Localităţi "fantomă" pe harta României. "Mai sunt câţiva bătrâni care îşi aşteaptă ceasul"

În urmă cu aproximativ un deceniu, într-o comună din Botoşani, media naşterilor era de 40-50. În 2018 s-au înregistrat doar 25. 

Localităţi "fantomă" pe harta României. "Mai sunt câţiva bătrâni care îşi aşteaptă ceasul"

Tinerii pleacă din țară și lasă în urmă localități pustii. Din cele 41 de județe, doar în 5 s-au înregistrat mai multe nașteri decât decese. Autoritățile ar trebui să încurajeze natalitatea, spun specialiștii. După Ilfov, județele Iași, Suceava, Sibiu și Brașov sunt singurele cu mai mulți copii veniți pe lume.

Declinul demografic se vede în special în satele cu populaţie îmbătrânită, care tind să se transforme în următorii ani în localităţi fantomă pe harta României. De pildă, în judeţul Vaslui, cu un spor natural negativ, se nasc tot mai puţini copii. “Mai sunt şi câţiva bătrâni care îşi aşteaptă ceasul şi va rămâne satul pustiu”, spune o femeie dintr-o localitate vasluiană. “Nu avem nicio gravidă în sat. Copiii pleacă, se duc în străinătate, asta e”, spun alți localnici.

În urmă cu aproximativ un deceniu, într-o comună din Botoşani, media naşterilor era de 40-50. În 2018 s-au înregistrat doar 25. Angela Grădinaru Toma, primarul comunei George Enescu: ”Avem o şcoală închisă, într-o altă localitate am închis altă şcoală, pentru că nu aveau numărul de copii.”

Cifrele Institutului Naţional de Statistică pentru 2017 arată un spor natural pozitiv în numai 5 judeţe. În Iaşi, de exemplu, sporul e de 833 de persoane. În rest sunt mai mulţi cei care mor decât cei care se nasc.

Romeo Asiminei, sociolog: “Ne arată că totuşi discutăm de o îmbunătăţire a calităţii vieţii în judeţul Iaşi şi nivelul salarial care a crescut.”

Ciprian Iftimoaie, director adjunct Direcţia de Statistică Iaşi: “Avem un număr de născuţi de 9892, iar decesele 9059. 201 născuţi din părinţi romani, cu domicliul în iaşi, dar născuţi în străinătate. Avem un număr de 817 născuţi din mame minore. Acest număr descrie fenomenul de maternitate adolescentină.”

Spre comparaţie, în anul 1990, în 37 dintre cele 41 de judeţe sporul natural era pozitiv.

stirileprotv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
2

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
26

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
59

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...