Romania trimite un satelit in spatiu in 2009

 Romania trimite un satelit in spatiu in 2009
Dupa ani de zile in care nu prea ne-a interesat ce se intampla in spatiu, se pare ca Romania va trimite un satelit propriu in octombrie anul acesta.

Romania este acum mai degraba implicata in procesare de date, modelare teoretica si simulare de experimente, insa incet-incet ne cerem si noi dreptul de a reveni direct in spatiu. Nimeni nu uita ca un roman, Dumitru Prunariu, a ajuns acum multi ani in spatiu.

In 1991, Guvernul a infiintat Agentia Spatiala Romana (ASR). Programele ASR sunt incurajate financiar de un program de colaborare instituit de Agentia Spatiala Europeana (ESA) pentru tarile est-europene, cu bani din bugetul ESA-PECS (Planul pentru Cooperarea Tarilor Europene), relateaza Cotidianul.

Fostul premier Tariceanu a trimis o scrisoare prin care Romania isi cere dreptul de a intra in randul tarilor membre ESA. Din 2007, tara noastra are statut de membru cooperant si spera intr-o aderare deplina in 2010, potrivit directorului ASR, Marius-Ioan Piso.

Primul pas in aceasta directie consta in lansarea primului satelit romanesc, GOLIAT, un cub cu latura de zece centimetri si masa de 1 kg, proiectat la finele lui 2005, care are programare pentru cosmos in octombrie 2009. El va ajunge in spatiu la bordul rachetei europene Vega.

Aceasta trebuia sa zboare initial pe 1 decembrie 2008, insa primul zbor de test a fost amanat pentru octombrie 2009 din motive tehnice.

Goliat va fi dotat si cu o camera de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezolutie de aproximativ 20 de metri, ce va furniza imagini, intr-un timp ceva mai lent, ale teritoriului Romaniei.

De asemenea, satelitul va furniza informatii stiintifice despre fluxul de micrometeoriti si doza de radiatii la nivelul orbitei joase.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime dinamitează Superliga. Vrea 3-0 la „masa verde”. „Vorbesc cu avocatul!”

astăzi, 09:43
29

Cosmin Mateimijlocașul de la Sepsi, a fost depistat pozitiv la o substanță interzisă de Agenția Mondială Antidoping: 5-metilhexan-2-amină.Matei nu este suspendat provizoriu, având nor...

Veste mare! Angajații din Botoșani care vor beneficia de majorări salariale!

astăzi, 09:24
146

Este vorba despre specialiștii care lucrează în muzee și biblioteci, angajați care se regăsesc și în instituțiile de cultură din Botoșani.Astfel, din luna aprilie, angajații ...

(P) Ghidul complet pentru amenajarea unei bucătării noi

astăzi, 09:07
46

Amenajarea unei bucătării noi este un proiect plin de provocări și potențial creativ. Fie că te pregătești să construiești de la zero sau să renovezi complet, fiecare aspect al amenajării ...