Alocația pentru copii se mărește. Cu indicele de inflație. Deocamdată, 7 lei pe an.

Alocația pentru copii se mărește. Cu indicele de inflație. Deocamdată, 7 lei pe an.

Și alocația de stat pentru copii se mărește în fiecare an, din ianuarie 2020. Alocația se va majoră cu 100% din rată medie anuală a inflației, au decis săptămâna trecută deputații. Dacă inflația ar rămâne la fel că anul trecut, creșterea va fi de aproximativ 7 lei.

Această "creștere" a alocației copiilor înseamnă indexarea cu inflația, care anul trecut a fost 4.6%. Prin urmare, calculat la 150 de lei alocația, înseamnă o creștere de aproximativ 7 lei. 

Parlamentul a votat în unanimitate Proiectul pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii al deputatului Robert Sighiartău. Acesta presupune indexarea anuală a alocațiilor copiilor cu rată inflației. 

Alocația copiilor s-a mărit simțitor în martie 2019. De atunci copiii de până la doi ani primesc câte 300 de lei pe luna, față de 200 de lei cât era alocația anterior, iar cei de până la 18 ani primesc 150 de lei pe luna, față de 84 de lei cât primeau anterior.  

Acum copiii vor beneficia de o majorare a cuantumului alocației pe care o acordă statul cu 100% din rată medie anuală a inflației. Măsură se va aplică începând cu 1 ianuarie 2020.  

Totuși, dacă vor există ani în care rată inflației va fi negativă (de exemplu, în 2016, rată a fost de -1,5%) modificarea actuală ar duce la o diminuare a cuantumului alocației. De remarcat este că în proiectul de lege nu există nicio precizare cu privire la situațiile când rată inflației este negativă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FOTO: Ziua Prematurului, marcată de către medicii botoșăneni: „Uneori plângem în drum spre casă, a două zi o luăm de la capăt, cu alte vieţi micuţe”

astăzi, 19:34
951

Duminică, Ziua Mondială a Prematuritaţii a fost marcată și de către medicii botoșăneni, printr-o serie de evenimente. În spațiul Maternitaţii din Botoşani, de ziua lor,  piticilo...

REZULTATE LOTO 17 NOIEMBRIE 2019

astăzi, 19:15
258

Loteria Română a organizat Duminică, 17 noiembrie, ultimele Trageri Speciale Loto ale lunii noiembrie. Cu această ocazie, Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri al cat...

AJOFM organizează o bursă pentru 420 de locuri de muncă la cules mazăre. Se cere CV la angajare

astăzi, 18:19
282

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoșani, prin intermediul Serviciului EURES România, anunţă organizarea unei burse a locurilor de muncă în domeniul sezonier agr...