Scrutinul de pe 10 iunie a fost suportat financiar de Guvern, urmând ca prefecturile să recupereze o parte din cheltuieli de la autorităţile locale alese.
AÅŸa cum precizează prevederile legale, costurile presupuse de buletinele de vot ÅŸi ÅŸtampilele folosite în secÅ£iile de votare sunt suportate de autorităţile locale, în funcÅ£ie de numărul de votanÅ£i al fiecărei circumscripÅ£ii electorale.
Conform legii, primăriile au la dispoziÅ£ie, pentru efectuarea acestor plăţi, 60 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor. În cazul în care termenul este depăşit iar viramentele nu se fac, prefectura trimite somaÅ£ii de plată ÅŸi, ulterior, este obligată de lege să solicite DirecÅ£iei de FinanÅ£e blocarea conturilor primăriilor restante.
Sumele pe care cele 11 primării le au de achitat sunt cuprinse între 300 ÅŸi 2.700 de lei.
Tocmai pentru că sumele nu sunt mari, nu văd de ce autorităţile locale nu au putut face plata în timp util. Fac un apel către domnii primari să urgenteze aceste plăţi, pentru a evita blocarea conturilor. Ar fi grav să apară vreo situaÅ£ie de urgenţă care să nu poată fi soluÅ£ionată din cauza blocării conturilor. Prefectura va trebui să aplice legea. Nu are altă variantă, a declarat Adrian Constantinescu, prefectul judeÅ£ului BotoÅŸani.