PREMIERĂ: Programul Naţional de Screening al hepatitei C pentru populaţia defavorizată se va desfășura concomitent în județele Botoșani, Iași și Suceava!

"Aceste trei judeţe au fost alese în urma unor studii făcute în rândul populaţiei. Am constatat că sunt cele mai afectate din punct de vedere al prezenţei în circulaţie a virusului hepatitei B şi C".

PREMIERĂ: Programul Naţional de Screening al hepatitei C pentru populaţia defavorizată se va desfășura concomitent în județele Botoșani, Iași și Suceava!

Programul Naţional de Screening privind infecţia cu virusul hepatitic C în rândul populaţiei defavorizate va fi aplicat, în premieră naţională, concomitent în trei judeţe din nord-estul României, a anunţat, joi, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti.

În acest program, care va fi aplicat în judeţe Iaşi, Suceava şi Botoşani, sunt parteneri Consiliul Judeţean Iaşi, Spitalul de Boli Infecţioase 'Sfânta Parascheva' şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".

Primele testări în cadrul programului naţional de depistare a hepatitei C vor fi efectuate în toamnă. Pentru început vor fi achiziţionate 5.000 de astfel de teste iar rezultatele se pot obţine în cel mult jumătate de oră de la preluarea probei. Persoanele diagnosticate vor primi tratament adecvat şi vor fi monitorizate la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

"Aceste trei judeţe au fost alese în urma unor studii făcute în rândul populaţiei. Am constatat că sunt cele mai afectate din punct de vedere al prezenţei în circulaţie a virusului hepatitei B şi C. În momentul de faţă pentru infecţia cu virusul hepatic C avem posibilitatea să o vindecăm în proporţie de peste 99%, iar pentru infecţia cu virusul hepatic B putem să facem astfel încât să nu mai transmită şi celor din jur. Mai mult decât atât, să poată să ducă o viaţă absolut normală. Toate aceste elemente de terapie sunt incluse în programe de sănătate care există la ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Practic, pacienţii sunt trataţi gratuit. Ar mai fi o singură problemă dar care este în curs de rezolvare, cea a tratării persoanelor neasigurate. Ministrul Sănătăţii a propus o clauză în contractul cadru prin care şi persoanele neasigurate să aibă acces gratuit şi neîngrădit la aceste servicii de sănătate", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Adrian Streinu Cercel.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de peste 150 de kg adus la spital de pompieri

astăzi, 15:24
115

Un bărbat de peste 150 de kilograme a ajuns la spital în această dimineață. Din cauza probelemelor respiratorii pe care acesta le acuza, familia a apelat la 112 pentru a cere ajutorul cadrel...

Băiat de 13 ani la spital, după un accident cu bicicleta

astăzi, 15:20
142

Vineri după-amiază, în localitatea Todireni, un echipaj mixt polițist-jandarm a acordat sprijin personalului medical de pe ambulanță în cazul unui băiat în vârstă de 13 ...

COVID: Numărul cazurilor active crește, cel al autoizolaților scade, în Botoșani

astăzi, 15:05
167

Până vineri, 5 iunie, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, dintre cele 812 persoane testate pozitiv la COVID, 563 au fost declarat...