Legenda bate realitatea în Botoşani: pelerinaj la un mormânt gol. „Eu vreau să cred! Are cineva ceva împotrivă?“

Legenda bate realitatea în Botoşani: pelerinaj la un mormânt gol. „Eu vreau să cred! Are cineva ceva împotrivă?“

Sute de credincioşi cred că în „Cimitirul Eternitatea“ din municipiul Botoşani s-ar afla îngropaţi nişte preoţi martiri din Primul Război Mondial. Deşi Biserica a demontat oficial acest mit, enoriaşii refuză să creadă acest lucru şi continuă să aprindă lumânări în aşteptarea miracolelor.

„Eternitatea“ este primul cimitir de stat înfiinţat în municipiul Botoşani, după legile lui Alexandru Ioan Cuza, care a mutat locurile de odihnă veşnică, din motive sanitare, la marginea târgurilor şi oraşelor. Vechi de 130 de ani, cimitirul este un adevărat muzeu în aer liber, o cronică a oraşului, cu morminte de boieri, medici sau simpli slujbaşi.

Dincolo de importanţa sa patrimonială, cimitirul „Eternitatea“ a ajuns, de aproape trei decenii, şi un important loc de pelerinaj pentru credincioşii ortodocşi aflaţi în căutarea miracolelor. Ceea ce-i atrage ca un magnet pe cei superstiţioşi sau care pur şi simplu nu-şi găsesc alinarea în altă parte este un mormânt vechi de aproape 100 de ani, ascuns după o tufă mare de măceşe.

La prima vedere, pare un loc de veci abandonat şi vandalizat. Este înnegrit complet de arsura lumânărilor, cu o icoană prinsă într-o cocardă din plastic, iar pe o cruce mare de beton este un epitaf acoperit de cenuşă, prin care se disting doar cuvintele „preoţi“ şi „război“. Pentru mulţi botoşăneni, este însă unul dintre cele mai sfinte locuri din oraş.

„Aici se află martirii neamului românesc, preoţii care au murit în război şi de la care aşteptăm mântuirea. Aici se fac mari minuni. Câţi nenorociţi nu au venit, au aprins o lumânare şi au plecat şi s-au făcut bine sau li s-au desfăcut blestemele!”, spune Viorica, o femeie măruntă, venită la cimitir să îngrijească mormântul soţului.

Deşi Biserica a încercat să-i convingă pe oamenii ca femeia care crede cu tărie în legenda preoţilor martiri că, de fapt, acolo este un mormânt gol, lucru dovedit în urma săpăturilor din 2013, lumânările se aprind la fel ca înainte.

„Orice ar spune, credinţa omului nu o poţi lua. Aici sunt minuni, fie că arată ei morminte goale, fie că nu. Poate au urcat la Domnul şi nu-i mai găsesc”, mărturiseşte convinsă femeia.

O ENIGMĂ INTRATĂ ÎN MORMÂNT CU 85 DE ANI ÎN URMĂ

Povestea mormântului misterios de la „Eternitatea“ a început în urmă cu aproape un secol. În anul 1921, preotul Teodor Brânzei, cel care slujea la capela de atunci a cimitirului, s-a gândit să ridice un monument în cinstea a nouă preoţi militari care au murit pe front în Primul Război Mondial. Alţii spun că ar fi fost vorba, de fapt, despre 12 preoţi.

Se crede însă că acest număr a fost ales ceva mai târziu, după 1990, pentru ca legenda să fie mai puternică, iar preoţii să fie asemănaţi celor 12 Apostoli. În orice caz, erau nouă preoţi pe care Teodor Brânzei îi cunoscuse personal. Iniţial, monumentul era format doar dintr-o placă comemorativă pusă pe un mic obelisc, aproape de intrarea în cimitir.

Încă de atunci se zvonea că sub obelisc ar fi fost îngropaţi cu-adevărat cei nouă preoţi morţi în război. Teodor Brânzei a murit însă în al doilea război mondial, unde s-a înrolat ca preot militar, iar misterul a rămas neelucidat. În perioada comunistă, nu s-a mai vorbit aproape deloc despre acest monument.

„SUNT MARTIRI CARE FAC NUMAI MINUNI“

Mitul a reînviat însă după 1990. Nimeni nu ştie cine a făcut să se vorbească iar despre povestea preoţilor militari îngropaţi la „Eternitatea“, dar cert este că, în doar câţiva ani, obeliscul a devenit un adevărat loc de pelerinaj. Sute de oameni veneau să aprindă lumânări crezând că sub pământ se află nouă martiri gata să facă minuni pentru cei bolnavi sau atinşi de blesteme.

Notorietatea locului a devenit atât de mare încât firma locală de salubrizare a fost nevoită să-l amenajeze mai bine, în aşa fel încât să nu ia foc cimitirul, din cauza „potopului“ de lumânări aprinse, mai ales atunci când vegetaţia era uscată în timpul verii. Astfel, a fost amenajat un loc de mormânt clasic, de formă dreptunghiulară, din beton, fiind montat un monument funerar simplu, în formă de cruce, fiind încastrat şi vechiul epitaf.

Locul a fost luat cu asalt de către credincioşi, mai ales după anul 1993.

Credeau că dacă sunt nişte preoţi morţi în război ar fi avut o putere mai deosebită. Veneau cu kilogramul de lumânări şi puneau acolo“, mărturiseşte părintele Nicolae Bobârnea, parohul de la Eternitatea.

Bătrânii povestesc că încă de pe vremea lui Ceauşescu oamenii veneau în secret să aprindă o lumânare.

Sunt vreo 50 de ani de când lumea se roagă aici. Aici veneau oameni cu necazuri grele, cu boli, cu copii suferinzi. Eu ştiu că au avut loc multe minuni de la preoţii îngropaţi acolo, multe de tot. Veneau cu sutele oamenii şi aprindeau lumânări şi se rugau “, spune Vasile Băitănciuc. Unii veneau cu haine ale rudelor bolnave sau, spuneau ei, atinse de bluestem şi le atingeau de mormânt, fiind ferm convinşi că preoţii martiri vor face minuni pentru ei.

Continuarea, pe Adevărul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste o treime din Uvertura este închisă de pandemie. Veniturile din chirii au scăzut cu 53%

astăzi, 10:29
90

Uvertura Mall, centru comercial din Botoşani aflat în reorganizare juridică, a încasat în primul semestru din 2020 venituri din chirii cu 53% mai mici faţă de aceeaşi perioadă ...

Incendiul care a cuprins un depozit din Ripiceni, nu a fost lichidat nici după 24 de ore

astăzi, 08:53
278

De mai bine de 24 de ore, pompierii botoșăneni intervin pentru stingerea incendiului care a cuprins un depozit de furaje de pe raza comunei Ripiceni, informează purtătorul de cuvânt al Inspe...

Loc de dat cu…EPIGRAMA (105)

astăzi, 08:04
137

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:I. D. Sârbu, într-o scrisoare către Nego (Ion Negoiţescu), afirma: „Eu simt când sunt bolnav dup...