La mulți ani, căpitane Laurențiu Doroftei, lecția vie a puterii de a merge mai departe!

La mulți ani, căpitane Laurențiu Doroftei, lecția vie a puterii de a merge mai departe!
Din cei 100 de ani împliniți astăzi, 11 i-a petrecut captiv, în numele patriei. Amintirile de pe front i-au rămas limpezi și astăzi, frânturile din viață închegând un parcurs anevoios prin timp, dar și un caracter de rară tărie. Este vorba despre Laurențiu Doroftei, veteran de război, a cărui aniversare este evenimentul și lecția zilei.
 
Căpitanul Laurenţiu Doroftei, din comuna Băluşeni, a împlinit astăzi, 6 august, 100 de ani. Ani încununați de curaj, de victorii, de zbucium, de iubire pentru țara sa.
 
Acesta a luptat pe front cu Regimentul 6 Vânători, începând cu anul 1942, timp în care i-au şuierat multe gloanţe şi obuze „pe la ureche”. A reuşit să scape nevătămat de cele mai multe ori, însă, într-o zi, norocul nu i-a mai surâs şi a fost lovit. Şi acum mai poartă urmele atacului inamic, având o schijă în picior. 
 
Căpitanul a luptat până în 1944, când a fost capturat şi trimis într-un lagăr din Siberia, iar drumul până acolo a fost unul anevoios. Atât el, cât şi camarazii lui au mers mai mult pe jos, îndurând foamea şi setea istovitoare. De nevoie, aceştia ajunseseră să mănânce tot ce puteau găsi pe drum. În lagăr, supraviețuirea a fost un rămășag cu sine însuși, pe care l-a câștigat în 1955, după ce a fost ţinut prizonier timp de 11 ani. A sfidat foamea și, mai ales frigul, din cauza căruia căpitanul a pierdut degetele mari de la picioare, care i-au degerat. În toată această vreme, a fost trimis la muncă în mine, însă eforturile depuse în subteranul peșterilor erau singura modalitate de a se încălzi.
 
Când a scăpat de prizonierat şi s-a întors acasă, la Băluşeni, şi-a întemeiat o familie şi o gospodărie. Ani la rând, soția i-a fost alături, în urma plecării acesteia la cele veșnice rămânând doi fii, patru nepoţi şi tot atâţia strănepoţi, care au grijă necontenită de bătrânul luptător, a cărui stare de sănătate a fost degradată de timp și de experiențele acumulate. 
 
Astăzi, de ziua lui, Laurențiu Doroftei a primit și vizita autorităților, care au marcat în calendar aniversarea căpitanului. Subprefecta Daniela Lozneanu, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, ai Cercului Militar Judeţean, oameni ai Garnizoanei Botoşani, ai Asociaţiei „Cultul Eroilor” şi conducerea primăriei din Băluşeni au ținut să îi adreseze personal urările de bine și să îi cânte „La mulți ani”.
 
Un moment emoţionant a fost marcat de lt. colonelul Sorin Ciobanu, locţiitorul comandantului Garnizoanei, care a simţit nevoia să îngenuncheze în faţa veteranului de război, înţelegând poate altfel decât întreaga audienţă situaţiile prin care domnul Laurenţiu a trecut, ororile pe care le-a trăit şi eforturile sale de a depăşi traumele pe care o conflagraţie le semnează adânc în natura umană. 
 
Astăzi, aniversarea căpitanului trebuie să ne fie lecție. Despre curaj, despre puterea de a merge mai departe, despre patriotism. Iar gestul de a îngenunchia al amicului său militar, să ne rămână un reper al valorilor. Astăzi, el este botoșăneanul zilei.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă o tragedie în județ! O femeie a murit în această după-amiază într-un accident la Unțeni! Galerie Foto

astăzi, 15:26
1932

O femeie de 48 de ani a murit într-un grav accident rutier care a avut loc sâmbătă după-amiază, în jurul orei 14.00.Incidentul s-a petrecut pe drumul ce leagă localităţile...

Un bărbat care a suferit un accident cerebral, transportat cu eclicopterul SMURD la Iași

astăzi, 15:17
476

Elicopterul SMURD a fost chemat, sâmbătă la amiază, pentru a prelua un bărbat de 60 de ani care a suferit un atac cerebral.Echipajele de pompieri au fost solicitate pentru a se asig...

Mâine, mare sărbătoare la Roșiori, în comuna Răchiți!

astăzi, 14:11
457

La doar 6 kilometri de municipiul Botoșani, o altă sărbătoare va atrage mâine sute de botoșăneni.Autoritățile locale și localnicii vor sărbători mâine “Ziua Satului Ro...