20 de afaceri agricole pe care le poți porni cu un buget sub 5.000 de euro

Afacerile agricole cu bani puțini sunt puține la număr dacă ne gândim la cele care pot, cu adevărat, să aducă un profit și, în timp, chiar să asigure un venit constant pentru o familie care stă la țară.

Agrointeligența vă propune 20 afaceri ce pot fi pornite cu sume de până în 5.000 de euro, păstrând însă în minte că succesul lor depinde de câțiva factori importanți cu ar fi: experiența micului fermier, găsirea unei piețe de desfacere, lipsa unei concurențe puternice în zonă și, bineînțeles, priceperea antreprenorului de a-și dezvolta acel business.

Încă un aspect: cheltuiala minimă nu acoperă suprafața de teren necesară, al cărui cost este de de până în 5.000 de euro pe hectar în orice colț al țării, cu prețuri mult mai mari pentru parcele bune, fertile, din zone agricole importante.

1. Afacere cu investiție mică: ciupercăria

O mică afacere cu ciuperci poate fi înființată de orice familie din România, fiind o oportunitate de afaceri în agricultură chiar și pentru persoanele care nu dețin teren agricol. Cu o investiție inițială de 500 de euro și deținând spațiul adecvat (o mică clădire în curte, un beci spațios, etc.), ciupercăria poate aduce un venit lunar de 1.000 – 1.500 de lei.

Cum piața este inundată de ciuperci champignon de import sau de la ciupercării mari, se poate începe cu ciuperca Pleurotus, care este mai puțin pretențioasă și are un preț mai bun la vânzare.

2. Afacere cu investiție mică: ferma de găini ouătoare

O afacere care pooate fi pornită cu o investiție minimă este ferma de găini ouătoare. Costurile inițiale pot fi foarte mici dacă optați pentru găini-reformate, adică ce deja au avut producție în fermele mari și care sunt vândute la jumătate de preț, adică 5-6 lei bucata. Se poate demara investiția cu doar 15-20 de găini și un adăpost pentru păsări. Altă cheltuială va fi reprezentată de hrana găinilor ouătoare cu cerale, oleaginoase și lucernă. De luat în calcul și un spațiu în care găinile să aibă acces la iarbă verde și aer curat, dar și un incubator pentru sporirea efectivului de păsări. Această ultimă cheltuială este și ea de cel puțin 100 de lei pentru un produs cu funcții de bază.

3. Afacere cu investiție mică: ferma de prepelițe

La afacerea cu prepelițe, concurența este destul de mare și nișa comercială nu lasă loc decât celor dispuși să investească și să se implice și în promovare. Fie că este vorba despre carcase de prepeliță sau de ouă de prepeliță, producția trebuie să fie isteț ambalată, ceea ce mai "umflă" costurile. Totuși, ca investiție efectivă în creșterea, se poate începe cu un incubator și câteva zeci de ouă. Se adaugă cuștile – circa 200 de lei fiecare pentru a adăposti 80 de prepelițe. Ca și adăpost, se recomandă un spațiu dedicat, eventual o magazie ce poate fi transformată pentru nevoile acestei afaceri.
 
4. Afacere cu investiție mică: creșterea gâștelor

Ferma de gâște este și ea o investiție care poate supliemnt venitul unei familii care locuiește la țară. Bobocii se cumpără cu 18-22 de lei, iar dacă vreți să porniți la drum cu ouă și un incubator, să luați în calcul prețul de 6 lei pentru un ou și cheltuiala cu incubatorul. Apoi mai trebuie să le faceți un adăpost și să le asigurați păsărilor o suprafață unde să se miște în voie, ideal ar fi chiar cu acces la un ochi de apă. În primă fază, ar trebui să aveți în vedere că veți putea vinde doar boboci și ouă de gâscă, pentru carne având nevoie de aviz sanitar-veterinar pentru a vinde carcase de gâscă. Altă sursă de venit pot fi penele și puful – cam 30-35 de lei/kilogram pentru cantități mici la ateliere artizanale de perne.

5. Afacere cu investiție mică: ferma de iepuri

Dacă ai deja o gospodărie într-o zonă rurală, ca să creezi nucleul unui mici ferme de iepuri, nu ai nevoie decât de o investiţie minimă.

Pentru început nu trebuie să cumperi decât 12 iepuri vii, să-i creşti şi să-i înmulţeşti şi după şase luni carnea pentru consumul familiei va fi asigurat permanent.

Un iepure viu, cumpărat dintr-o sursă autorizată, cu toate vaccinurile asigurate costă în jur de 25 de lei cu TVA inclus. Însă există şi varianta mai puţin recomandată de a cumpăra iepurii de pe piaţa liberă, nevaccinaţi, la doar 15 lei/bucată. Câteva sute de lei se cheltuie apoi cu cuștile și adăpostul pentru iepurași, urmând apoi ca provocarea cea mare să fie găsirea unui abator în apropiere și unde să poată fi valorificată producția de carne de iepure.

6. Afacere cu investiție mică: fabrica de dulceață și siropuri

Producția de dulceață sau siropuri este o afacere conexă unei exploatații de pomi fructiferi. Se poate porni la drum cu o livadă de măcar 1.000 de metri pătrați sau prin cumpărarea fructelor de la micii fermieri din sat sau comună. Veți vedea că o mare parte din cheltuială va fi de fapt reprezentată de ambalarea producției, mai ales că dulcețurile trebuie să aibă un aspect atractiv. Se poate opta pentru prepararea la ceaun – în curte, sau la soba cu foc de lemn, ambele variante implicând un cost minim și o aromă specifică produselor artizanale. Alte câteva sute de lei vor fi investiți în ustensilele necesare curățării și tăierii fructelor, precum și în alte accesorii. De luat în calcul energia necesară pentru realizarea unei pagini de Facebook sau site de promovare, a pozelor cu borcanele sau sticlele de sirop și, bineînțeles, a modului în care va fi livrată marfa (se poate opta pentru curier, poștă, livrare persoanlă, comercializare la târguri sau în magazine mai mici).
 
7. Afacere cu investiție mică: ferma ecologică de legume

Ferma ecologică de legume este o afacere profitabilă în măsura în care puteți livra într-un oraș mai mare sau într-o localitate unde știți că sunt apreciate produsele cu un preț mai mare, dar la care nu s-a stropit cu nimic chimic. Se va căuta un loc pe care nu s-a mai făcut agricultură de mult timp pentru a înființa fie un solar, fie cultură în câmp. O mare parte din bani se vor duce pe semințe certificate bio și pe obținerea certificării. Dacă optați pentru solar, aici prețul mediu pe metru pătrat este în jur de 10 euro la cheie, așa că mai bine încercați să vi-l amenajați pe cont propriu sau să pariați pe culturile în aer liber. La fel ca și în cazul afacerii cu dulceață, clienții dumneavoastră ar putea să vă găsească mai ușor cu o pagină de Facebook sau un site/magazin online, având în vedere că și aici este nevoie de o atenție sporită pentru ambalare/prezentare legumelor la livrare.

8. Afacere cu investiție mică: ferma de curcani

La ferma de curcani, investiție inițială depinde de dimensiunea afacerii și de posibilități. Astfel, se pot cumpăra pui de curcan de o zi, care se cresc într-un spațiu amenjat special. Curcanii au nevoie de o hrană consistentă, cu cereale, șrot de soia și de floarea-soarelui. Mai este nevoie de un punct de abatorizare care, la început poate fi unul din apropiere, urmând ca ulterior, micro-ferma să își facă singură sacrificările conform cu normele europene. Comercializarea curcanilor se poate face printr-o rețea proprie de clienți, cu livrare la domiciliu sau în cadrul târgurilor. La o capacitate mai mare se poate trece la creșterea efectivului și chiar la deschiderea propriului magazin.

9. Afacere cu investiție mică: ferma de dovleci

La dovleci, cei mai mulți cultivatori sunt secretoși pentru că este una dintre culturile de nișă care au cunoscut un mare avânt în ultimii ani. Cheia succesului constă în diferitele soiuri ce trebuie cultivate pentru a avea profit: de la dovleacul plăcintar, la cel de Halloween sau de dovlecii de decor. Investiția la cultura de dovleac este minimă întrucât aceștia cresc în câmp și nu au nevoie de tratamente costisitoare. Vor fi însă cheltuieli cu paza și cu transportul lor, eventual cu ambalare dacă doriți ca la dovlecii plăcintari să faceți și porții pentru livrarea rapidă în piețe sau magazine. Citeste material complet pe Agrointel.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!

astăzi, 15:55

Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...

Început de an în forță pentru Poliția Botoșani. Unsprezece persoane reținute într-o săptămână!

astăzi, 15:15

În perioada 13 -19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Botoșani și Hlipiceni, au acționat î...

Produse din Botoșani promovate la Săptămâna Verde de la Berlin!

astăzi, 14:55

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde” (Grüne Woche). Anual, Ministerul ...