„Cupolă de căldură” peste România în vara lui 2025. Previziunile meteo ale specialiștilor sunt sumbre pentru țara noastră!

Vor veni temperaturi extrem de ridicate, valuri prelungite de caniculă și un deficit semnificativ de precipitații, ceea ce va favoriza instalarea unei secete severe.

Meteorologii ne avertizează încă de pe acum că vom avea de furcă din punct de vedere climatic în vara lui 2025. Asta deoarece canicula nu ne va lăsa să se bucurăm pe deplin de sezonul estival.

Specialiştii preconizează că vara aceasta are o probabilitate cuprinsă între 70% și 100% de a fi una dintre cele mai toride din ultimele decenii.

Ce este fenomenul cupola de căldură

În cel mai călduros anotimp de peste an se va produce fenomenul sever denumit „cupolă de căldură” (heat dome), care va afecta întreaga Europă, inclusiv România, începând cu luna iulie 2025, conform bugetul.ro.

 

Vor veni temperaturi extrem de ridicate, valuri prelungite de caniculă și un deficit semnificativ de precipitații, ceea ce va favoriza instalarea unei secete severe.

Vara lui 2025, una a recordurilor

Meteorologii au calculat că în aproape jumătate dintre zilele de vară temperaturile vor depăși 30 de grade Celsius, iar recordurile anterioare de caniculă ar putea fi egalate sau chiar depășite.

Un al motiv de îngrijorare este apariția secetei. Sistemul atmosferic stabil asociat cu cupola de căldură reduce semnificativ formarea norilor și, implicit, a ploilor.

Solurile vor fi uscate, culturile agricole vor fi expuse stresului hidric, iar pierderile economice în agricultură ar putea fi însemnate.

"Referitor la 2025, aș remarca faptul că, după toate estimările, el se va situa în topul 3 ai celor mai călduroși ani din istorie, după 2023 și 2024.

Un fapt mai rar, fenomenul La Nina, pe care îl așteptam să apară încă din primavara-vara anului trecut, a întârziat să se manifeste și a dat primele semne abia la sfârșitul lunii decembrie, ceea ce înseamnă că va fi de scurtă durată și cu efecte mult mai reduse.

Este fenomenul care se întâlnește la nivelul Oceanului Atlantic, replica lui El Nino, și care aduce mai multă răcoare la nivelul sistemului climatic mondial.

În aceste condiții, premisele sunt ca și anul 2025, cu atât mai mult cu cât fenomenul la Nina, va fi mai slab și de durată mai scurtă, se va remarca prin creșterea deosebit de ridicată a temperaturilor”, a spus climatologul Mircea Duţu.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum a ajuns o femeie să reclame că i s-au furat din casă trei sticle de whisky pe care și un supermarket le declarase furate!

astăzi, 13:49

Poliţia Municipiului Rădăuţi a fost sesizată, luni dimineaţa, prin apel la 112 de o femeie de 47 de ani, din comuna Horodnic de Jos, care a reclamat că un bărbat a pătruns fără drept î...

FC Botoșani vrea să „sufle” un jucător de sub nasul FCSB-ului! Valeriu Iftime: „Foarte bun!”

astăzi, 12:45

Un nume important de pe lista moldovenilor este Andrea Padula, fundașul stânga de la FC U Craiova 1948, jucător dorit și de FCSB. Padula, în vârstă de 29 de ani, va fi liber d...

Patriarhul României îl felicită pe noul Papă: ”Vocea unită a creștinilor este mai necesară ca oricând”

astăzi, 12:05

Patriarhul României a transmis joi un mesaj de felicitare în urma alegerii noului Episcop al Romei și Papă al Bisericii Romano-Catolice, Sanctitatea Sa Papa Leon al XIV-lea. În ...