Zădărnicirea combaterii bolilor poate avea și chipul unui management neglijent

Zădărnicirea combaterii bolilor poate avea și chipul unui management neglijent

 Livia Mihalache - manager al SJU „Mavromati” din Botoșani  

Un contrast evident s-a format între modul declarativ și cel faptic ale managementului Spitalului Județean de Urganță (SJU) „Mavromati” din Botoșani de a aborda criza de sănătate publică.

Situația concretă redată în cele ce urmează se rezumă astfel: Astăzi, dispozitivul de testare a Covid-19, Real Time PCR, ar fi putut procesa teste la foc continuu. Nu s-a întâmplat astfel. Este primul aparat achiziționat, adus și montat în Botoșani, prin eforturile Asociației „Salvează o inimă” și ale donatorilor, mai ales ale celor din mediul de afaceri local, care au reușit să adune 140.000 de euro în două săptămâni pentru echipamente.

Dar „ziua Z” pentru botoșăneni s-a dovedit a fi un fiasco: aparatul a fost adus, a fost montat, statul primind de-a gata ajutorul privatului și al non-guvernamentalului, însă nu are cine să lucreze cu el, deocamdată. Asta, pentru că autoritatea statului nu a fost capabilă să gestioneze corect, transparent și responsabil problema testării, a echipamentelor, nici bunăvoința unor oameni.

Variante contradictorii și false „vești bune”

Marți, 31 martie, Real Time PCR, achiziționat de la o firmă din Coreea de Sud, a fost recepționat de personalul medical al Maternității, acolo unde s-a amenajat parțial un spațiu pentru montarea acestuia. A fost mutat miercuri, pe 1 aprilie, pe Secția de Infecțioase a SJU. A stat ambalat până duminică, când a fost în sfârșit montat. Asta, în contextul în care, vineri, managerul Mihalache a subliniat că aparatul va fi montat sâmbătă, pe 4 aprilie, și că testarea va începe „în cel mai scurt timp” de la finalizarea operațiunii, precizând că:

Mâine (n.r.: sâmbătă) se instalează, vin cei de la firma furnizoare pentru a-l monta. S-au făcut și niște probe. S-au adus toate materialele necesare, s-au amenajat toate circuitele ca să corespundă nevoilor aparatului”, a spus șefa SJU, Livia Mihalache, vineri dimineață.

În fapt, o hotă, necesară funcționării aparatului, comandată din Lituania, era pe drum. Sâmbătă, când dispozitivul PCR urma să fie montat, potrivit celor declarate de sursa citată mai sus, hota indispensabilă abia ajunsese în București, în jurul orei 10:30, în seara aceleiași zile fiind recepționat la Infecțioase. Între timp, cei care au pus mână de la mână pentru cumpărarea aparatului, s-au trezit pe parcurs că și alte echipamente necesare laboratorului lipseau.

Sâmbătă dimineață, medicul a anunțat că s-a trecut la „testarea în masă a personalului medical”. Dar cu teste rapide, adică ineficiente în 70% dintre cazurile analizate în 15 minute. Despre aparat, continua să spună că avea să fie montat în aceeași zi.

„Din clipă în clipă, trebuie să sosească și cei care montează aparatul de testare Covid. Nu l-am desfăcut încă”, spunea managerul, care, în ziua precedentă, spunea că „s-au făcut probe” cu acel aparat ambalat.

În primă fază, am crezut că îl montăm la Maternitate, după care s-a schimbat și trebuia amenajat spațiul la Infecțioase. Este nevoie de trei camere de lucru, pe care cred că abia ieri (n.r.: adică vineri) le-au finalizat. Iar hota ar urma să ajungă astăzi, cred că spre seară (n.r.: adică sâmbătă), care vine din Lituania, din câte am înțeles de la cei de la firmă. Noi dacă luam doar aparatul și restul echipamentelor erau deja, ceea ce ține de un laborator, acum era perfect. Noi am adus aparatul în 13 zile caledaristice, deci chiar destul de repede. Cei de la Iași au avut totul pregătit, aveau nevoie doar de aparatul de testare. La noi, a trebuit să cumpărăm și masa de lucru, mini-centrifuga, hota. Au dat apoi comandă și cei de la spital pentru două hote. Această hotă a ajuns cu întârziere din cauza regimului de la frontiere, fiind stare de urgență”, a relatat Vlad Plăcintă, fondatorul asociației care a asigurat achiziția, banii, transportul și montarea aparatului.

