Două proiecte botoșănene, finaliste ale Galei Tineretului din România 2019

Două proiecte botoșănene, finaliste ale Galei Tineretului din România 2019

Două proiecte botoșănene sunt incluse în lista finalistelor Galei Tineretului din România. Evenimentul de tradiție organizat de Ministerul Tineretului și Sportului va avea loc pe 26 octombrie a.c., fiind împărțit pe șapte categorii, respectiv Antreprenoriat, Muncă și angajabilitate, Cultură, Implicare civică, Voluntariat, Mediu, Incluziune socială, Învățare non-formală, Sănătate și Sport, cu câte trei nominalizări.

Printre finaliste, se numără Zilele Nordului și proiectul „Pașaport pentru viitor”. Cel dintâi este încadrat în categoria Cultură, iar cel din urmă se înscrie în secțiunea Cel mai bun proiect de tineret derulat de către un Centru de tineret din cadrul Direcției Județeane pentru Sport și Tineret

Proiectul ”Pașaport pentru viitor”, implementat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani și realizat în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 Blândești, a avut ca scop creșterea șanselor tinerilor de a parcurge un traseu educaţional și de a-și alege o meserie în acord cu aptitudinile și potenţialul lor.

Venind în întâmpinarea unei nevoi exprimate de tineri și de o importanță majoră, atât pentru cei intraţi într-un moment decisiv al vieţii, cât și pentru societate, prin utilizarea optimă a resurselor necesare educației  și asigurarea nevoilor pieței muncii cu persoane pregătite conform aptitudinilor, proiectul și-a dovedit utilitatea de-a lungul celor șase ani de când se desfășoară. 

Deși pare banal și se crede că în școli se realizează acest proces, totuși abordarea noastră diferită, îmbinarea elementelor de învățare cu cele ale educației nonformale într-un spațiu diferit de școala în care învață, într-o atmosferă caldă și destinsă, la Centrul de Tineret Botoșani,  prin utilizarea instrumentelor specifice consilierii, au dus la un rezultat spectaculos, toți cei 16 tineri stabilindu-și direcția în care se vor orienta la absolvirea gimnaziului”, precizează inițiatorii.

De cealaltă parte, sub sloganul Rădăcinile Cresc, festivalul Zilele Nordului mobilizează comunitățile locale și diaspora Nordului în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură, care cresc an de an mândria locală, încrederea în comunitate și interesul publicului larg de a vizita regiunea.

Zilele Nordului activează nu numai Darabaniul, cel mai nordic oraș al României, ci și alte comunități din regiune, care găzduiesc evenimente muzicale, culturale, educaționale sau sportive diverse. Acest comunități sunt legate între ele prin Tururile Nordului, care scot la iveală poveștile nedescoperite ale regiunii.

Misiunea acestui proiect este de a contribui la transformarea socială și dezvoltarea durabilă a Nordului prin creșterea implicării civice a tinerilor și a turismului cultural în regiune.

Zilele Nordului este un festival-pretext, o întâlnire transformatoare atât pentru participanți, cât și pentru spațiul în care ea are loc.

Folosim energia festivalului și emulația creată în jurul lui pentru a mobiliza oameni și resurse în proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială, ca fiecare ediție a Zilelor Nordului să lase ceva în urmă. Scopul nostru este să contribuim la revitalizarea Nordului (spațiul Iași – Botoșani – Suceava – Cernăuți – Chișinău) prin proiecte de revitalizare a turismului și a vieții culturale în regiune”, explică inițiatorii acestui proiect.

Gala Tineretului din România este un eveniment care își propune să recunoască meritele tuturor celor implicați în proiecte și inițiative cu și pentru tineri din România. Acest eveniment este inițiat și organizat de Ministerul Tineretului și Sportului.

Gala Tineretului din România este găzduită de Casa de Cultură a Studenților din Iași, fiind o competiție de tradiție, aflată la cea de-a șasea ediție. Evenimentul își propune să evidențieze și să recunoască importanta contribuție a tinerilor la dezvoltarea comunităților din care fac parte, pe parcursul anilor 2018 și 2019, manifestată prin proiecte și inițiative, în diferite domenii de interes pentru generația lor.

Gala din acest an are ca nucleu conceptul: „Visăm și creăm împreună!”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La asta nu se aștepta nimeni: lama, un animal care a evoluat 40 de milioane de ani, oferă soluții împotriva noului coronavirus

astăzi, 09:16
40

Anticorpii lamelor au arătat că neutralizează coronavirusul în laborator, au anunțat cercetătorii britanici. Anunțul a fost făcut de BBC care citează publicația de specialitate Nature S...

Senatorul PSD Lucian Trufin: „Eu nu votez un proiect de lege al Guvernului plin de abuzuri împotriva românilor”

astăzi, 08:57
33

Comunicat:​Decizia Curții Constituționale din 25 iunie a fost una clară: izolarea și carantinarea pot fi aplicate doar prin lege, nicidecum printr-un ordin de ministru. Lăsată fără instr...

Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase de liceu pentru elevii rămași fără locuri la admitere

astăzi, 08:39
115

Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase pentru liceu, dacă inspectoratele școlare vor solicita asta, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Luminița B...