26 octombrie la Botosani- Sarbatoare cu oaspeti de seama, conflicte, drumuri proaste si... bunastare financiara la Mavromati!

Promisiuni politice, politisti de frontiera retinuti pentru contrabanda cu tigari, sarbatoare cu Elisabeta Lipa si Octavian Belu la Botosani si un conflict deschis intre un lider de sindicat si seful unei institutii de stat. O zi de 26 octombrie la Botosani.

26 octombrie 2011

Dupa plata parcarii prin SMS, Ghiorghita propune plata cu cardul!

Dupa ce, in urma cu cateva zile, reprezentantii Primariei au anuntat ca doresc implementarea in parcarile cu plata a unui sistem de plata a taxei de parcare, prin SMS, municipalitatea ia in calcul si o alta varianta de incasare. Este vorba despre plata taxei de parcare prin intermediul cardului bancar.

Viceprimarul Florin Ghiorghita sustine ca cea de-a doua varianta este mult mai convenabila, in conditiile in care nu implica si costuri suplimentare. La sistemul de plata prin SMS, proprietarul autoturismului ar fi trebuit sa suporte si contravaloarea SMS-ului.

"E posibil sa le implementam pe amandoua, dar deocamdata inca nu ne-am inteles la costuri. Ei ne-au trimis si un acord de colaborare, trebuie sa analizam si noi si sa vedem cum vom face. Apare un cost suplimentar, al SMS-ului, deci cel care trimite SMS-ul de pe telefon plateste in plus 6 centi, catre operatorul de la telefonie mobila. Noi am fi vrut ca acel comision sa fie cumva inclus in pret, ei spun ca nu se poate, si atunci ar trebui sa creasca cu 6 centi, si in plus sunt 2, 3 centi comisionul firmei, pe care l-am putea suporta noi, sau firma care administreaza locurile de parcare. In ceea ce priveste a doua varianta am discutat cu reprezentantul unei banci, este un sistem care deja este implementat la metroul din Bucuresti, care mie mi-a placut foarte mult, dar analizam acum variantele pentru ca am inteles ca echipamentele sunt foarte scumpe si deocamdata inca nu au gasit resursele financiare pentru a face asa ceva. Se monteaza un fel de minibancomat la fiecare parcomat si te duci efectiv cu cardul, l-ai pus in dreptul lui, tastezi timpul cat vrei sa stai si iti trage banii direct din cont. Este o varianta fara niciun comision, fara absolut nimic. Si ar fi o varianta foarte buna, dar costul echipamentelor este foarte mare undeva intre 10.000 si 15.000 de euro pentru fiecare parcomat in parte", a spus viceprimarul Florin Ghiorghita.

Costurile investitiei ar urma sa fie suportate de firma care implementeaza acest sistem, amortizarea urmand a fi facuta prin incasarea unui comision, pentru fiecare taxare urmand a primi cate un ban.

"Ei au spus ca au o chestie cu niste simuli, pe care efectiv poti sa il lipesti pe telefon sau pe orice altceva, te-ai dus, ai pus telefonul si tastezi exact cat vrei sa platesti", a spus Ghiorghita.

Aceste noi sisteme de plata ar putea fi introduse incepand cu data de 1 ianuarie.


Politisti de frontiera retinuti in cazul contrabandei cu tigari de la Romanesti!

In urma audierilor care au avut loc la sediul DIICOT, procurorii au dispus retinerea a patru persoane, pentru 24 de ore, printre care si doi politisti de frontiera, urmand a fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva.

Au fost audiate 6 persoane, 4 fiind retinute pentru 24 de ore. Cei doi politisti, cu varste de 33, respectiv 35 de ani, aveau o vechime in munca de 11 ani. In cursul zilei de marti au avut loc actiuni pentru prinderea in flagrant a unei grupari infractionale specializata in contrabanda cu tigari din Republica Moldova, ce actiona pe raza judetului Botosani. Cu ocazia actiunii, au fost ridicate de pe malul raului Prut, din zona de frontiera si din cele 28 de perchezitii domiciliare efectuate, cantitatea de 211.200 tigarete, diverse sume de bani, doua autoturisme precum si alte bunuri folosite in activitatea infractionala.

Perchezitiile domiciliare au vizat si doi lucratori din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Romanesti.

