Octav Onicescu

Octav Onicescu (n. 20 august 1892, Botosani-  d. 19 august 1983) a fost matematician roman, întemeietor al Scolii române?ti de teoria probabilitatilor.

 S-a nascut  la data de 20 august 1892 într-o casa de pe strada Trei Ierarhi, nr. 909 din Botosani si a copilarit pe strada Liceului, casa în care a locuit împreuna cu parintii sai Vlad si Aneta Onicescu fiind situats la nr. 25.
Studiile primare le face la Scoala Primara de Baieti „Marchian” din localitate, iar studiile liceale la Liceul „Laurian”.
Dupa bacalaureatul sustinut în anul 1911, urmeaza, între anii 1911 – 1913 facultatile de stiinte si litere si filosofie la Universitatea din Bucuresti, luându-si licentele în matematica si filosofie. Preda matematica la Liceul Militar de la Manastirea Dealu (Târgoviste) iar între anii 1916 – 1918 ia parte la actiunea militara a României din primul razboi mondial.
Între anii 1919 – 1920 îsi pregateste doctoratul în stiinte   matematice la Universitatea din Roma (Italia). Teza de doctorat, sustinuta în vara anului 1920, s-a intitulat „Asupra spatiilor einsteiniene cu grupuri continui de transformare”. La întoarcerea în tara activeaza în învatamântul superior, ca profesor la Facultatea de Stiinte a Universitatii Bucuresti.

Ca profesor universitar a înfiintat Scoala superioara pentru pregatirea cenzorilor, Scoala de statistica, Actuariat si Calcul (1930) si a creat Scoala româneasca de teoria probabilitatilor. Din 1925 începe sa predea teoria probabilitatilor, fiind primul profesor universitar român care preda acest curs. Din 1925 a predat mecanica aplicata corpului uman si aparatelor la Institutul de Educatie Fizica din Bucuresti si a fost rectorul Academiei de Educatie Fizica.
A tinut primele lectii de teoria jocurilor strategice din anul 1958, completate cu numeroase rezultate originale si cu un nou punct de vedere. Împreuna cu S. Guiasu au fost primii, în anul 1963, care au dat formula completa teoriei automatelor aleatoare.
Din 1930 este membru corespondent al Academiei Române iar în anul 1965 devine membru titular al acesteia.
De numele lui Octav Onicescu sunt legate importante contributii în domeniul stiintelor exacte:
       Algebra – metoda Onicescu de rezolvare a sistemelor de ecuatii liniare.
       Geometrie – teorema Onicescu privind suma unghiurilor solide ale unui tetraedru nedegenerat
       Geometrie diferentiala – formula Onicescu privind geodeziale vecine unei geodezice date
       Topologie  - clasa de functii olotope Onicescu
       Analiza functionala – introducerea notiunii de saturatie si functia suma Onicescu
       Calculul probabilitatilor – teoria lanturilor si a proceselor cu legaturi complete Onicescu – Mihoc, care a devenit o mare doctrina, baza teoriei moderne a învatarii
       Statistica Matematica – formula Onicescu pentru energia informationala
       Mecanica – autor al mecanicii invariantive Onicescu, prin care propune alaturi de Newton si Einstein un alt model cronologic.

A organizat si condus la facultatea de matematica seminarul Onicescu de filosofia stiintei. A fost presedintele Comitetului Român pentru Uniunea interbalcanica a matematicienilor. A fost secretar general, apoi presedinte al Societatii Române de Stiinte. A fost presedintele Casei generale de pensiuni a Statului, exercitând o actiune pozitiva de organizare stiintifica a acesteia.
A publicat peste 1200 memorii si note stiintifice  în reviste de specialitate românesti si straine. Este autor a peste 35 de carti, monografii, tratate, manuale etc.

A fost:
Membru al Academiei Lagrange
Membru al Academiei din Trieste – Italia
Membru activ al Institutului International de Statistica de la Haga
A fost unul din cei trei rectori ai Centrului International al Stiintelor mecanice de la Udine – Italia
A participat cu comunicari la Congresele Internationale de Matematica de la Varsovia, Bologna (1928), Oslo (1932), Praga (1934), Atena (1935), Geneva (1937), Bucuresti (1937) etc.


 sursa: Muzeul Judetean de Istorie Botosani

 


 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

Wednesday, 22 January 2025

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

Wednesday, 22 January 2025

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

Wednesday, 22 January 2025

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...