Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

   Foto: Universitatea din Pennsylvania

Lemnul metalic are potențialul de a schimba complet lumea autoturismelor. Acest material este la fel de solid ca titanul, dar este de până la cinci ori mai ușor. Densitatea este suficient de scăzută încât permite materialului să plutească în apă.

Materialul minune a fost creat în urma unei colaborări a cercetătorilor britanici și a celor americani de la Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Illinois (Urbana-Champaign) și de la Universitatea Cambridge.

În principiu, lemnul metalic este o fâșie de nichel care dispune de pori microscopici. Spațiul liber creat de pori împreună cu procesul de fabricație, face ca acest material să pară analogul lemnului.

Lemnul metalic este obținut în urma unui proces ce implică sfere de plastic suspendate în apă. Acestea au o rază de câteva sute de nanometri. Mai apoi, apa este evaporată, fapt ce duce la așezarea perfectă a sferelor. Următorul pas este electroplacarea acestor sfere cu un strat subțire de nichel, iar, în final, aplicarea unui solvent care topește sferele din plastic, lăsând în urmă doar stratul subțire de nichel.

Materialul rezultat conține 70% spațiu liber. Denumirea de lemn metalic nu este legată doar de densitatea scăzută, ci și de natura sa de ordin celular' a declarant cercetătorul James Pikul.

Deocamdată, producția este limitată, dar dacă inginerii găsesc o metodă eficientă de fabricare, materialul poate fi folosit în industria constructoare de mașini, sau își poate găsi locul în viitoarea generație de smartphone-uri.

În cazul unui autoturism electric, acest material ultraușor poate avea implicații deosebite în creșterea autonomiei maxime posibile a acestuia, datorită masei totale reduse.

Sursa: Futurism.com via auto-bild.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat transferat de urgență la Iași, după ce atelajul în care se afla a fost spulberat de un autoturism

Marţi, 22 Octombrie 2019
1318

Un bărbat a fost trimis în stare gravă la Iaşi, după ce căruţa în care se afla a fost spulberată de un autoturism. Accidentul a avut loc luni seară, în pe drumul ce leagă lo...

Botoșăneanul Florin Andone, titular în premieră în Champions League, împotriva lui Real Madrid!

Marţi, 22 Octombrie 2019
172

Florin Andone primește șansa carierei. Acesta e anunțat titular în partida din UEFA Champions League, Galatasaray-Real Madrid! Andone va profita de absența lui Radamel Falcao, accid...

Ce pensii speciale vor lua primarii și președinții consiliilor județene

Marţi, 22 Octombrie 2019
640

Ministerul Dezvoltării a publicat datele privind acordarea indemnizaţiei persoanelor care au îndeplinit funcţia de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului ...