Acad. Dinu C. Giurescu: Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre

ROMANI! Mergeti la vot in numar mare, pentru ca: la o prezenta a romanilor de peste 60-65% UDMR-ul (care din 22 de ani a guvernat 13,7 ani – cel mai mult) nu mai intra in Parlament si nu mai poate santaja partidele cu care se va alia, in cazul unei prezente mici.

Poate ne trezim o data pentru totdeauna si le dam o lectie!

Initiativa de a desfiinta judetele se inscrie intr-un sir de actiuni care sunt menite, pe de-o parte, sa destrame unitatea teritoriala a tarii si, pe de alta parte, sa stearga identitatea noastra nationala. Se anuleaza, cu o trasatura de pix, toata aceasta intocmire care are o vechime intre 600 si 700 de ani, intrata in constiinta noastra, a mea.

Eu sunt din Vlasca mai intai, apoi din Arges, si pe urma, evident, sunt din Romania, fiindca Vlasca si Argesul sunt parte din Romania. Ce facem? Ştergem cu buretele, stergem cu pixul – tot? Unde voi fi? Din regiunea 1, cetateanul cu codul numeric personal cutare, pe care il inscriu cu doua-trei semne acolo, intr-o lista si, in felul acesta, am robotizat intreaga Romanie. Eu nu mai apartin unui judet, nu mai apartin Romaniei. Apartin unor sigle, unor numere inscrise… E trist!

Asadar, ce se intampla acuma cu desfiintarea judetelor se inscrie in doua tendinte foarte clare din ultimii ani.

Pe de o parte destramarea teritoriala a Romaniei si, pe de alta parte, stergerea identitatii noastre ca romani.

Am sa enumar cateva argumente:

Primul: regiunile de dezvoltare, acel faimos proiect, din pacate al UDMR-ului: 50.000 Km patrati, taie Transilvania in doua, pe linia trasata de arbitrajul de la Viena din ’40. Acesta este un fapt.

Al doilea: statutul minoritatilor care se pregateste. Daca se adopta, prin formula magica a asumarii raspunderii, vom crea zeci de autonomii teritoriale, sub pretextul autonomiilor culturale. Autonomii teritoriale in Transilvania care vor face tranzitia de judetele secuiesti, si pana la granita cu Ungaria.

Al treilea argument: legea arhivelor, in speta intoarcerea arhivelor la emitent! Dumneavoastra stiti ce inseamna asta? Sa le intorc unde? Emitentul a fost pana in 1918 Ungaria sau Austria. Acolo le intorc? Eu cred ca nu-si dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregatesc Romaniei. Daca le-as propune Statelor Unite sa intoarca arhivele de la Arhivele Nationale Centrale din Washington DC la diferitii emitenti, eu cred ca s-ar uita si ar spune probabil ca este un act de tradare nationala, de destramare a unitatii Statelor Unite.

Al patrulea argument: legea educatiei. Suntem educati dupa moda noua europeana, in care 92% dintre elevii autohtoni au mai putine drepturi decat 8% dintre elevii minoritari. E bine ca au minoritarii drepturi, dar vreau ca si majoritarii sa aiba aceleasi drepturi!Aceeasi lege enumera 22 de principii directoare, unul din principii este si cultura, identitatea si istoria romaneasca, dar in lege nu se afla nimic pentru promovarea acesteia. Mai mult decat atata: finantarea este favorizanta pentru minoritari: daca sunt 10 elevi minoritari romani intr-un sat, desfiintam scoala respectiva, iar daca sunt zece minoritari intr-un sat, facem o scoala speciala. Iata, deci, ce inseamna legea educatiei europene… Nu mai vorbesc de autonomia universitara, care acolo e proclamata cu litere groase dar, in realitate, universitatile sunt supravegheate, acuma, cum nu au fost niciodata inainte, dupa bunul plac al rectorului si al altora.

Al cincilea argument: nu mai avem manual de istoria romanilor. Elevii de clasa a XII-a au un manual pe care scrie Istorie, iar inauntru e transata, ca la abator, istoria romanilor pe teme mari, pe care le intelege un om care cunoaste istoria romanilor, dar nu unul care trebuie s-o invete, fiindca principiul cronologic a fost desfiintat.

Al saselea argument: eu pot sa insult acuma drapelul tarii, personalitatile marcante… In lege nu mai exista incriminare penala pentru acest lucru, pentru profanarea sau batjocorirea simbolurilor nationale. Fac ce vreau si ce patesc? In cazul cel mai bun, daca actioneaza guvernul sau autoritatea, primesc o amenda.

Al saptelea argument: am aflat cu stupoare ca asociatia culturala Forumul Romanilor din Covasna, Harghita si Mures nu primeste un leu de la Guvern pentru actiunile sale culturale.

Al optulea argument: ora de istorie la televiziunea romana nu mai este. Nu mai exista, pur si simplu.

In al noualea rand: desprinderea propagandistica, si chiar mediatica, a celor doua judete si jumatate secuiesti.

In al zecelea rand: reforma sistemului sanitar, care poate sa duca foarte departe, spre dezastru.

Peste toate – si cu asta am terminat – vine anularea Parlamentului. Asumarea raspunderii este o formula extraordinara, ca sa nu mai conteze Parlamentul. Marea Adunare Nationala era mult mai logica decat Parlamentul de astazi. Spunea Constitutia din ’65: "forta conducatoare din Republica Socialista Romania este Partidul Comunist Roman" – monopolul puterii. Era clara puterea. Deputatii votau asa cum spunea Partidul. Acuma nu! Avem un regim, chipurile, pluralist si, in schimb, ne asumam raspunderea incat orice lege poate sa treaca in momentul de fata, fiindca Guvernul beneficiaza de o majoritate aritmetica, care nu mai corespunde in niciun fel cu optiunile si cu sentimentele populatiei.

Revin la judete. Acestea nu sunt o creatie a lui Mircea cel Batran. Judetele erau acolo si Mircea le-a intarit. Nu sunt o creatie a lui Carol I sau a lui Alexandru Cuza. Erau acolo. Domnitorul unirii si fondatorul monarhiei le-au intarit doar.Culmea este ca Uniunea Europeana nu ne cere aceasta desfiintare a judetelor. Este o mistificare grosolana, urata de tot, sa spui oamenilor ca UE ne cere asa ceva. Dar nu este adevarat! Franta si-a mentinut zeci, sute de departamente, Germania la fel, Anglia la fel. Fiecare unitate teritoriala cu numele ei este acolo, numai noi le desfiintam.

Partea cea mai grava e ca vor sa ne stearga memoria, vor sa ne stearga identitatea. Prin toate aceste rasturnari, prin toate aceste actiuni de buldozer, pur si simplu, vor sa fiu ca frunza pe apa – caci frunza este acum un simbol – sa nu mai stiu ce e cu mine, sa fiu un fel de cetatean, asa, al nimanui, care locuiesc intr-o regiune desemnata printr-o cifra romana, si care voi fi, inca o data, inscris, printr-un indicativ numeric, intr-o lista. Acest tip de om nu are decat nevoi imediate: trebuie sa se duca la mall, sa cumpere o masina si sa calatoreasca, poate, in strainatate, si sa se imbrace bine. Asta este tot, dar in cazul asta Romania: adio! Aici este partea cea mai grava. Prin desfiintarea judetelor imi iei baza mea teritoriala care de sute de ani exista acolo. Bunicul meu s-a nascut in Buzau, si judetul Buzau exista si astazi. De patru generatii suntem buzoieni prin nastere. Ăla este primul loc. Imi stergi si Buzaul? Ce fac? Unde sunt nascut? In raionul Stalin din Bucuresti?

Se vehiculeaza teoria ca noi am ajuns in Transilvania prin secolul XII-XIII… Asta este o veche tema de propaganda: neputand sa conteste majoritatea absoluta a romanilor, au inceput sa spuna: "da, dar voi ati venit dupa noi, si noi am fost primii ocupanti" si alte teorii din acestea. In Ardeal, insasi constituirea voievodatului Transilvaniei in cadrul regatului maghiar este un ecou al formei vechi de organizare, din vremea cand romanii conlocuiau cu slavii pe teritoriul Ardealului. (asa cum a fost voievodatul Ţarii Romanesti).

