2020, punctul zero. Marile companii media înlocuiesc jurnaliștii cu roboți

2020, punctul zero. Marile companii media înlocuiesc jurnaliștii cu roboți

În plin scandal în care majoritatea surselor media din lume și jurnaliștii sunt acuzați tot mai des de autorități de Fake news, compania fondată de Bill Gates, Microsoft, va înlocui zeci de jurnaliști care lucrează acum pentru site-ul său, MSN, cu un sistem automatizat de selectare a știrilor.

Știrea a fost anunțată de BBC.

În prezent, selecția știrilor transmise de diverse organizații media și alegerea titlurilor și a fotografiilor pentru site-ul msn.com este făcută de jurnaliști, însă în curând aceste sarcini vor fi duse la îndeplinire în cea mai mare parte de inteligența artificială.

Microsoft spune că acest pas face parte dintr-o reevaluare a afacerilor companiei. „Ca toate companiile, ne evaluăm afacerea la intervale regulate. Asta poate duce la creșterea investițiilor în anumite domenii și, din când în când, la o recalibrare a altora. Aceste decizii nu sunt rezultatul actualei pandemii”, dă asigurări compania lui Bill Gates.

Microsoft, ca și alte companii din domeniul tehnologiei, plătește organizațiile media pentru a le folosi conținutul pe site-ul său, însă are propriii angajați care să facă selecția știrilor și să se ocupe de modul lor de prezentare.  50 de jurnaliști colaboratori își vor pierde slujbele până la sfârșitul lunii iunie. Va fi păstrată însă o mică echipă de jurnaliști angajați cu contract de muncă.

„Te demoralizează când te gândești că mașinile ne pot înlocui, dar aici am ajuns”, a declarat unul dintre angajații care își va pierde slujba.

Unii dintre jurnaliștii concediați avertizează că inteligența artificială nu va putea să înțeleagă pe deplin principiile editoriale și ar putea promova subiecte neadecvate.

Microsoft nu este însă singura companie care procedează așa.

Și Google investește în prezent proiecte care să verifice așa-zisul „jurnalism robotizat”, scrie Digi 24.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Arafat, sinceritate extremă pentru protestatarii care nu cred în coronavirus: Îi aşteptăm la spital. O parte din ei nu or să scape

Duminică, 12 Iulie 2020
827

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a spus duminică seară într-o emisiune televizată că îi aşteaptă la spital pe cei care nu cred în coronavirus ...

Suntem izolați: Ungaria se alătură țărilor care restricționează accesul românilor spre Europa

Duminică, 12 Iulie 2020
1182

Românii care nu cred că noul coronavirus există, nu poartă măști de protecție și nici nu acceptă să respecte măsurile de prevenire a extinderii noului virus - ceea ce a dus, după cum ...

180 de lei pe lună pentru mâncare pentru pensionarii cu venituri mici

Duminică, 12 Iulie 2020
298

Pensionarii cu venituri mici, care au peste 75 de ani, vor primi tichete în valoare de 180 lei lunar pentru mâncare, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență adoptat rec...