Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

   Foto: Universitatea din Pennsylvania

Lemnul metalic are potențialul de a schimba complet lumea autoturismelor. Acest material este la fel de solid ca titanul, dar este de până la cinci ori mai ușor. Densitatea este suficient de scăzută încât permite materialului să plutească în apă.

Materialul minune a fost creat în urma unei colaborări a cercetătorilor britanici și a celor americani de la Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Illinois (Urbana-Champaign) și de la Universitatea Cambridge.

În principiu, lemnul metalic este o fâșie de nichel care dispune de pori microscopici. Spațiul liber creat de pori împreună cu procesul de fabricație, face ca acest material să pară analogul lemnului.

Lemnul metalic este obținut în urma unui proces ce implică sfere de plastic suspendate în apă. Acestea au o rază de câteva sute de nanometri. Mai apoi, apa este evaporată, fapt ce duce la așezarea perfectă a sferelor. Următorul pas este electroplacarea acestor sfere cu un strat subțire de nichel, iar, în final, aplicarea unui solvent care topește sferele din plastic, lăsând în urmă doar stratul subțire de nichel.

Materialul rezultat conține 70% spațiu liber. Denumirea de lemn metalic nu este legată doar de densitatea scăzută, ci și de natura sa de ordin celular' a declarant cercetătorul James Pikul.

Deocamdată, producția este limitată, dar dacă inginerii găsesc o metodă eficientă de fabricare, materialul poate fi folosit în industria constructoare de mașini, sau își poate găsi locul în viitoarea generație de smartphone-uri.

În cazul unui autoturism electric, acest material ultraușor poate avea implicații deosebite în creșterea autonomiei maxime posibile a acestuia, datorită masei totale reduse.

Sursa: Futurism.com via auto-bild.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bătaie între fete terminată cu amenzi, chiar în fața Poliției Locale din Botoșani

astăzi, 18:08
42

Șase eleve cu vârste de 15 și 16 ani s-au luat la bătaie, miercuri, puțin după orele prânzului, chiar în fața sediului Poliției Locale din municipiul Botoșani. Una dintre fet...

Cinci copii au fost la un pas de moarte la Dorohoi după izbucnirea unui incendiu

astăzi, 16:19
526

Pompierii din Dorohoi au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă de pe strada Constructorului din municipiul Dorohoi....

Niciodată nu e prea târziu: o femeie de 58 de ani merge la școală și vrea să fie premianta clasei a III-a!

astăzi, 13:59
841

O femeie de 58 de ani din județul Galaţi merge zilnic la şcoală cu ambiția să termine clasa a treia ca premiantă. Locuieşte într-o casă fără electricitate și crede că singura lumin...