1 Decembrie, la Botoşani: Sute de botoşăneni cu steaguri în mâini, costume populare şi o surpriză emoţionantă! FOTO

Cu mic, cu mare, sute de botoşăneni s-au adunat, vineri dimineaţă, în Centrul Istoric al Municipiului Botoşani pentru a sărbători Ziua Naţională a României şi a-i cinsti pe eroii neamului care au făcut sacrificiul suprem pentru ţară.

Sute de cocarde tricolore au fost împărţite de autorităţile locale celor prezenţi. Prea mici ca să înţeleagă cu adevărat însemnătatea acestei zile, copilaşii au privit cu încântare ceea ce se întâmplă în jurul lor, iar unii părinţi au avut grijă să transmită mesajul că tradiţiile nu trebuie să moară niciodată, îmbrăcându-şi copiii în costume tradiţionale.

Ceremonia din Centrul Istoric a început în jurului orei 09.30, când s-a constituit detaşamentului de onoare, format din plutoane de militari de la Unitatea Militară 01251 Botoşani, Unitatea Militară 01189 Botoşani, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Oficialităţile s-au adunat în faţa Palatului Administrativ, şi în frunte cu prefectul judeţului, Dan Şlincu, preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi şi primarul Cătălin Flutur, s-au îndreptat către locul de desfăşurare a manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a României.

După ce militarii din detaşamentul de onoare i-au dat onorul reprezentantului Guvernului în teritoriu a urmat un moment extrem de emoţionant, fiind o surpriză pregătită de organizatori. Imnul Naţional al României a fost interpretat de Fetele de la Botoşani, Iustina Irimia, Lorena Dupu, Loredana Călin și Simona Mazăre, cele patru botoşănence care în ultimele săptămâni au reuşit să promoveze judeţul în toată ţara cu melodia Hai la Botoşani.

Un sobor de preoţi a oficiat un TeDeum, după care au urmat alocuţiunile oficialităţilor locale, în mesajele transmise cu prilejul acestei zile atât de importante pentru români făcându-se referire la unitate şi la importanţa cunoaşterii istoriei.

“Ce poate fi mai important decât faptul că an de an suntem prezenţi şi sărbătorim această zi? Văd alături de noi şi copii şi îi felicit pe părinţi sau bunici pentru că le oferă o lecţie de istorie, o sărbătoare pe care o trăim împreună pentru că aşa trebuie să fie: să fim uniţi, să nu ne dăm deoparte atunci când suntem chemaţi să facem lucruri bune, aşa cum nu s-au dat deoparte nici cei care au făcut Unirea. România lor este România noastră iar noi le suntem datori înaintaşilor noştri să facem din această Românie ţara de care să fim mândri. Ca atare, cu mândrie vă spun acum La mulţi ani, români! La mulţi ani, Botoşani!”, a transmis prefectul Dan Şlincu.

După alocuţiunile oficialităţilor a urmat depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, iar manifestările din Centrul Istoric s-au încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare.

La finalul ceremonialului, municipalitatea a oferit tuturor celor prezenţi în Centrul Vechi fasole cu cârnaţi şi câte un pahar cu vin fiert.

Şi Consiliul Județean Botoșani, în colaborare cu Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor, va oferi un recital de excepție pe esplanda Palatului Administrativ. Spectacolul va începe la ora 14.00, iar în debutul evenimentului vor cânta Fetele din Botoșani, ce au promovat județul cu melodia Hai la Botoșani.

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.























 


 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali, după eșecul de la Botoșani: ”Mândria nu are scuze” / ”Mi-a dat Dumnezeu o palmă!” (Video)

astăzi, 08:41

FCSB a irosit, astfel, șansa de a avansa în primele 3 din campionat și rămâne pe locul 6 după 16 etape desfășurate în sezonul regulat al SuperLigii României. ”Ch...

La un pas de a rămâne fără case, pompierii au intervenit rapid și le-au salvat locuințele!

astăzi, 08:14

Două case au fost în pericol, noaptea trecută, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.  S-a întâmplat în localitățile Iacobeni și Oneaga. Pompierii din c...

Calendar ortodox, 23 noiembrie: Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, Episcopul Iconiei, şi Grigorie, Episcopul Acragandelor

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Antonie era de neam român şi s-a născut în 1628 la Ianina, în Munţii Pindului. A crescut în dreapta credinţă mergând de mic la sfânta bise...