Focare noi de pestă porcină africană, în județul Botoșani

Focare noi de pestă porcină africană, în județul Botoșani

S-au confirmat două focare noi de pestă porcină africană, în județul Botoșani. Este vorba despre localiatea Sârbi, din comuna Vlăsinești, și localitatea Moara Jorii, din comuna Hănești. În zona de supraveghere sunt 18 așezări, din cadrul a șase unități teritoriale.

Am convocat această şedinţă în urma solicitării DSVSA, ca urmare a apariţiei unui alt focar de PPA în localitatea Sârbi din Vlăsineşti, la porc domestic. Tot azi, în jurul orei 14.00, s-a primit buletinul de analize de la Suceava, pozitiv pentru PPA la porc domestic, în localitatea Moara Jorii, comuna Hăneşti”, a precizat prefectul Dan Şlincu. 

Potrivit directorului adjunct al DSVSA, Ovidiu Airimiţoaie, cazul din Sârbi a fost sesizat după o mortalitate la unul din cei patru porci din exploataţie, buletinul de analize confirmând prezenţa virusului PPA, fiind luate astfel măsurile de sacrificare a exemplarelor.

În zona de protecţie au intrat astfel Vlăsineşti şi Săveni iar în zona de supraveghere sunt 18 localităţi din cadrul a şase unităţi administrativ – teritoriale”, a precizat Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct DSVSA.

În cel de-al doilea caz, la Moara Jorii, este vorba despre o exploataţie de 12 porcine, unde animale vor fi, de asemenea, eutanasiate şi neutralizate prin incinerare şi îngropare. 

Pe parcursul zilei de azi, prefectul Dan Şlincu, preşedintele CLCB, însoţit de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), colonelul Cristian Amarandei, a verificat cele două filtre de dezinfecţie amenajate pe raza comunei Vlăsineşti, declarându-se mulţumit de cum decurg lucrurile, din acest punct de vedere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
120

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
80

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
77

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...