10 flori comestibile mai putin cunoscute

Natura ne ofera cateva flori, care ne incanta nu numai prin frumusetea lor, ci si prin aroma. Desi sunt consumate din timpuri vechi, sunt inca persoane reticente atunci cand vad un preparat ornat cu flori proaspete, acestea nestiind daca sa manance sau nu si decorul. Unele flori comestibile pot fi consumate atat proaspete cat si gatite.

In comert este destul de greu sa le gasesti, dar se pot cultiva in propria gradina. Inainte de orice fiti atenti cand le culegeti, fiti convinsi suta la suta ca le cunoasteti si sunt bune de mancat. Nu mancati florile care au fost tratate cu pesticide si niciun caz pe cele de pe marginea drumului. De la cele mai multe se consuma petalele, deci indepartati staminele si pistilul.

Iata cateva  flori comestibile mai putin cunoscute:

1. Limba mielului sau boranta rosie are un miros si o aroma asemanatoare castravetelui. Florile sale albastre se folosesc la salate sau pentru ornarea mancarii gatite.

2. Galbenelele (Calendula) pot fi folosite ca substitut pentru sofran. Petalele lor se folosesc la mancaruri gatite in special soteuri, colorand frumos totul in galben sau portocaliu. Nu se foloseste o cantitate mare de flori de galbenele pentru ca acestea au un gust amarui care nu place tuturor

3. Panseluta. Intreaga floare de la panseluta este consumabila, avand o aroma fina de menta. Florile sunt utilizate in special pentru ornarea prajiturilor.

4. Zorelele de asemenea se folosesc la mancaruri.

5. Craitele au o aroma de lamiae, desi nu miros ca acestea.

6. Trifoiul de camp este dulce la gust si bogat in minerale. Acesta poate fi consumat proaspat, dar si uscat.

7. Condurul doamnei sau caltunasul este ideal pentru salate.

8. Florile de dovleac sunt delicioase in mancarea de legume, dar sunt excelente si pane.

9. Florile de coriandru pot fi folosite în orice preparat culinar pentru un gust delicios şi exotic.

10. Musetelul este una dintre cele mai vechi plante aromatice folosite in bucatarie. Daca la inceput florile serveau doar la prepararea ceaiurilor, acum se pot folosi cu incredere in sosuri.


Din aceste flori puteti sa faceti si suc. In unele tari se amesteca florile strivite cu branza si se prajesc. Multe din florile plantelor aromatice folosite in bucatarie sunt la fel de bune in pregatirea diferitelor feluri de mancare. Astfel usturoiul, busuiocul, mararul mai ales uscat, arpagicul, chimenul dulce etc. au flori care fac atractiva mancarea si imbogatesc aroma preparatului.

Gustul si mirosul florilor-alimente difera de la un sezon la altul. Cel mai bine este sa le culegeti dimineata, pe racoare. Daca nu le utilizati imediat atunci taiati-le cu codite si tineti-le in apa. Le puteti pastra si in prosoape de hartie la congelator. (sanatate.bzi.ro)


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casă distrusă de flăcări, proprietarul a ajuns la spital cu arsuri pe față și mâini!

astăzi, 21:41

Un bărbat din localitatea Grivița, comuna Cordăreni, a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu. Incidentul s-a produs sâmbătă seară. La caz s-au deplasat po...

Leo Grozavu, furios după FC Argeș – FC Botoșani 0-0: ”Luptă oarbă!”

astăzi, 20:13

FC Argeș și FC Botoșani au remizat la Mioveni, scor 0-0, în cadrul unui meci din etapa cu numărul 20 a Ligii 1. Formația oaspete a ratat șansa de a urca temporar pe prima poziție. Leo ...

„Nu e nimeni ca el!” Fostul jucător al FCSB, fermecat de vedeta Botoșaniului: „Fotbalist de zeci de milioane”

astăzi, 17:03

„Nu am văzut calitate mai mare” Sebastian Chitoșcă (33 de ani) a vorbit despre fotbalistul pe care îl consideră „numărul 1” din punct de vedere tehnic în Su...