1 Aprilie, Ziua Păcălelilor!

Care sunt cele mai tari pacaleli din istorie? Desi greu de stabilit un palmares, este posibil ca medalia credulitatii sa trebuiasca sa le fie acordata acelor belgieni care au postat mesaje de indignare si protest pe site-ul celui mai mare provider de internet din Belgia, Skynet, care pe 1 aprilie 2006 a anuntat, in cele trei limbi nationale, ca date fiind tensiunile crescande dintre flamanzi si valoni, umorul in public va fi interzis prin lege. Specialistii ar putea insa argumenta ca marele premiu le-ar reveni de fapt americanilor care in 1998 au crezut anuntul publicat de catre lantul de restaurante fast food Burger King, prin care se facea cunoscuta lansarea unui hamburger pentru stangaci, conceput astfel incat ingredientele sa curga numai spre dreapta. (Ulterior, unii clienti au fost chiar auziti comandand: "Un hamburger normal, pentru dreptaci, va rog!".), noteaza Romania Libera. Se poate insa argumenta ca nimeni nu a depasit inventivitatea BBC-ului, care pe 1 aprilie 1957 a difuzat un reportaj in care puteau fi vazuti elvetieni care culegeau recolta de spaghetti, excelenta in acel an.

Asa cum putea fi prevazut, multi telespectatori au telefonat intreband cum ar putea obtine si ei seminte pentru un arbore de spaghetti. BBC-ul si-a depasit insa performanta anul trecut, difuzand un reportaj despre migratia anuala a pinguinilor zburatori din Antarctica pana in jungla amazoniana.

Un obicei pus pe seama francezilor

Originile obiceiului de a face farse de 1 Aprilie nu au fost pe deplin elucidate, scrie Adevarul. Se presupune ca sarbatoarea moderna ar fi strans legata de adoptarea calendarului gregorian, in 1582. Cand Regele francez Carol al IX-lea a mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe 1 ianuarie, cei care celebrau noul an pe stil vechi erau numiti "neghiobi de aprilie". Erau destul de numerosi pentru ca la acea vreme informatiile circulau greu. Unii au aflat chiar la cativa ani buni de la adoptarea noului calendar. Cum adaptarea a fost anevoioasa, pe seama celor care nu se conformasera noii reguli au inceput sa se faca tot soiul de glume.

Traditii diferite

In Franta, Ziua Pacalelilor este cunoscuta ca "Poisson d’avril" (in trad., "peste de aprilie"). Unul dintre motive, spun specialistii, ar fi ca un peste care nu a ajuns inca la maturitate este usor de prins pentru ca nu stie sa se descurce. Totodata, multi au inceput sa faca glume fizice pe aceasta tema. Mai precis, cand o persoana era neatenta, un farsor ii prindea pe spate un peste din hartie, dupa care striga "Poisson d’avril!" Obiceiurile legate de Ziua Pacalelilor difera de la o tara la alta. De pilda, in Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda si Canada glumele trebuie facute pana la miezul zilei. Cei care fac o farsa dupa pranz intra automat in categoria pacalitilor. In alte tari, cum ar fi Irlanda, Franta si Statele Unite se pot face farse pe saturate din zorii zilei pana la lasarea noptii. Rusii, in schimb, au importat obiceiul sub influenta britanica, numele rus al acelei zile fiind, ca in engleza, "Ziua prostilor", sustine Romania Libera. Deseori, obiceiul poate duce chiar la crude derive: astfel, in Flandra copiii cauta sa se incuie in casa in aceasta zi sau mai degraba sa-si incuie parintii afara, indiferent de vreme (in Flandra in general ploioasa), parintii trebuind sa-si negocieze reprimirea in casa prin umile promisiuni de dulciuri si cadouri extravagante. In Romania, Ziua Pacalelilor este mai degraba o "sarbatoare de import", dar nu se poate spune cu exactitate de cand a inceput aceasta sa se raspandeasca.

Antropologii spun ca acest obicei se intalneste mai mult in mediul urban, in cel rural, Ziua Pacalelilor fiind oarecum necunoscuta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...