Personal trimis la instructaj abia în „ziua montării” inițiale

Nu orice laborant sau medic de laborator poate lucra pe Real Time PCR. Este nevoie de o pregătire specializată. La Institutul „Matei Balş“, cel mai mare spital de boli infecţioase din Capitală, doar 5 medici procesează, în acest moment, teste pentru COVID-19.

Potrivit declarațiilor citate mai sus, aparținând Liviei Mihalache, aparatul trebuia să fie montat sâmbătă. Numai că tot sâmbătă a fost și prima zi de instructaj a laboranților din Botoșani, deși în presa locală apăruseră informații precum că „în aceste zile personalul este instruit” chiar la scurt timp de la aducerea aparatului. Adică informații false, transmise voit reporterilor pentru a „calma” spiritele. Toate acestea în vreme ce, la Iași, se prelucrează teste de o lună, iar personalul continuă să fie instruit.

Contactată din nou telefonic sâmbătă, în jurul amiezii, managerul SJU a recunoscut că aparatul nu putea fi montat în ziua respectivă și NU a infirmat informația legată de instruirea personalului, cu toate că, inițial, atitudinea era una de dregere a apelor.

„- Hai că să nu dau termen fix, până luni e montat. Că s-ar putea să trebuiască să mai facă mici modificări acolo sau cine știe ce. Hota trebuia să ajungă odată cu firma care montează, în rest noi avem totul pregătit. Ce depindea de noi, e montat și amenajat tot. Celelalte hote, circuit, boiler, tot.

- Reporter – Iar personalul care va opera, e instruit?

- Și personalul s-a mai dus încă și zilele astea la instructaj.

- Reporter – Dar am înțeles că au fost o singură zi la Iași pentru instructaj, adică azi…

- Haideți să nu mai desfacem firul în patru, deocamdată să îl monteze. Au mai plecat și azi la instruire, dacă o să mai fie nevoie o să mai meargă, mai întâi să vedem aparatul că e montat și funcționează”, a fost scurtul dialog cu Livia Mihalache, care a tranșat discuția, vizibil deranjată de interpelare.

Duminică, după ce procedurile de montare s-au urgentat și aparatul a fost pus în funcțiune, înainte de primele probe, eforturile de a se obține lămuriri legate de cine, pe baza cărei pregătiri și câte teste se pot procesa maximum pe zi, au fost zădărnicite. Livia Mihalache a precizat că astfel de informații va oferi DUPĂ ce se va începe testarea.

De altfel, cadrele medicale au primit interdicții în a mai furniza informații cu privire la acest aspect. Potrivit liderului de sindicat, Lia Temciuc, laboranții aveau nevoie de aviz de comunicare pentru a vorbi despre proprietățile aparatului, despre capacitatea de procesare zilnică, despre instruirea lor.

„Nu am înțeles nici eu de ce sunt toți atât de speriați. Laboranții au spus că este frică să vorbească fără avizul de comunicare primit din partea managerului. Am încercat să vă pun în relație cu cineva de la laborator, însă nimeni nu vrea să vorbească despre instruire și alte chestiuni similare fără acordul doamnei manager. Eu nu pot înțelege de ce se adoptă o astfel de atitudine tocmai acum, când medicii suportă presiuni de nedescris, sunt puși la zid și depun eforturi colosale și nici măcar ce au de spus nu pot spune. Eu mereu am optat pentru circulația liberă a informațiilor, pentru că asta este tocmai în beneficiul sistemului medical, iar cetățenii trebuie să știe ce se întâmplă în spitale”, a spus și medicul Lia Temciuc, lider de sindicat al cadrelor medicale din Botoșani.

Aparatul, „funcțional 100%”. Dar cine să îl folosească?

Duminică seară, Vlad Plăcintă a anunțat că „aparatul a fost montat, este funcțional 100%”. Testarea putea începe, așadar, chiar de luni dimineață.

Luni dimineață, însă, de la manager citare:

„- Nu mă mai suna pe mine toată ziua, că de aia am purtător de cuvânt. A fost montat aparatul azi, da. O să înceapă și testarea cât de repede. Noi ne organizăm, doamnele doctor au făcut testare și ieri, fac testare și azi, când o să fie gata, vă anunțăm, da?

- Reporter – Păi am înțeles că totul este funcțional, de ce nu se poate începe testarea propriu-zisă?

- Sunteți culmea, chiar. Oamenii ăștia trebuie să se obișnuiască cu aparatul acela, nu se poate cineva lega la ochi, să înceapă să lucreze și gata, să testeze în masă. Trebuie să facă două zile măcar un pic de… să se obișnuiască cu aparatul, pentru că e foarte sofisticat și nu putem să îl stricăm din… nu?

- Reporter – Păi, pentru asta, nu trebuiau să fie trimise la instruire?

- Au fost la instruire, vreo două zile… La revedere, o zi bună”, încheie apelul Livia Mihalache.

Recapitulând, aparatul a ajuns marțea trecută în posesia SJU „Mavromati”. După un traseu de 13 zile din Coreea de Sud spre Botoșani. Știind încă de la lansarea campaniei „Stop Covid” că urma să fie achiziționat un astfel de dispozitiv, de ultimă generație, managerul SJU a trimis personalul la Iași la instruire abia după patru zile de când aparatul a fost recepționat. Iar luni, iată, nimeni nu este pregătit suficient pentru a opera pe dispozitiv și nici nu va fi „în cel mai scurt timp”. Iar o întârziere de câteva zile poate face diferența, într-un asemena context.

Testarea nu se va efectua, totuși, „în masă”, așa cum se vehiculează. În prezent, testele PCR se pot efectua în șapte centre de boli infecțioase din țară: București - la spitalele Victor Babeș și Matei Balș -, Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova.

„Se testează doar persoanele simptomatice, care au link epidemiologic: ori au intrat în contact cu un caz confirmat, ori au venit de peste hotare, dintr-o zonă roșie. Persoanele simptomatice, fără această legătură, nu se testează”, este procedura clar stabilită de autoritățile statului român, printr-o metodologie elaborată de instituțiile sale, potrivit unui epidemiolog al celui mai mare centru de testare Covid, „Matei Balș”.

Aparatele achiziționate până acum în țară au o capacitate maximă de procesare cuprinsă între 160 și 180 de teste pe zi, cel puțin trei până la cinci laboranzi operănd continuu între orele 8:00 și 22:00. Prioritate au cadrele medicale, peste 2000 la număr în cazul SJU „Mavromati”.

Botoșăneni amendați, nu și testați

SJU Botoșani pare să respecte întocmai metehnele de la nivel național. În vreme ce Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă constant guvernele să testeze în masă cetățenii, România face încă parte din rândul statelor la care soluția se oprește în fața unui paradox. În Botoșani, autoritățile țin secrete, precum e noua regulă impusă, numărul total de teste efectuate și numărul total de persoane testate de Direcția de Sănătate Publică.

O analiză a ultimelor comunicate emise de Centrul Județean de Comunicare (CJC) arată că: luni, 30 martie, existau 197 de botoșăneni în carantină, „pentru care se efectuau cercetări pentru depistarea Covid”, numărul a crescut în fiecare zi, cu aceeași specificație, până duminică, 5 aprilie, când numărul a ajuns la 335, 22 de persoane ieșind din carantină, iar vreun rezultat al vreunei „cercetări” pentru cei aflați în carantină nu s-a mai anunțat de… niciodată.

În schimb, potrivit acelorași comunicate de presă ale CJC, în aceste șapte zile date ca exemplu, în Botoșani s-au împărțit amenzi, numai pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a restricțiilor de circulație, de 1,231 milioane de lei, adică peste 12 miliarde de lei vechi.

 

Spune-ne opinia ta