In cauza se continua cercetarile de catre procurorul DIICOT impreuna cu lucratori din cadrul IJPF Botosani.


26 octombrie 2010


Liviu Campanu demisioneaza din UNPR si voteaza motiunea, alaturi de Opozitie

Senatorul Liviu Campanu a anuntat ca demisioneaza din UNPR, cu doar o zi inainte de votul motiunii, parlamentarul mentionand ca va vota alaturi de Opozitie.

Senatorul UNPR Liviu Câmpanu a declarat însă că a decis să plece din Uniune, urmând să rămână independent. Câmpanu a mai explicat că nu a avut discuţii cu niciun lider al partidelor de opoziţie, iar miercuri va vota împotriva Guvernului Boc. "Voi vota împotriva Guvernului, şi nu pentru PSD şi PNL, care în momentul acesta nu reprezintă o alternativă la guvernare", a precizat Câmpanu pentru sursa citată.

Opoziţia are nevoie de 236 de voturi pentru a demite Guvernul Emil Boc.


ROMAN: "Stiu cine si cu ce se ocupa, ma stapanesc foarte greu sa nu spun lucrurilor pe nume"

Intre Politia de Frontiera si Vama nu curge lapte si miere, a constatat Cristian Roman, prefectul judetului Botosani! In cadrul sedintei de Colegiu Prefectural de luni, in care tema dezbatuta a fost evaziunea fiscala, prefectul judetului Botosani si-a manifestat nemultumirea fata de slaba comunicare intre doua institutii de baza in combaterea evaziunii fiscale, respectiv Politia de Frontiera si Vama.

"As fi fost bucuros sa va spun ca intre Vama si Politia de Frontiera curge lapte si miere si este o relatie buna, in sensul sa lucreze impreuna la prinderea talharilor care ne ataca frontierele si fac contrabanda, dar nu pot spune lucrul acesta si ma deranjeaza si ma intristeaza. Stiu cine si cu ce se ocupa, ma stapanesc foarte greu sa nu spun lucrurilor pe nume, nu pot sa fac acest lucru", a spus Cristian Roman, prefectul judetului Botosani.


26 octombrie 2009


Conflict deschis intre seful DGASPC si liderul sindicatului Impact!

Discutii contradictorii intre Liviu Radasanu, seful DGASPC Botosani, si Marius Orosanu, liderul sindicatului Impact!

Marius Orosanu a precizat ca seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani a pornit, mai nou, o campanie prin care 18 asistenti maternali cu un singur copil in plasament sunt obligati sa ia un al doilea copil, fara ca situatia sa le fie analizata.

"Au pornit acum campania sa dea al doilea copil la asistentii maternali, dar fara sa se analizeze situatia de la caz la caz. S-a transmis prin Serviciul de Asistenta Maternala ca miercuri li se retrage atestatul daca nu accepta un al doilea copil. Astea sunt aberatii. Constat ca dupa cateva luni de zile nu a invatat nimic la DGASPC daca ia hotarari de genul acesta. Daca le retrage atestatul celor 18 asistenti maternali si-a pus problema ce face cu cei 18 copii de la acesti asistenti maternali? Motivatia e strict economica. Chiar la ultima comisie paritara de joi, orice problema se discuta se ajungea, domnul director chiar asa a declarat, "ca nu conteaza interesul superior al copiilor atat timp cat nu sunt bani, se face rabat de la orice calitate ca nu sunt bani". Nici asa nu se poate", a precizat Marius Orosanu, liderul sindicatului Impact.

O alta situatie mai deosebita este cea a asistentilor maternali care au mai putin de un an pana la pensionare, si care trebuiau la randul lor sa ia un al doilea copil chiar daca dupa cateva luni de zile copilul trebuia luat inapoi.

"Am incercat sa-i explicam ca nu e bine pentru copil sa fie schimbat de la un mediu la altul, pentru ca acel copil ajunge exact o marfa, daca este mutat din stanga in dreapta, in interesul economic. Dupa o ora si ceva de discutie, domnul director, ca o concesie maxima, a acceptat doar pentru asistentii maternali care indeplinesc conditii de pensionare pana in iunie sa-i lase fara sa mai ia al doilea copil", a declarat Marius Orosanu.

