Romania trimite un satelit in spatiu in 2009

Dupa ani de zile in care nu prea ne-a interesat ce se intampla in spatiu, se pare ca Romania va trimite un satelit propriu in octombrie anul acesta.

Romania este acum mai degraba implicata in procesare de date, modelare teoretica si simulare de experimente, insa incet-incet ne cerem si noi dreptul de a reveni direct in spatiu. Nimeni nu uita ca un roman, Dumitru Prunariu, a ajuns acum multi ani in spatiu.

In 1991, Guvernul a infiintat Agentia Spatiala Romana (ASR). Programele ASR sunt incurajate financiar de un program de colaborare instituit de Agentia Spatiala Europeana (ESA) pentru tarile est-europene, cu bani din bugetul ESA-PECS (Planul pentru Cooperarea Tarilor Europene), relateaza Cotidianul.

Fostul premier Tariceanu a trimis o scrisoare prin care Romania isi cere dreptul de a intra in randul tarilor membre ESA. Din 2007, tara noastra are statut de membru cooperant si spera intr-o aderare deplina in 2010, potrivit directorului ASR, Marius-Ioan Piso.

Primul pas in aceasta directie consta in lansarea primului satelit romanesc, GOLIAT, un cub cu latura de zece centimetri si masa de 1 kg, proiectat la finele lui 2005, care are programare pentru cosmos in octombrie 2009. El va ajunge in spatiu la bordul rachetei europene Vega.

Aceasta trebuia sa zboare initial pe 1 decembrie 2008, insa primul zbor de test a fost amanat pentru octombrie 2009 din motive tehnice.

Goliat va fi dotat si cu o camera de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezolutie de aproximativ 20 de metri, ce va furniza imagini, intr-un timp ceva mai lent, ale teritoriului Romaniei.

De asemenea, satelitul va furniza informatii stiintifice despre fluxul de micrometeoriti si doza de radiatii la nivelul orbitei joase.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în cursul anului trecut pentru operatorii economici care poluează aerul!

astăzi, 20:30

Garda de Mediu Botoșani vine cu câteva precizări în întâmpinarea celor care doresc să fie informați. Poluarea și mirosurile pestilențiale reprezintă două probleme di...

„DemocraZICI 2025”: Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită de micii cititori ai unei școli din Botoșani! (foto)

astăzi, 19:45

Sărbătorită la nivel mondial din 2010, această zi are ca scop evidențierea rolului lecturii cu voce tare de a crea comunități și a împărtăși povești. În țara noastră, even...

Locuință în pericol din cauza unui coș de fum necurățat: Recomandările ISU!

astăzi, 18:40

Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș. La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamen...