VIDEO: „Tipografic majuscul”, premieră de gală la Botoșani. Un tânăr actor, absolvent al „Laurianului”, este invitatul special

VIDEO: „Tipografic majuscul”, premieră de gală la Botoșani. Un tânăr actor, absolvent al „Laurianului”, este invitatul special

„Tipografic Majuscul”, o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, în regia lui Radu Jude va avea premiera de gală joi, 13 februarie a.c., de la ora 20:30, la Cine Globe din Uvertura Mall din Botoșani.

Evenimentul se va desfășura în prezența actorului Șerban Lazarovici, absolvent al Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani. Cu o experiență acumulată ca membru al trupei Drama Club, Șerban Lazarovici își face debutul pe marile ecrane intepretând rolul adolescentului Mugur Călinescu.

După premiera de la Botoșani, filmul „Tipografic Majuscul”, regizat de Radu Jude va avea premiera internațională în secțiunea FORUM a Festivalului de Film de la Berlin.

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie - 1 martie 2020. „Tipografic Majuscul” va rula în cinematografele din România din 21 februarie 2020.

Filmul puneîn legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului botoșănean Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din același timp. 

Din distribuția celui de-al șaptelea lungmetraj semnat de Radu Jude fac parte actorii Șerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Șerban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Bîscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vîlcu, Ion Rizea, Rareș Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Răuță, Constantin Dogioiu.

Scenariul este semnat de Radu Jude și Gianina Cărbunariu, director de imagine este Marius Panduru, montajul este realizat de Cătălin Cristuțiu, Irina Moscu s-a ocupat de scenografie și Dorin Negrău de costume. Producător este Ada Solomon.

„Tipografic Majuscul” este o producție microFILM în coproducție cu Televiziunea Română și Hi Film Productions. Cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, în asociere cu nomada.solo, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, MediaCom, Zenith Media Communications. Vânzări internaționale Best Friend Forever, distribuit în cinematografe de Hi Film Productions.

Secțiunea Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin prezintă anual o selecție de filme care pun accent pe inovație sau experiment. De-a lungul anilor, aici au avut premiera filmele unor cineaști ca Jean-Luc Godard, Claude Lanzmann, Harun Farocki, Alexander Kluge, Danielle Huillet și Jean-Marie Straub, Aki Kaurismäki, etc.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Unul din patru incendii petrecute în Botoșani, provocat de improvizații. Mesajul ISJU către populație

astăzi, 09:24
13

Unul din patru incendii înregistrate la Botoșani, anul trecut, au fost provocate de instalaţiile defecte şi echipamentele electrice improvizate, transmite Inspectoratul Județean pentru Situa...

Accident în această dimineață în Zona Industrială: O femeie a intrat cu mașina într-un stâlp de beton

astăzi, 09:20
59

O femeie de 49 de ani, aflată la volanu unui Volkswagen, a ajuns cu maşina într-un stâlp de beton, după o clipă de neatenţie.Accidentul auto a avut loc marţi dimineaţă în...

Anunţul oficialilor chinezi: Coronavirusul supravieţuieşte pe alimentele congelate

astăzi, 08:50
175

Autoritățile chineze de sănătate au anunțat că, în cadrul unei anchete privind un focar de Covid-19, s-a descoperit coronavirus viu pe mâncare congelată ambalată.Responsabilii ...