Totusi, directorul institutiei nu este de aceeasi parere cu liderul sindicatului, intrucat a spus ca nici vorba sa-i oblige pe asistentii maternali sa ia al doilea copil, doar i-a rugat frumos, in conditiile in care sunt vremuri de criza, iar DGASPC nu are posibilitatea financiara de a plati omul si copilul.

"Am avut o discutie cu toti asistentii maternali si i-am rugat sa faca demersurile pentru a lua si al doilea copil, pentru ca pana la urma suntem in vremuri de criza si nu ne permitem sa platim omul si copilul. I-am rugat frumos si am convingerea ca vor intelege, nu exista obligatie, numai ca la reatestare normal vor avea prioritate cei care au adus niste beneficii. Este optiunea lor sa refuze, dar am convingerea ca toti asistentii maternali cu un singur copil vor accepta si al doilea copil. Daca prima optiune a domnului Orosanu este apararea intereselor membrilor de sindicat, la mine primul interes major este cel al executiei bugetare si e normal sa luam masuri de eficientizare, trebuie sa intelegem ca e criza", a declarat Liviu Radasanu, directorul DGASPC.


26 octombrie 2008

Stoparea furturilor a condus la bunastarea financiara a Spitalului Judetean, spune Doru Muntianu

Managerul Spitalului Judetean Mavromati spune ca, de patru luni, unitatea este pe zero cu datoriile. Mai mult, se pare ca si contul spitalului arata bine, de vreme ce Doru Muntianu spune ca unitatea dispune, in prezent, de un milion de euro.

"Nu optez pentru a fi zgarcit cu cheltuielile. Dar o serie din cheltuielile necuvenite trebuie eliminate, ceea ce am si facut", precizeaza Doru Muntianu.

Gabriel Oprisanu, colegul proaspat suspendat din fruntea ASP, are o explicatie pentru reusita lui Muntianu.

"Pana anii trecuti, cand se spargea un geam, se cumpara un palet de geamuri. Se inlocuia acel geam, iar restul disparea. Sau atunci cand era de reparat o gaura in perete, se cumpara o tona de ciment, se repara gaura cu 20 kilograme si restul disparea. Daca multiplicam chestia asta la 1.200 de angajati si la cele 11 spitale din judet, vedem unde s-au dus banii din sistemul sanitar atatia ani", a spus Gabriel Oprisanu.

O alta economie de bani, spune Muntianu, a fost facuta prin faptul ca s-a optat pentru achizitionarea de aparatura noua, intrucat cea veche era o mare consumatoare din bugetul spitalului.

"Aparatura veche din spitale este o mare consumatoare de resurse. Trebuie sa avem grija mereu ca aceasta aparatura sa fie intretinuta fiindca altfel nu se poate incheia contract cu CJAS, daca nu exista contract de service. Am avut surpriza ca atunci cand am facut analiza costurilor sa constatam ca trei luni de plata a intretinerii insemna costul unui aparat nou. 20 de ani a fost platit service in loc sa se ia aparatura noua", a spus si Oprisanu.


Judetul Botosani nu va mai avea drumuri proaste, ne asigura Mihai Tabuleac!


Aceasta este promisiunea pe care ne-o fac sefii judetului. Presedintele Consiliului Judetean Botosani sustine ca majoritatea gropilor din drumurile judetului Botosani sunt cauzate de modul haotic in care s-a lucrat pana acum.

Acesta a facut referire in special la faptul ca au fost situatii in care nu s-au prelevat probe de bitum pentru a fi analizate la laborator, in ideea de a se observa daca materialul corespunde indicilor de calitate.

Toate acestea vor ramane, insa, de domeniul trecutului. Constructorii nu vor primi bani decat in momentul in care se vor prezenta cu buletinul de analize din care sa rezulte calitatea bitumului.

"Numai in conditiile astea pleaca banii spre constructorii. Sa am siguranta ca s-au prelevat probe, s-au facut analize si rezultatul arata ca bitumul respecta indicii de calitate. Sa respecte reteta de fabricatie a bitumului", a specificat Mihai Tabuleac, presedintele CJ Botosani.

Mai mult decat atat, conducerea CJ a decis sa faca si o serie de analize suplimentare.