Cat priveste judetele, sa luam doua exemple: Maramuresul si Bihorul. Sunt forme vechi de organizare pe care regatul maghiar, in momentul in care a incorporat Transilvania, le-a preluat si le-a transformat in comitatele regatului. Iar mai tarziu, cand Ungaria a facut dualismul cu Austria, a reinfiintat toate judetele. Judetele din Transilvania sunt judetele care s-au constituit de-a lungul vremilor. Atat de puternica era institutia, incat Austro-Ungaria a extins aceasta institutie a comitatelor, echivalenta cu judetele, pe toata Ungaria mare, aceea din 1867.

Tot ce am insirat pana acuma, acei pasi mai mari sau mai mici pentru destramarea unitatii teritoriale si a demnitatii romanesti, merg toate ca un suvoi catre o singura tinta, suprimarea articolului 1 din Constitutie: Romania este stat national, unitar, suveran si indivizibil. Asta le trebuie, asta vor sa suprime. Şi o suprima in momentul in care, in constiinta elevilor din liceu, dispare Istoria romanilor ca materie de invatamant, sau cand cetatenii dintr-o urbe nu mai au constiinta ca sunt romani. Poate nici macar ca sunt bucuresteni sau brasoveni, ci asa, niste cetateni in deriva printr-o regiune de dezvoltare, numerotata cu 1,2,3, 4 sau 5.

Daca doriti sa rememorati, sau sa vedeti pentru prima oara, cine au fost cei care au distrus judetele Romaniei, sa ne intoarcem in 1950, ca sa va arat o lege adoptata de Marea Adunare Nationala, chiar in anul care reprezenta debutul obsedantului deceniu. As spune cel mai urat, cel mai trist si cel mai greu de suportat deceniu din istoria moderna a Romaniei. E vorba de Legea nr. 5 din 1950, cea care desfiinta judetele Romaniei, si o facea sub conducere sovietica. Astazi, la Punctul de Intalnire am adus un extras:

"Marea Adunare Nationala a Republicii Populare Romane
In temeiul art. 38 din Constitutia Republicii Populare Romane, vazand Hotararea Consiliului de Ministri nr. 935 din 31 august 1950, adopta urmatoarea lege pentru raionarea administrativ-economica a teritoriului Republicii Populare Romane.
Articolul 1"… Fiti foarte atenti la acest articol 1, fiindca argumentatia comunistilor sovietici din anii ’50 seamana foarte mult cu ceea ce ofera astazi ca motivatie, regimul Basescu-Boc. Tot sub masca bunastarii economice si a atragerii unor fonduri si a cooperarii dintre tot felul de persoane fizice si juridice, sub aceeasi motivatie ne este propusa acum, ca si atunci, desfiintarea judetelor.

Iata asadar ce spune acest articol 1: "Pentru asigurarea dezvoltarii industriei si agriculturii, in scopul construirii socialismului si a ridicarii nivelului de trai al oamenilor muncii, pentru a inlesni cat mai mult apropierea aparatului de Stat de poporul muncitor, pentru a contribui cat mai temeinic la asigurarea rolului politic conducator al clasei muncitoare si la intarirea aliantei clasei muncitoare cu taranimea muncitoare, TERITORIUL ROMÂNIEI SE IMPARTE IN: REGIUNI; ORAŞE; RAIOANE. Regiunile din Republica Populara Romana si capitalele lor sunt:…".

Am sentimentul ca sunt in 1940, in preajma prabusirii hotarelor noastre. E de spus numai ca fiecare om trebuie sa-si dea seama ca soarta lui personala, afara de beneficiarii regimului, depinde de ce se joaca acuma. Se joaca integritatea teritoriala a Romaniei, se joaca stabilitatea ei, se joaca identitatea, sentimentului ca esti roman, se joaca apararea tarii. Statul de astazi nu mai apara Romania. Statul de astazi apara pe altcineva, dar nu obstea romaneasca. De aceea fiecare dintre noi, cu mijloacele pe care le are, trebuie sa spuna NU. "Nu!" – la ceea ce se pregateste in momentul de fata si sa revenim la traditiile noastre, sa revenim la puterea noastra din totdeauna.

Autor: Prof. Acad. DINU C. GIURESCU

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...