Omul care i-a propus lui Isarescu sa-i dea voie sa-si bata propria moneda, sa aiba si el banul lui

O sa incep cu un banc. Doi ardeleni merg la gara cu geamantanele in mana, dar din pacate ajung chiar cand trenul se punea in miscare. Incep sa alerge disperati sa il prinda, scapa geamantanele, cad, se lovesc, isi rup hainele, se umplu de sange, in final abandoneaza alergatul dupa tren si se aseaza jos epuizati. In timp ce trenul se indeparta, unul dintre ei zice cu durere: "Noah, vezi mah ce inseamna sa n-ai tu lucru' tau?". Un cetatean roman, Radu Stan si-a pus altfel problema: ce-nseamna sa n-ai tu banul tau? Si s-a dus la Banca Nationala sa ceara acest drept. Sa-si faca propria moneda, scrie Dan Popa pe Hotnews.

Intr-o zi de joi, 12 noiembrie 2009, pe la 11 dimineata, Stan urca treptele BNR si isi spune pasul. Vrea sa aiba si el banul lui. Lasa o cerere prin care solicita "autorizarea infiintarii unei trezorerii si a unui buget pe langa bugetul statului prin moneda proprie, cu caracter de valuta". Cererea o facea in numele Asociatiei "Tiganii", unde indeplinea functia de adminsitrator.

Prima reactie pe care cererea lui a starnit-o a fost una de ras. Cum sa-ti faci propria moneda, buget si trezorerie proprii? Dar cererea lui Stan era cat se poate de serioasa. Au fost convocati juristii Bancii, cererea a ajuns pana la nivel de Guvernator, s-a discutat in Consiliul de Administratie, Consiliu care a decis sa i se raspunda omului la fel de oficial. Drept pentru care, dupa aprige consultari (prin adresa din 27 noiembrie 2009", Banca Nationala ii transmite lui Stan ca solicitarea sa de infiintare a unei trezorerii si a unui buget pe langa bugetul statului prin moneda proprie, cu caracter de valuta "nu intra in sfera de competenta a Bancii Nationale a Romaniei".

Cu Trezoreria paralela s-a lamurit intrucatva cum sta treaba. Mai ramanea sa i se explice omului de ce nu-si poate tipari bani proprii. Asa ca i s-a amintit Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, din care reiese ca nu se permite emiterea si circulatia vreunui alt mijloc legal de plata pe teritoriul Romaniei decat moneda nationala, care este leul.
Omul s-a enervat pe buna dreptate ca nu e lasat sa aiba si el banu` lui. Acuza BNR ca ii refuza nejustificat cererea. Banca ii explica faptul ca rezolvarea nefavorabila a unei cereri nu echivaleaza cu un refuz nejustificat si ca ea, ca autoritate administrativa este obligata sa ii raspunda, nu musai sa o solutioneze favorabil.


"Daca nu ma lasati sa-mi fac bani proprii, macar autorizati-mi Cooperativa de Credit si Garantar"

Trec zilele si, intr-o zi de marti, 2 decembrie, Stan urca iar treptele BNR. De data asta lasa cererea cu nr. 28590/02 decembrie 2009, prin care Asociatia Tiganii solicita autorizarea infiintarii Cooperativei de Credit si Garantare "Asociatia Tiganii".

Omul nu glumeste. Invoca dispozitiile art. 58 si 59 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte. Mai pune pe masa de la intrarea in Banca proiectul actului constitutiv al viitoarei cooperative; actul constitutiv si statutul Asociatiei Tiganii; Avizul Autoritatii Nationale pentru Rromi prin care asociatia este declarata de utilitate publica; certificatul de inregistrare fiscala; o adeverinta eliberata de A.N.P.C., Directia pentru metale pretioase si pietre pretioase privind autorizarea Asociatiei Tiganii pentru intermedierea de operatiuni cu monede din metale pretioase si aliaje ale acestora, ca activitate permanenta; raport de expertiza tehnica privind stabilirea valorii monedelor, aurului si argintului detinut de Asociatie la nivelul anului 2000.

Cererea ajunge in Consiliul de Administratie al BNR unde e repartizata Directiei Reglementare si Autorizare pentru a fi solutionata. Prin Adresa din 18 decembrie 2009, sefii Directiei ii transmit lui Stan punctual, deficientele de fond si de forma ale cererii de autorizarei:

- organizatiile cooperatiste de credit, persoane juridice romane, se pot organiza si functiona doar sub forma cooperativelor de credit si a casei centrale la care acestea sunt afiliate; afilierea la o casa centrala este obligatorie; o casa centrala se constituie prin asocierea a cel putin 30 de cooperative de credit fondatoare;

- cooperativele de credit care se constituie si se afiliaza la o casa centrala deja autorizata pot fi autorizate de catre Banca Nationala a Romaniei numai pe baza acordului de afiliere acordat de respectiva casa centrala, caz in care cererea de autorizare este formulata de catre casa centrala;

Una peste alta, lipsesc angajamentul de afiliere, sub semnatura persoanelor nominalizate sa exercite responsabilitati de administrare sau conducere a cooperativei de credit; procura semnata de membrii cooperatori ai cooperativelor fondatoare privind reprezentantul ales in relatia cu Banca Nationala a Romaniei; lista cuprinzand membrii cooperatori; indicarea razei teritoriale de operare a cooperativei de credit; certificatul de cazier judiciar, curriculum vitae, declaratie pe proprie raspundere privind incompatibilitatea; planul de activitate insusit de persoanele desemnate sa exercite iresponsabilitati de administrare si/sau conducere in calitate de administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere sau ai directoratului.

Lipsurile cererii, invocate de BNR, nu sunt reale, raspunde sec Stan. Drept pentru care omul nu mai depunde niciun alt document in completarea cererii initiale.

Acum, cateva detalii tehnice: Potrivit OUG nr. 99/2006, Banca Nationala a Romaniei hotaraste cu privire la o cerere de autorizare a unei institutii de credit, in sensul acordarii aprobarii de constituire a institutiei de credit sau al respingerii cererii, in termen de 4 luni de la data primirii cererii de autorizare insotite de documentatia stabilita. De asemenea, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea cererii Banca Nationala a Romaniei e obligata sa ii comunice titularului, daca este cazul, documentele care nu au fost prezentate, in vederea depunerii de indata a acestora."

Fata de momentul inregistrarii cererii, 2 decembrie 2009, termenul de 4 luni prevazut pentru instrumentarea cauzei se implinea la data de 2 aprilie 2010, termen in care Banca Nationala a Romaniei trebuia sa se pronunte cu privire la cererea de autorizare formulata.

In 2 februarie, BNR il invita la discutii pe Stan, explicandu-i ce acte mai trebuie sa depuna. Discutia e purtata intr-un birou al Directiei Reglementare si Autorizare, omul pare sa inteleaga si dupa o ora si jumatate, pleaca. De depus acte insa nu mai depune, drept pentru care BNR ii respinge la finalul lunii mai cererea de autorizare.


Argumentul suprem: "Tiganii (rromii/n.n.) au propriile legi si nu trebuie sa ne supunem Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei" Citeste mai departe...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie într-o localitate din Botoșani: O femeie de 82 de ani a murit în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința! (foto)

astăzi, 08:24

Când au ajuns pompierii, casa și o anexă ardeau în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început im...

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....