10 lucruri pe care nu le stiai despre miere

Mierea este unul dintre cele mai sanatoase alimente naturale, fiind folosita pentru cresterea energiei atat de necesare, pentru intarirea sistemului imunitar, ca adjuvant in raceli, in arsuri sau diverse rani, dar si pentru prepararea unor masti dermato-cosmetice.

Proprietatile benefice ale mierii sunt binecunoscute, specialistii incercand in mod constant sa descopere alte si alte secrete ale acestui aliment natural minune.

Desi cunoastem in linii mari avantajele consumului de miere, mai sunt inca multe alte lucruri de aflat. Citeste mai jos cateva dintre cele mai interesante informatii in acest sens, conform Benefits of Honey:

1. Mierea contine 80% de zahar natural (fructoza si glucoza), 18% apa, 2% vitamine si minerale (vitamina B6, amino acizi, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc etc.)
polen si proteine.

2. Mierea este un important antioxidant, nu contine grasimi si nu afecteaza nivelul de colesterol din corp. Trebuie sa stii ca, in general, mierea mai inchisa la culoare si cea cu un continut mai mare de apa sunt mai bogate in antioxidanti. De asemenea, mierea este un aliment foarte sanatos, avand un indice glicemic foarte bun, ceea ce inseamna ca zaharul continut de miere este absorbit gradual de corp.

3. Mierea ajuta la arderea depozitelor de grasime in timpul somnului, datorita proportiei de 1:1 dintre fructoza si glucoza. Tocmai de aceea, mierea este recomandata si in curele de slabire, ajutand organismul sa arda mai repede kilogramele in plus.

4. Un important antioxidant, pinocembrinul, este prezent in cantitati mari doar in propolis si miere. Pe langa proprietatile sale antioxidante, antibacteriene si anti-inflamatorii, studii recente citate de apitherapy.blogspot.ro arata ca pinocembrinul este un puternic neuroprotector, actionand benefic asupra celulei nervoase.

5. Mierea poate inlocui cu succes medicamentele antitusive. Poate trata mult mai bine tusea in unele situatii, comparativ cu medicamentele antitusive recomandate. Asta arata si un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania, fiind cunoscute proprietatile antimicrobiene, anti-inflamatoare si antioxidante ale mierii.

6. Consumul recomandat este de 3-5 lingurite de miere pe zi. Multi se intreaba care este consumul maxim de miere pe zi. Totul tine de dieta si de stilul de viata al fiecaruia. De exemplu, o persoana foarte activa, care face sport zilnic ar putea necesita o cantitate mai mare de miere pe zi.

7. Mierea este anti-cancerigena! Ea ar putea fi integrata intr-o dieta alimentara anti-cancerigena si asta pentru ca cercetatorii au descoperit ca ea contine flavonoide florare, substante care cresc nivelul de antioxidanti de la nivelul celulelor, indeparteaza radicalii liberi, imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si scad permeabilitatea si fragilitatea capilara.

8. Mierea este recomandata si femeilor insarcinate, dar nu si nou-nascutilor sau copiilor mai mici de un an. Acest aliment atenueaza arsurile la stomac sau greturile de dimineata, fiind de ajutor femeilor insarcinate.

9. Pastrarea mierii se face in vase de inox sau containere etanse, de plastic alimentar, intr-un loc fara umiditate.

10. Pentru a strange 500g de miere, albinele trebuie sa viziteze aproximativ 2 milioane de flori.

Reteta cu miere, pentru imunitate

Mierea este folosita deseori in diverse retete naturale, facute acasa. Una dintre cele mai sanatoase astfel de retete este si cea in combinatie cu catina. Astfel, se spala 500g de catina, se aduna impuritatile sau micile tulpini ale fructelor, se pun intr-un bol si se strivesc cu o lingura de lemn.

Dupa aceea, intr-un borcan de aproximativ 400g, se pune un strat de miere (cam 4 linguri), apoi un strat de catina strivita (tot 4 linguri), apoi iar miere, pana la umplerea borcanului respectiv. Se inchide borcanul etans si se lasa cateva zile. S

e recomanda consumarea a 3 linguri din acest amestec pe zi, inainte de masa cu o ora. Amestecul este eficient contra racelilor de sezon si cresterea imunitatii corpului.

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime, despre scumpirea apei: „Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați!”

Friday, 17 January 2025

,,Prețul la apă va crește cu 36 de bani. Nu 2 lei, nu 7 lei, așa cum mulți dintre voi mi-ați semnalat în mesaje. Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați. Sunt mulț...

Primarul unui oraș vecin Botoșaniului a pus gând rău rufelor întinse la uscat pe balcoane!

Friday, 17 January 2025

Cei care nu vor respecta noile reguli riscă amenzi usturătoare. Pentru a îmbunătăți estetica orașului, Primăria din Iași a scos în dezbatere publică un proiect ce prevede mai m...

Polițiștii locali botoșăneni, la datorie pentru asigurarea ordinii și siguranței!

Friday, 17 January 2025

Polițiștii locali, în sprijinul vârstnicilor Miercuri, 15 ianuarie 2025, jurul orei 10:00, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, pe timpul...