Comuna din România fără coronavirus este în Botoșani. Ulițele sunt dezinfectate zilnic și oamenii stau în case

Comuna din România fără coronavirus este în Botoșani. Ulițele sunt dezinfectate zilnic și oamenii stau în case

Autorităţile locale din Vârful Câmpului dezinfectează zilnic satele comunei, dau de mâncare bătrânilor pentru a-i ţine în case şi i-au trimis în izolare încă dinaintea instituirii situaţiei de urgenţă pe toţi cei veniţi din străinătate.

Comuna Vârful Câmpului, din judeţul Botoşani, este un exemplu de seriozitate în privinţa măsurilor de precauţie contra COVID-19. Autorităţile locale au dirijat aproape toate fondurile locale către măsurile de prevenţie.

„Încă de la sfârşitul lunii februarie am început să luăm măsurile necesare. Este în joc viaţa bunicilor, părinţilor şi a tuturor celor vulnerabili în faţa bolii. Acum nu mai contează decât să trecem cu bine peste această perioadă“, spune Maria Huţu, edilul comunei. De mai bine de o lună, uliţele şi străzile comunei sunt pustii.   

„Oamenii au ajuns să se păzească unul pe celălalt“  

Măsurile draconice de izolare din comuna Vârful Câmpului au început să fie luate după 20 februarie. Odată cu sosirea primului localnic întors din străinătate, autorităţile au declanşat alerta în comună. Imediat, familia de tineri întoarsă din vestul Europei a fost trimisă în autoizolare la domiciliu. Imediat ce aflau că s-a mai întors cineva, îl somau să intre în autoizolare şi se asigurau că respectă aceste măsuri, scrie Adevărul.

Asistenţii sociali şi alţi angajaţi ai Primăriei, în frunte cu asistenta medicală, au format echipe care umblau pe la casele celor autoizolaţi pentru a se asigura că sunt bine, dacă au simptome şi mai ales să le facă cumpărături dacă au nevoie. Totodată, se asigurau în mod regulat că nu pleacă din casă.  

„Încă de la început am acţionat imediat. Cum aflam că se întorc, fiindcă la ţară veştile circulă repede, le puneam în vedere să se autoizoleze. Nu aveau cum să refuze fiindcă anunţam autorităţile. Pe de altă parte, aici oamenii sunt cuminţi şi înţelegători. Ba chiar au învăţat regula, cum intrau în ţară mă sunau şi mă întrebau ce au de făcut. Echipele noastre îi supraveghează şi se asigură că totul este în ordine“, spune Maria Huţu, potrivit Adevărul.

Mai mult decât atât, au fost împărţite foi volante prin sate cu riscurile COVID-19 dar şi cu sancţiunile pentru cei care încalcă autoizolarea. „Oamenii au ajuns să se păzească unul pe celălalt. Dacă încalcă unul legea, imediat sună“, spune edilul.

În momentul de faţă, sunt în jur de 30 de persoane aflate în autoizolare şi niciun caz de infectare cu noul tip de coronavirus.

Ne-a fost explicat, am înţeles că este grav. Şi aici oamenii sunt cuminţi, au ferme, muncesc pământul, au animale nu riscă să bolească sau să facă înmormântări. Care-i prins că a călcat pe bec îi raportat. Aici nu ne jucăm cu viaţa“, spune un localnic din Vârful Câmpului.

Totodată, din luna martie, Primăria a făcut un contract cu o firmă privată care dezinfectează, patru zile pe săptămână, întreaga comună. Este vorba de o substanţă dezifectantă foarte eficientă împrăştiată pe uliţe şi în aer. La ora 11.00 cu ajutorul unei cisterne, materialul este împrăştiat. În faţa autoutilitarei, angajaţii Primăriei merg cu o portavoce şi anunţă oamenii că se face dezifencţia.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Splendoarea Naturii

Marţi, 2 Iunie 2020
220

La orele serii publicăm astăzi o nouă poezie primită pe adresa de e-mail a redacției noastre. Vă dorim lectură plăcută. SPLENDOAREA NATURIIde Bulgariu FănicăAcum, c&aci...

Acțiuni ale polițiștilor. Peste 150 de botoșăneni verificați, în ultimele 24 de ore, zeci de sancțiuni aplicate

Marţi, 2 Iunie 2020
449

În ultimele 24 de ore, polițiștii au organizat trei acțiuni punctuale pentru prevenirea oricăror fapte de natura a tulbura ordinea și liniștea publică și pentru verificarea respectării ...

Botoșăneni amendați și băgați în carantină

Marţi, 2 Iunie 2020
348

Două persoane din Botoșani au fost sancționate pentru că nu au respectat măsura izolării la domiciliu.Este vorba despre un bărbat de 49 de ani, din orașul Bucecea și unul de 20 de ani di...