Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al județului Botoşani a dat startul unei noi campanii de donare de sânge: "Împreună pentru viață"

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al județului Botoşani a dat startul unei noi campanii de donare de sânge: "Împreună pentru viață"

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al județului Botoşani derulează, timp de cinci zile, o noua campanie de donare de sânge la care vor participa zeci de pompieri militari și voluntari, dar și voluntari din cadrul programului național "Salvatori din pasiune". Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat astăzi că bonurile primite vor fi "transformate" in daruri pentru familiile nevoiașe.

În prima zi a campaniei, alături de pompieri militari, astăzi au dăruit o șansă la viață și șefii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Mitoc, Vorona, Copălău, Românești, Unțeni și Cotușca.

Gestul pompierilor botoşăneni de astăzi nu este singular. Salvatorii răspund constant apelurilor lansate de Centrul de Transfuzii Botoșani, demonstrând că există numeroase moduri de a veni în sprijinul vieții.

“Totodată, doresc ca acest gest sa fie și un îndemn pentru locuitorii judeţului să vină să doneze sânge”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.

Iată și câteva lucruri de știut despre donatul de sange pe care le-au făcut cunoscute cei de la ISU Botoșani.

1. Donatul de sânge în mod regulat este asociat cu o reducere a riscului de infarct miocardic – studiu aici.

2. Este recomandat pentru a reduce cantitatea de fier aflată în exces în organism. Aceasta este asociată și cu un risc ridicat de a dezvolta cancer.

3. Sângele donat este folosit în diverse tratamente (operații cardiovasculare, transplanturi, traume masive, boli hematice, complicații de sarcina, malarie, anemie, etc.).

4. O singură transfuzie de sânge poate ajuta în medie 3 vieți.

5. După donarea celor 450 de ml de sânge, cantitatea de sânge revine la normal în câteva ore.

Iată și beneficiile primite conform legii pentru donarea de sânge:

1 zi de concediu plătit - Pentru fiecare donare de sânge, ai dreptul la o zi suplimentara de concediu plătit!

Analize gratuite - Beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvina, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis și probe hepatice.

Bonuri de masă - Fiecare donator primește 7 bonuri de masa în valoare totala de 60 lei.

Creșterea imunității - După ce donezi, corpul tău își reface cantitatea de sânge necesara în corp, proces care împrospătează sângele și crește imunitatea.

Donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.

Scăderea cantității de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului și conduce, în final, la boli cardiovasculare.

O rata mult mai mică de incidente cardiace pentru donatorii de sânge periodici. Un studiu făcut în Finlanda pe un grup de peste 3000 de bărbați - a demonstrat ca aceștia și-au redus cu 88% șansa unui incident cardiovascular.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferul care a uimit Botoșaniul: Se deplasa în voie pe contrasens, pe Calea Națională

astăzi, 15:38
400

Conducătorul auto din imagine, a fost depistat astăzi de către politiștii din cadrul Biroului Rutier, in timp ce se deplasa pe sens opus. Acesta circula pe Calea Națională, in mome...

Zeci de amenzi date de polițiști, inclusiv unor operatori economici, în Botoșani

astăzi, 14:05
244

Forțele de ordine au continuat desfășurarea de activități în sistem integrat în vederea asigurării respectării normelor legale aflate în vigoare pe perioada stării de alertă...

RECORD negativ de noi îmbolnăviri cu COVID: 614, dintre care trei botoșăneni

astăzi, 13:30
519

Potrivit unei informări a Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Botoșani, au fost diagnosticate încă trei persoane cu noul coronavirus.De ...