25 si 26 iunie – O noua campanie "Marea Debarasare" la Botosani si Dorohoi!

În zilele de 25 şi 26 iunie 2010 se va desfăşura a doua campanie "Marea Debarasare" din acest an, campanie iniţiată de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care are drept scop colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de la populaţie.

În cadrul acestei campanii, cetăţenii din municipiile Botoşani şi Dorohoi au posibilitatea să predea în mod gratuit operatorilor de salubritate aparatura electrică şi electronică defectă.

Paşii practici ai acestor zile de colectare sunt următorii:

- Cetăţenii municipiului Botoşani scot echipamentele în faţa locuinţei şi anunţă Dispeceratul SC URBAN SERV SA Botoşani (0231.517007);
- Cetăţenii municipiului Dorohoi au două variante de predare a DEEE-urilor:la buncărul situat în cartierul Plevna, str. Caisului şi la depozitul de pe str. 1 Decembrie. De asemenea, pot scoate echipamentele în stradă şi anunţă la dispeceratul DSP Dorohoi (0231.610199)
- Operatorii de salubritate din cele două oraşe vor colecta toate DEEE-urile scoase în stradă şi le  vor fi transportate la puntele de colectare special amenajate. De aici, acestea vor fi preluate de către producătorii de EEE-uri care le vor transporta către operatori economici din ţară care desfăşoară activităţi de tratare/reciclare.


La prima ediţie a campaniei din acest an, cele douã administraţii implicate au colectat 4,365 tone DEEE.

Pe parcursul anului 2009, în judeţul Botoşani s-au colectat cca 47 tone deşeuri electrice şi electronice de la populaţie, agenţi economici, instituţii publice şi unităţi de învăţământ. Cel mai des întâlnite echipamente predate de către populaţie au fost: televizoare, aparate radio şi echipamente IT.

Reamintim că ţinta europeană în privinta colectării DEEE este de patru kilograme de echipamente electrice si electronice pe cap de locuitor.

Informaţii despre agenţii economici care deţin puncte de colectare autorizate special amenajate sunt disponibile pe site-ul Agenţiei pentru Protecţiei Mediului Botoşani www.apmbotosani.ro, la secţiunea "Gestiunea deşeurilor".

O astfel de campanie este binevenită nu numai în ceea ce priveşte rezultatele ei concrete, cele de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, ci şi pentru efectele pe termen lung, şi anume educarea populaţiei cu privire la importanţa gestionării corecte a deşeuri de echipamente electronice şi electrocasnice (DEEE) şi valorificarea resurselor materiale.

Reamintim că iniţiativa "Marea Debarasare" a fost lansată de Ministerul Mediului  în anul 2007, se desfăşoară în colaborare cu organizaţiile colective ale producătorilor de echipamente electrice şi electronice, şi urmăreşte să dezvolte, în rândul cetăţenilor, o atitudine responsabilă faţă de mediu, prin corecta reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).


DIRECTOR EXECUTIV APM BOTOSANI,
Ing. Sorin GRINDEI

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Apărării anunță recrutări pe bandă rulantă: „E nevoie de mai multă lume!”. Ce spune despre armata obligatorie

astăzi, 14:31

Ministrul Apărării din partea USR, Ionuț Moșteanu, vrea investiții mai mari în Armată. În opinia oficialului Guvernului Bolojan, MApN trebuie să se bazeze pe 120.000 de cadre. Mo...

Cadre didactice și inspectori școlari din Botoșani, experiențe preofesionale în Cehia, Turcia și Franța! (Foto)

astăzi, 13:07

Aproape 40 de cadre didactice și inspectori școlari au beneficiat de experiențe valoroase de formare și schimb de bune practici, cu scopul de a transforma școlile din mediul rural în comuni...

De ce renunță tinerii teologi la preoție? Preot din Botoșani: ”Prima dată am crezut că glumește”

astăzi, 12:16

Conform unor studii recente, un număr mare de preoți renunță în fiecare an la preoție. Informația este confirmată de un preot botoșănean. Mai exact, părintele Teodor Ciurariu, de la...