaÅ£iei, a recomandat ca Ziua europeană a limbilor să fie organizată în mod flexibil ÅŸi descentralizat, astfel încât să răspundă dorinÅ£elor ÅŸi resurselor statelor membre care ar putea astfel să definească mai bine propriile lor demersuri. Totodată, Comitetul de MiniÅŸtri a invitat Uniunea Europeană să se alăture acestei iniÅ£iative, se arată la edl.ecml.at.

Scopul Zilei europene a limbilor este de a promova plurilingvismul, ca punte esenÅ£ială de comunicare între popoare, dar ÅŸi un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoaÅŸterea limbilor străine facilitează o mai bună înÅ£elegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european, descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii ÅŸi de a-i înÅ£elege mai bine pe cei din jur, scrie Agerpres.ro.

Aproximativ 700 de milioane de locuitori din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei sunt invitaÅ£i să înveÅ£e mai multe limbi străine, atât în cadrul ÅŸcolii, cât ÅŸi în afara ei.

Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Pentru ediÅ£ia din 2022 a Zilei europene a limbilor, site-ul oficial, edl.ecml.at, disponibil în 39 de limbi, le oferă cititorilor posibilitatea de a descărca aplicaÅ£ia „Agentul secret poliglot", care conÅ£ine provocări ÅŸi chestionare prin care elevii sunt încurajaÅ£i să afle mai multe despre o limbă străină în afara contextului ÅŸcolar. Trecând peste o serie de teste, copiii pot avansa de la stadiul de agent în devenire, la cel de „agent secret maestru".

O altă provocare lansată deopotrivă celor mici ÅŸi adulÅ£ilor este cea de a se filma în timp ce rostesc fără greÅŸeală fraze greu de pronunÅ£at, în cât mai multe limbi europene. Ulterior, pot încărca respectivul clip, ce nu trebuie să depăşească un minut, pe platforme precum YouTube, Vimeo ÅŸi TikTok, pentru ca, la final, să trimită linkul la adresa https://edl.ecml.at/Activities/Multilingualtonguetwisterchallenge/tabid/3268/Default.aspx.

În Europa există în jur de 225 de limbi indigene, ceea ce reprezintă 3% din totalul mondial, arată site-ul Centrului European pentru Limbi Moderne din cadrul Consiliului Europei, edl.ecml.at. Majoritatea limbilor Europei fac parte din una din cele trei mari familii lingvistice indo-europene: limbile romanice, limbile germanice ÅŸi limbile slavice.

Pe plan mondial, cei peste ÅŸapte miliarde de oameni vorbesc între 6.000 ÅŸi 7.000 de limbi diferite. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia ÅŸi Africa. Peste jumătate din populaÅ£ia mondială este bilingvă. Limba maternă este, de cele mai multe ori, cea pe care o cunoaÅŸtem ÅŸi o utilizăm cel mai mult.

Fiecare limbă cuprinde aproximativ 50.000 de cuvinte, dintre care vorbitorii nativi folosesc în mod curent între 15.000 ÅŸi 20.000.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu a demisionat din funcția de președinte PSD!

astăzi, 15:43

PSD nu va face nicio contestaÈ›ie, chiar dacă diferenÈ›a este foarte mică, a spus Ciolacu, într-o declaraÈ›ie de presă. Acesta a spus că a sunat-o pe Elena Lasconi. ”Eu aseară mi-a...

Nova Apaserv întrerupe furnizarea apei, se execută lucrări de remediere a unei avarii!

astăzi, 15:40

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de apă ce alimentează Punctul Termic GriviÈ›a 1 din municipiul BotoÈ™ani,  S.C. Nova Apaserv S.A. BotoÈ...

Botoșăneancă ajunsă la spital în urma unui incendiu, a încercat să își salveze bunurile! (Foto)

astăzi, 15:16

Un incendiu s-a produs, luni, 25 noiembrie, într-o gospodărie din localitatea Prăjeni. Un adăpost de animale a luat foc, iar flăcările s-au extins È™i la acoperiÈ™ul unei clădiri din aprop...