MIHAI TIRONIAC: Sa nu faci nimic ce nu e joc!

MIHAI TIRONIAC: Sa nu faci nimic ce nu e joc!

 Mihai Tironiac, supraveghindu-si atent cursantii  

Nimic nu poate convinge mai mult ca dansul inseamna viata, ca insasi trairea prin dans. De la vorbe la fapte, de la mers la zbor, de la muzica la parlamentari gaunoase, drumul se face in pasi armoniosi, plutind in ritm de dans. La Botosani, un fizician zboara de aproape 20 de ani, purtand alaturi de el alti botosaneni, care s-au convins ca omul este, prin definitie, fiinta plutitoare.

Mihai Tironiac a fost, timp de 40 de ani, profesor de fizica la Liceul Laurian, iar fizica s-a dovedit a-i fi, pana la urma, calea spre fericire.

Din 1990, asiduu si neintrerupt, un grup de oameni danseaza. Si nu oricum, ci respectand cea mai importanta caracteristica a dansului: armonia. Cum a inceput totul?

De la dorul de Basarabia, in 1990. "Grup de constientizare a legaturii dintre Romania si Basarabia", astfel se intitula miscarea ce aduna la acea vreme, in 1990, cam la vreo 25-30 de membri.

Cu patru sectiuni de actiune: istorie, stiinte sociale, literatura comuna, cultivarea limbii romane in cele doua zone, Romania si Basarabia si sectiunea de spiritualitate si religie, ce ii revenea ca responsabilitate lui Mihai Tironeac.
Intre timp, oamenii au mai uitat de Basarabia, au simtit din plin placerile libertatii postedecembriste. Mihai Tironiac a ramas acolo, dansand.

"Toate tehnicile psiho-terapeutice, precum si ritualurile religioase, desi par diferite, au un factor comun ce le determina sa fie eficiente. Acesta este rezonanta. Fenomen pe care l-am descoperit in 1971, ca fizician, in urma unei meditatii asupra a ce este fericirea. Din toate mijloacele de a ajunge dintr-o stare holotropica in una de rezonanta totala am constatat ca cel mai la indemana si foarte eficient este dansul liber facut din toata bucuria, neconditionat", spune Mihai Tironeac.

Nu este nici pe departe un vraci, nu se considera un profet. Respecta legile divine si pe cele umane, cu conditia ca umanitatea sa isi recunoasca erorile. 

"Sa nu faci nimic ce nu e joc!", decreteaza profesorul. Dansul inseamna joc, iar jocul inseamna fericire.

"Daca omul vine aici cu un scop nu obtine nimic. Si Iisus spunea: Fiti ca acesti copii si veti vedea Imparatia Cerurilor! Ii indemn pe oameni sa scoata la iveala copiii din ei, dansand pur si simplu. Omul simte ca are un centru care pulseaza in jurul lui. In primul rand se realizeaza unitatea interioara, starea holotropica si dispar boli", spune Mihai Tironeac.

Trecut de 70 de ani, Mihai Tironiac este omul cel mai fericit, pentru ca dansul a devenit secretul descatusat al vietii sale. Si, prin el, si al celorlalti. Prin Cercul de optimizare a Vietii. In fiecare saptamana, in podul Casei de Cultura a Sindicatelor, un om asteapta ca alti oameni sa redevina copii.

Si chiar asa se intampla. Studenti, elevi, avocati, medici, un colonel sau un pensionar se aduna, pentru ca impreuna fac universul sa zambeasca.


29 aprilie este Ziua Mondiala a Dansului, instaurata in 1982, la initiativa Comitetului International al Dansului.
Data aleasa este data nasterii lui Jean Georges Noverre (1727-1810) creatorul baletului de actiune si promotorul Dansului ca Arta Independenta.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
15

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
70

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
22

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...