15 martie – 15 aprilie: LUNA PADURII, marcata si la Botosani!

15 martie – 15 aprilie: LUNA PADURII, marcata si la Botosani!

   Oana Gagea

În perioada 15 martie – 15 aprilie 2010, întreaga ţară sărbătoreşte Luna Pădurii, unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, care reprezintă o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat în SUA prin plantarea de copaci în zonele despădurite.

În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret sub denumirea "Sărbătoarea sădirii arborelui".

Majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor, caracterizate printr-o mare diversitate faunistică şi floristică. Pădurea reprezintă baza economică a producţiei de lemn şi alte produse specifice forestiere, dar la fel de importante sunt şi funcţiile speciale de protecţie a mediului prin protecţia solului împotriva eroziunii, a alunecărilor de teren şi deşertificării, îmbunătăţirea bilanţului hidric şi asigurarea purităţii apelor, ameliorarea factorilor climatici dăunători.

În judeţul Botoşani, fondul forestier cuprinde o serie de arii protejate forestiere, reprezentative din punct de vedere al biodiversităţii, aici fiind prezente numeroase tipuri de habitate de pădure, de silvostepă şi stepă, habitate protejate la nivel european care adăpostesc specii lemnoase cu o valoare ecologică excepţională.

Rezervaţiile naturale de tip forestier din judeţul Botoşani, preluate în custodie de către Direcţia Silvică Botoşani, sunt: Pădurea Tudora, Pădurea Ciornohal, Arinişul de la Horlăceni şi Făgetul secular Stuhoasa. Suprafaţa totală a acestora este de 261 ha.

De asemenea, trei rezervaţii din judeţul Botoşani: Pădurea Tudora, Pădurea Ciornohal şi Pădurea Vorona fac parte din Reţeaua Ecologică Europeană Natura 2000, a cărui scop principal este de a opri declinul diversităţii biologice prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase şi periclitate specii habitate de interes european.

"A devenit deja o tradiţie ca Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani să marcheze Luna Pădurii prin organizarea de acţiuni plantare de copaci şi de salubrizare a pădurilor în colaborare cu Direcţia Silvică Botoşani şi unităţile de învăţământ de toate gradele. Dorim, în acest mod, să atragem atenţia tuturor asupra responsabilităţii pe care o avem faţă de PĂDURE, ca principal factor activ în menţinerea şi îmbunătăţirea mediului înconjurător", mentioneaza Eugen Mateciuc, sef serviciu IPM Botosani.
 

 

FOTO: "Padurea Rediu" (fotografie realizata de Oana Gagea, de la Colegiul National "A.T.Laurian" Botosani)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În atenția cetățenilor municipiului Botoșani - Lista secțiilor de votare care și-au schimbat locația!

astăzi, 09:40

Pe fondul lucrărilor de reabilitare și modernizare efectuate în cadrul unităților de învățământ din municipiul Botoșani, Primăria Municipiului Botoşani informează cetățe...

Când pasiunea întâlnește disciplina: Povestea tânărului din Botoșani care își construiește visul prin muncă! (Foto)

astăzi, 09:10

Damian Dragotă, elev-sergent în clasa a XII-a la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, campion în sporturile militare liceale, este t&...

MM Stoica, atac dur la adresa botoșănenilor: „Îți riști integritatea corporală!”/ ”Faceți o filmare să vedeți vestiarul!”

astăzi, 08:30

FC Botoșani – FCSB 1-0 a fost meciul disputat joi seară și a contat în cadrul restanței din etapa a 4-a. Mihai Stoica a lansat un nou atac către echipa moldavă după eșecul suferit ...