La ora 8.30, autoritaţile locale, judeţene şi şefii de instituţii, în frunte cu prefectul Costică Macaleţi, primarul Ovidiu Portariuc şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, au pornit către Centrul Vechi.
După ce reprezentantul Guvernului în teritoriu a primit onorul militar, un sobor de preoţi a oficiat un ceremonial religios.
Ceremonialul a fost urmat de un moment oferit de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe" care a interpretat melodii patriotice, la final elevii fiind aplaudaţi.
Botoşănenii care au participat la manifestările dedicate Zilei Naţionale au purtat steguleţe în mâini sau panglici tricolore în piept. Mai mulţi copii au venit îmbrăcaţi în costume populare, vrând să transmită un mesaj, şi anume acela că tradiţiile nu trebuie uitate niciodată şi trebuie transmise din generaţie în generaţie. Sofia şi Elena, două surori de 3 şi 5 ani, au purtat cu mândrie costumele populare şi în ciuda frigului de afară au rezistat la înregul ceremonial din Centrul Vechi.
Nu au lipsit de 1 Decembrie nici discursurile oficialităţilor. În cuvântul rostit în faţa botoşănenilor, şefii judeţului au rememorat fapte din trecut, nefiind uitaţi cei care au făcut sacrificiul suprem pentru ţară.
Primarul Ovidiu Portariuc a spus că cei care trăiesc astăzi sunt datori să facă din România ţara pe care şi-au dorit-o cei care s-au jertfit pentru patrie.
De 97 de ani încoace, această istorică realizare, la baza căreia au stat lupta şi fapta, credinţa şi speranţa, sacrificiul şi devotamentul înaintaşilor noştri, oameni simpli, conducători politici, cărturari, a căpătat valoarea unui tezaur, pe care naţiunea română şi l-a transmis din generaţie în generaţie. Desăvârşirea formării statului naţional român a fost salutată şi de botoşăneni, a căror contribuţie umană şi materială la realizarea acestui act istoric a fost deosebită. Ne face plăcere să readucem în amintire cele scrise într-unul dintre ziarele care apăreau la Botoşani, în decembrie 1918 :, a spus primarul Ovidiu Portariuc.După Basarabia a venit Bucovina şi după aceasta Transilvania. Toate trei surorile s-au strâns la sânul mamei şi ea le ocroteşte cu drag, iar noi, cei care am trăit acest moment, noi suntem generaţia cea mai fericită a neamului românesc.Vom putea să ne îndeplinim această promisiune prin faptele noastre, prin eforturile tuturor de a fi mai buni, de a depăşi divergenţele care ne separă şi a ne da mâna în realizarea reformelor structurale de care depinde dezvoltarea ţării, de eliminare a decalajelor dintre diferitele zone ale României, de ridicare a standardului de viaţă al locuitorilor, de a oferi cetăţenilor liniştea şi siguranţa existenţei zilnice. De aici, de la Botoşani, oraşul care prin ostaşii săi şi prin minţile luminate pe care le-a dat ţării, şi-a adus o contribuţie remarcabilă la realizarea statului naţional unitar, aducem un pios omagiu tuturor celor care au realizat măreţul act de la 1decembrie 1918 şi ne angajăm că vom face tot ceea ce ţine de noi, pentru ca România să se ridice la înălţimea speranţelor lor
La rândul său, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, a făcut un apel la unitate şi responsabilitate.
După alocuţiunile oficialităţilor au fost depuse coroane la monumentul din Centrul Vechi. Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, în aplauzele celor prezenţi.