Dispar țigările de pe rafturile magazinelor!

Dispar țigările de pe rafturile magazinelor!

La parlament se află în prezent o propunere legislativă asumată de grupul USR care schimbă regimul produselor din tutun.

Printre altele, proiectul prevede extinderea definiției fumatului la ţigările tip Glo sau Iqos și la țigările electronice, interzicerea vapatului în spațiile publice închise, interzicerea fumatului în mașinile personale, interzicerea sponsorizării şi reintroducerea taxei pe viciu.

Însă cea mai extremă măsură din proiect este interzicerea afişării la vânzare a ţigărilor în magazinele normale, care n-au specific vânzarea de produse din tutun. Producătorii consideră măsurile extreme.

Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) a solicitat Senatului României, printr-o scrisoare oficială, respingerea propunerii legislative referitoare la noi restricţii pentru piaţa tutunului, în contextul în care interzicerea expunerii ţigaretelor la raft va îndrepta consumatorii din mediul rural şi din oraşele mici spre comerţul ilegal.

Propunerea urmăreşte interzicerea expunerii la punctul de vânzare a produselor din tutun, cu excepţia tutungeriilor (magazine dedicate exclusiv acestui tip de produse), categorie limitată la doar câteva magazine, aflate doar în oraşele mari.

“Ca urmare, consumatorii din mediul rural şi din oraşele mici se vor orienta spre comerţul ilegal, fie pentru că nu vor găsi tutungerii, fie pentru că în lipsa vizibilităţii produselor, vânzătorul ar putea oferi, de sub tejghea, inclusiv produse de contrabandă sau contrafăcute. Exemplul Marii Britanii este elocvent, la momentul introducerii unei măsuri similare, comerţul ilegal se situa la 10% din piaţă pentru ca, în 2017, aproape să se dubleze, ajungând la 18%, ceea ce a generat pierderi statului, dar şi agenţilor economici”, se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
107

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
63

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
66

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...