"Voi proceda si la prelevarea de probe suplimentare, pe cheltuiala CJ, dar avantajul este ca vom face analiza acestor probe nu la laboratoarele care au relatii contractuale cu constructorii, vom alege noi laboratorul, asta pentru o mai mare garantie, si am avertizat si constructorii, pentru ca nu ma voi multumi numai cu analizele de la ei", a subliniat Tabuleac.

Democrat-liberalul din fruntea Consiliului Judetean a declarat ca, pentru ca drumurile sa nu se strice dupa receptie, va proceda si la o sistematizare a circulatiei.

"Incercam sa sistematizam circulatia incercand o separare a traficului pentru masinile grele. Eu am convingerea ca oricat de bine proiectate si bine executate ar fi drumurile judetene, acestea nu pot rezista la utilizare, la un tonaj atat de mare, cum e cel care se practica efectiv si atunci solutia este de a-i separa", a mai completat presedintele CJ Botosani.


Sala Polivalenta ELISABETA LIPA, un altar al sportului in Botosani!

Elisabeta Lipa a implinit 44 de ani! Botosanenii i-au facut un cadou pe masura muncii sale uriase, in semn de pretuire pentru un botosanean care a dus sportul romanesc pe culmile cele mai inalte. Sala Polivalenta din Botosani va purta numele multiplei campioane olimpice, cea care s-a nascut in judetul Botosani.

Sportivi si antrenori din elita Romaniei au fost sambata la Botosani. Octavian Belu, Georgeta Damian Andrunache, Doina Ignat, Simona Strimbeschi Musat au venit la inaugurarea Salii Polivalente, dar si pentru a fi alaturi de Elisabeta Lipa.

ELISABETA LIPA: Cu trecerea timpului, gloria devine o cruce greu de dus!

Conjunctura a facut ca inaugurarea Salii Polivalente sa aiba loc cu o zi inainte de data de 26 octombrie, cand Elisabeta Lipa a implinit 44 de ani.

"Ziua de astazi este importanta pentru mine, pentru ca, pana acum, eu am dat nume victoriei, dar de astazi aceasta sala de sport, o casa primitoare a sportului romanesc, imi va purta numele. Cu trecerea timpului constat ca gloria este o cruce greu de dus. Mi-a fost mult mai usor sa muncesc pentru o medalie, sa concurez cu celelalte canotoare, iar la sfarsitul concursului, indiferent de rezultat, sa redevenim prietene", a spus Elisabeta Lipa. "Imi doresc ca aceasta sala sa fie binecuvantata si din aceasta sala sa plece generatii de campioni, pentru ca Botosaniul a demonstrat ca este in stare sa creasca campioni, nu numai in sport, ci si in celelalte domenii. In fiecare zi de acum inainte un copil, doi, trei imi vor pronunta numele, fie ca vrea, fie ca nu vrea. Pentru mine este si un moment trist, pentru ca din acest moment am devenit istorie. Sunt doar nascuta in judetul Botosani. Aici mi-am facut scoala, de aici am plecat, de aici mi-am ales o meserie. Maine este ziua mea de nastere (n.r. duminica) si un cadou mai frumos ca acesta nu puteam sa primesc, a spus", in fata intregii audiente, Elisabeta Lipa.

OCTAVIAN BELU: Lasati copiii sa vina la sala!

Acesta a fost mesajul sefului ANS, Octavian Belu, care a mai vorbit si despre potentialul pe care il are judetul Botosani, spunand ca trebuie avuta mare grija de copiii care peste ani ar putea reprezenta Romania la marile competitii internationale.

"Administratia de la Botosani a inteles ceea ce ar trebui sa inteleaga si altii, ca efortul pe viitor, pentru a administra, a gestiona si a propune investitii pe plan local, revine in proportie din ce in ce mai mare comunitatii si mai putin celor care pot ordona de la centru astfel de realizari. Este o sala de sport, o sala de sport care inca de la plecare are o amprenta, Sala Elisabeta Lipa", a precizat Octavian Belu.

