Cinci mituri despre cariera la care trebuie sa renunti

 Cinci mituri despre cariera la care trebuie sa renunti
Cand vine vorba despre o alegere potrivita in cariera, tinerii absolventi se afla, de multe ori, intr-o mare dilema, fie sunt incapabili sa ia o decizie. Evident ca astfel de alegeri nu sunt usoare, mai ales daca ne gandim la piata a muncii in continua transformare si la rata somajului (inca) ingrijoratoare.   

Totusi, pentru a avea succes si a face fata competitiei acerbe, este important ca absolventii sa priveasca cu seriozitate etapa alegerii unei cariere in aria profesionala vizata.  

In acest context, articolul de pe Forbes pe care-l recomandam astazi vorbeste despre miturile despre carieracele mai frecvent intalnite si care, daca nu sunt cunoscute si contracarate, risca sa afecteze traseul profesional pe termen lung.  

Iata 5 din "povestile" pe care ni le spunem la inceput de drum profesional si la care trebuie sa renuntam:  

1. La 20 de ani nu prea conteaza ce faci  

Daca ne gandim la perioada de recesiune si la climatul economic dificil, tinerii absolventi au fost cei mai defavorizati datorita faptul ca majoritatea angajatorilor s-au orientat catre persoanele cu experienta dintr-un anumit domeniu. Totusi, varsta de 20 de ani este cea mai prielnica pentru a lua decizii legate de un job si a accepta unele oportunitati care vor conta pe parcursul carierei lor profesionale.  

2. Trebuie mai intai sa descoperi cariera perfecta, pentru ca apoi sa profesezi  

Majoritatea tinerilor absolventi sunt de parere ca trebuie sa-si dea seama de la inceput care este cariera ideala inainte de a valida anumite joburi compatibile cu abilitatile lor. Totusi, varsta lor este una potrivita mai degraba pentru a explora/testa unele oportunitati profesionale esentiale care sa ii aduca mai aproape de ceea ce cauta sau (cred ca) isi doresc. Toate aceste experiente profesionale vor contribui negresit la consolidarea carierei lor pe viitor.

3.  Poti face tot ceea ce vrei  

Tinerii aflati la inceput de drum sunt foarte entuziasmati de ceea ce considera a fi “vocatia lor, insa nu suficienti de ancorati in realitatea de zi cu zi. De aceea, este util ca sa fie sinceri si realisti in ceea ce priveste abilitatile pe care le au, dar si obiectivele pe care vor sa le realizeze.

4. Daca nu iti place jobul actual, poti demisiona  

Cu siguranta, multe persoane se afla in aceasta situatie, insa nu este momentul oportun pentru a lua o decizie atat de radicala. Inainte de a lua hotararea anuntarii demisiei, este util sa iei o pauza si sa raspunzi la cateva intrebari de genul: Ce anume ma face nefericit(a) la acest job? Este utila experienta profesionala pe care o dobandesc aici? E ceva ce-mi place la acest job? De asemenea, nu trebuie sa uitam nici de dimensiunea economica (cat timp ai putea sa rezisti fara un suport financiar pana la urmatorul job?).

5. Schimbarile in cariera nu sunt benefice  

De fapt, perioada de inceput in viata profesionala este una propice pentru joburi diferite/variate, insa bine alese care sa ii aduca pe tineri mai aproape de ceea ce-si doresc sau li se potriveste.  

Experimentarea mai multor joburi cu responsabilitati diferite poate fi util si benefic pe termen lung. Diversitatea contribuie la dezvoltarea unei perspective mai complexe asupra carierei si la pozitionarea realista. In fond, fiecare are propriul destin profesional iar asa zisele modele sunt doar orientative.    

avocatnet.ro  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În prag de Bac, universitățile asigură pregătire gratuită pentru elevi. Cursurile se țin online, hibrid sau fizic!

Joi, 9 Mai 2024
92

Universitatea Politehnică din București oferă cursuri de pregătire pentru examenele de Matematică și Fizică, adaptate la nivelul cerințelor din Bacalaureat, dar și cursuri de pregătire pentr...

Peste 160 de sancțiuni au fost aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore!

Joi, 9 Mai 2024
52

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale în cadrul planului Blocada, acționând în sistem integrat împreună cu jandarmii și au...

Ziua Europei sărbătorită la Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona prin activități artistice și de cultură generală

Joi, 9 Mai 2024
128

România s-a alăturat în anul 2007 unei Uniuni de state europene, care împărtăşesc aceleaşi valori, având în centru respectul pentru demnitatea umană, democraţia, s...