1 Decembrie la Botoşani: Oficialităţi, tineri şi copii, steguleţe şi port popular! FOTO VIDEO
FOTOREPORTAJ!

Piaţa Revoluţiei din Centrul Istoric al municipiului Botoşani a adunat şi în acest an sute de botoşăneni si oficialităţi, care au luat parte la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României.

La ora 8.30, autoritaţile locale, judeţene şi şefii de instituţii, în frunte cu prefectul Costică Macaleţi, primarul Ovidiu Portariuc şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, au pornit către Centrul Vechi.

După ce reprezentantul Guvernului în teritoriu a primit onorul militar, un sobor de preoţi a oficiat un ceremonial religios.

Ceremonialul a fost urmat de un moment oferit de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe" care a interpretat melodii patriotice, la final elevii fiind aplaudaţi.

Botoşănenii care au participat la manifestările dedicate Zilei Naţionale au purtat steguleţe în mâini sau panglici tricolore în piept. Mai mulţi copii au venit îmbrăcaţi în costume populare, vrând să transmită un mesaj, şi anume acela că tradiţiile nu trebuie uitate niciodată şi trebuie transmise din generaţie în generaţie. Sofia şi Elena, două surori de 3 şi 5 ani, au purtat cu mândrie costumele populare şi în ciuda frigului de afară au rezistat la înregul ceremonial din Centrul Vechi.

Nu au lipsit de 1 Decembrie nici discursurile oficialităţilor. În cuvântul rostit în faţa botoşănenilor, şefii judeţului au rememorat fapte din trecut, nefiind uitaţi cei care au făcut sacrificiul suprem pentru ţară.

“Trăim într-o ţară invidiată de mulţi pentru frumuseţea şi bogăţiile sale. Şi din acest motiv suntem un stat care şi-a plătit scump unitatea, suveranitatea şi independenţa. Foarte multe vieţi au fost sacrificate de-a lungul istoriei  pentru fiecare pas făcut de acest popor, în încercările sale de a-şi regăsi locul  pe mapamond. Pentru ca astăzi să putem spune că România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic sunt valori supreme. Ziua Naţională a României trebuie să fie, aşadar, o zi de bucurie şi respect. O zi de aducere aminte a celor care au făcut posibil acest prezent, o retrăire a bucuriei pe care au simţit-o cei peste 100.000 de români ajunşi la Alba Iulia în urmă cu 97 de ani.  Urmaşii dacilor se regăseau atunci, din nou, uniţi în acelaşi teritoriu, într-o ţară ce avea 71 de judeţe. Astăzi nu mai sunt 71, dar asta nu înseamnă că ne respectăm mai puţin. Românii fac performanţă în toate domeniile şi sunt convins că inima fiecăruia dintre noi tresaltă de bucurie şi de mândrie atunci când tricolorul românesc înregistrează o nouă victorie", a rostit prefectul Costică Macaleţi.

Primarul Ovidiu Portariuc a spus că cei care trăiesc astăzi sunt datori să facă din România ţara pe care şi-au dorit-o cei care s-au jertfit pentru patrie.

De 97 de ani încoace, această istorică realizare, la baza căreia au stat lupta şi fapta, credinţa şi speranţa, sacrificiul şi devotamentul înaintaşilor noştri, oameni simpli, conducători politici, cărturari, a căpătat valoarea unui tezaur, pe care naţiunea română şi l-a transmis din generaţie în generaţie. Desăvârşirea formării statului naţional român a fost salutată şi de botoşăneni, a căror contribuţie umană şi materială la realizarea acestui act istoric a fost deosebită. Ne face plăcere să readucem în amintire cele scrise într-unul dintre ziarele care apăreau la Botoşani, în decembrie 1918 : După Basarabia a venit Bucovina şi după aceasta Transilvania. Toate trei surorile s-au strâns la sânul mamei şi ea le ocroteşte cu drag, iar noi, cei care am trăit acest moment, noi suntem generaţia cea mai fericită a neamului românesc.Vom putea să ne îndeplinim această promisiune prin faptele noastre, prin eforturile tuturor de a fi mai buni, de a depăşi divergenţele care ne separă şi a ne da mâna în realizarea reformelor structurale de care depinde dezvoltarea ţării, de eliminare a decalajelor dintre diferitele zone ale României, de ridicare a standardului de viaţă al locuitorilor, de a oferi cetăţenilor liniştea şi siguranţa existenţei zilnice. De aici, de la Botoşani, oraşul care prin ostaşii săi şi prin minţile luminate pe care le-a dat ţării, şi-a adus o contribuţie remarcabilă la realizarea statului naţional unitar, aducem un pios omagiu tuturor celor care au realizat măreţul act de la 1decembrie 1918 şi ne angajăm că vom face tot ceea ce ţine de noi, pentru ca România să se ridice la înălţimea speranţelor lor, a spus  primarul Ovidiu Portariuc.

La rândul său, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, a făcut un apel la unitate şi responsabilitate.

"Ziua Naţională a României este ziua în care sărbătorim unirea tuturor românilor într-un stat naţional. Este o zi cu o profundă semnificaţie istorică, moment în care am început să existăm ca naţiune de sine stătătoare. Este ziua în care ne sărbătorim ţara şi strămoşii, ziua în care toţi suntem mândri de numele de român, este ziua în care toţi românii trebuie să se uite în trecut cu recunoştinţă şi în viitor cu speranţă, trăind prezentul aşa cum se cuvine. La 1 Decembrie 1918 se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi a Bucovinei la România. Nu am fi trăit probabil niciodată acest moment dacă nu ar fi fost personalităţi precum I.C Bărtianu, Regele Ferdinand sau generalii români care au condus marile bătălii ale României. Avem cu toţii datoria de a lupta pentru a lăsa strămoşilor noştri o Românie puternică şi respectată. Trebuie să fim uniţi şi responsabili. Este timpul să regăsim bucuria de a fi români şi îmi doresc să trăim acest moment zi de zi nu doar în momente festive, a spus Sorescu în discursul său.

După alocuţiunile oficialităţilor au fost depuse coroane la monumentul din Centrul Vechi.  Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, în aplauzele celor prezenţi.




















































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani: Începe proiectarea noului pod dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea! (Foto)

astăzi, 10:35

Astăzi, 20 ianuarie 2025, începe proiectarea noului pod peste Siret de pe DN29A, Dorohoi - Suceava. Pe 8 ianuarie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul de în...

APIA Botoșani: Anunț privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024!

astăzi, 10:15

Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezent&ac...

Se anunță încă o zi liberă la finalul acestei săptămâni!

astăzi, 10:00

Vineri, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Astfel, angajații vor avea o minivacanță de trei...