"Sper sa nu devina un obiect de muzeu, ci sa devina un spatiu de socializare, sa poarta catre performanta si un motiv de mandrie pentru comunitatea locala. Lasati copiii la sala, aduceti-le instructori specializati si cu siguranta performantele nu vor intarzia sa apara si in jocurile sportive si in celelalte ramuri de sport. Aici, la Botosani, trebuie sa profitati la modul pozitiv de talentul copiilor din aceasta zona, de determinarea de care au dat intotdeauna dovada sportivii plecati de aici si sa ii sprijiniti in efortul lor de a se indrepta nu neaparat spre sportul de performanta, ci spre acele activitati care sa ii dezvolte armonios din punct de vedere fizic", a atentionat Octavian Belu.

Construita in aproape sase cicluri olimpice!

Lucrarile la Sala Polivalenta au inceput la doi ani dupa ce Elisabeta Lipa avea sa cucereasca primul titlu olimpic, la Los Angeles 1984, si s-au finalizat la patru ani dupa ultima mare performanta a canotoarei botosanene, medalia de aur la Atena 2004. Au fost 22 de ani in care mai mult nu s-a lucrat decat s-a lucrat. Din fericire, in sfarsit, municipiul Botosani are o Sala Polivalenta.

CATALIN FLUTUR: Suntem onorati ca aceasta sala poarta numele Elisabetei Lipa!

"22 de ani pentru o investitie inseamna extraordinar de mult. Nu cred ca mai exista in Romania o investitie care s-a finalizat in 22 de ani. La realizarea acestui obiectiv au contribuit in ani, prin lobby, prin influenta, mai multi parlamentari, administratiile locale, primarii si consiliile locale. S-au straduit si au cerut fonduri pentru ca aceasta sala sa o vedem terminata. In ultimii patru ani, cu cat puneam mai mult noi, Consiliul Local, cu atat primeam mai mult de la Compania Nationala de Investitii. Municipalitatea a investit in ultimii patru ani peste 30 de miliarde de lei vechi, iar diferenta a venit de la Compania Nationala de Investitii. Foarte multi sportivi s-au ridicat de pe meleaguri botosanene, cu rezultate absolut deosebite. Consiliul Local a hotarat ca aceasta Sala Polivalenta sa poarte numele de Elisabeta Lipa si suntem absolut convinsi ca nu am facut nicio greseala, ba din contra, suntem onorati ca Sala Polivalenta din Botosani sa poarte acest nume. Dar putea sa poarte numele Doinei Melinte sau a celei mai titrate sportive actuale, Georgeta Andrunache", a spus primarul Catalin Flutur.

GEORGETA ANDRUNACHE: Ma bucur ca sunt alaturi de Elisabeta Lipa!

Dupa Sala Polivalenta Elisabeta Lipa, va urma baza de canotaj Georgeta Damian Andrunache. Cel putin aceasta este dorinta campioanei olimpice plecata de la Dracsani si care a ajuns ca in acest an sa egaleze performantele nasei sale, Elisabeta Lipa.

"Nu mi-as dori ca urmatoarea sala sa se numeasca Georgeta Andrunache, ci o baza de canotaj, care sa se numeasca oricum, numai sa fie o baza de canotaj la Botosani si sa nu mai plece sportivii botosaneni la alte cluburi din tara. Ma bucur ca sunt alaturi de Elisabeta Lipa si ca aceasta sala ii poarta numele. As dori ca macar un singur sportiv din Botosani sa mai aiba performantele Elisabetei Lipa", a spus Georgeta Andrunache, cea care, la fel ca si nasa sa, a anuntat ca se va retrage din canotaj daca in continuare nu va exista o baza in care sportivii ce sa se pregateasca.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii de la „A.T. Laurian” Botoșani, alături de pompieri și paramedicii Smurd! (Foto)

astăzi, 13:50

Elevii au petrecut câteva ore alături de pompierii și paramedicii SMURD, dornici să învețe cum pot face diferența în momente critice. Aceștia au fost interesați să descopere ...

Marius Budăi îl întreabă pe Iftime cum poate să ceară votul cetățenilor la parlamentare după ce le-a vândut repartitoare la suprapreț! (Video)

astăzi, 12:45

Deputatul PSD Marius Budăi a revenit cu o nouă întrebare adresată președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime, care a refuzat până acum să răspundă la întrebările PSD privin...

Ludovic Orban și-a retras candidatura la preşedinţie!

astăzi, 12:20

Dezabaterea moderată de jurnaliștii Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu fusese programată pentru a-i reuni pe toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale de pe 24 noiembrie 2024. Se pare, î...