Aveți grijă la țânțari! Panică în județul vecin, Iași, unde a apărut un caz de West Nile!

Aveți grijă la țânțari! Panică în județul vecin, Iași, unde a apărut un caz de West Nile!

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile din acest an, la nivelul judeţului Iaşi, a fost confirmat miercuri la o femeie de 62 de ani, pacientă a Spitalului de Boli Infecţioase, a declarat managerului instituţiei medicale, Carmen Dorobăţ.

Potrivit managerului instituţiei medicale, femeia, din municipiul reşedinţă, a fost internată în spital în urmă cu zece zile.

"Pacienta a fost diagnosticată cu meningită, în cursul acestei zile (miercuri - n.r.) a sosit confirmarea de infectare cu virusul West Nile. Evoluţia acestei boli este favorabilă, însă pacienta se află în stare gravă din cauza comorbidităţilor, ea suferind de obezitate şi boală cardiacă cronică. În momentul de faţă ea se află în terapie intensivă. Pacienta ne-a spus că nu a fost plecată în vacanţă", a spus Carmen Dorobăţ.

Specialiștii  menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Anul trecut, la nivelul  județului Botoșani au fost înregistrate cinci decese după infecția cu virusul cu West Nile, cea mai mare parte din zona sudică a județului, în graniță cu județul Iași.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical:

•febră

•durere de cap intensă

•dureri musculare

•vărsături

•erupții cutanate

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome:

•rigiditate a gâtului

•sensibilitate crescută la lumină

•convulsii

•frisoane

•oboseală cronică

•slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– utilizarea substanţelor repelente de ţânţari;

– montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;

– limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

– asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

 

Reamintim că în prezent NU există vaccin sau tratament antiviral specific, iar în cea mai marfe parte din cazuri a intervenit decesul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
257

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
427

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
133

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...