PREMIERĂ: Programul Naţional de Screening al hepatitei C pentru populaţia defavorizată se va desfășura concomitent în județele Botoșani, Iași și Suceava!

"Aceste trei judeţe au fost alese în urma unor studii făcute în rândul populaţiei. Am constatat că sunt cele mai afectate din punct de vedere al prezenţei în circulaţie a virusului hepatitei B şi C".

PREMIERĂ: Programul Naţional de Screening al hepatitei C pentru populaţia defavorizată se va desfășura concomitent în județele Botoșani, Iași și Suceava!

Programul Naţional de Screening privind infecţia cu virusul hepatitic C în rândul populaţiei defavorizate va fi aplicat, în premieră naţională, concomitent în trei judeţe din nord-estul României, a anunţat, joi, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti.

În acest program, care va fi aplicat în judeţe Iaşi, Suceava şi Botoşani, sunt parteneri Consiliul Judeţean Iaşi, Spitalul de Boli Infecţioase 'Sfânta Parascheva' şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".

Primele testări în cadrul programului naţional de depistare a hepatitei C vor fi efectuate în toamnă. Pentru început vor fi achiziţionate 5.000 de astfel de teste iar rezultatele se pot obţine în cel mult jumătate de oră de la preluarea probei. Persoanele diagnosticate vor primi tratament adecvat şi vor fi monitorizate la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

"Aceste trei judeţe au fost alese în urma unor studii făcute în rândul populaţiei. Am constatat că sunt cele mai afectate din punct de vedere al prezenţei în circulaţie a virusului hepatitei B şi C. În momentul de faţă pentru infecţia cu virusul hepatic C avem posibilitatea să o vindecăm în proporţie de peste 99%, iar pentru infecţia cu virusul hepatic B putem să facem astfel încât să nu mai transmită şi celor din jur. Mai mult decât atât, să poată să ducă o viaţă absolut normală. Toate aceste elemente de terapie sunt incluse în programe de sănătate care există la ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Practic, pacienţii sunt trataţi gratuit. Ar mai fi o singură problemă dar care este în curs de rezolvare, cea a tratării persoanelor neasigurate. Ministrul Sănătăţii a propus o clauză în contractul cadru prin care şi persoanele neasigurate să aibă acces gratuit şi neîngrădit la aceste servicii de sănătate", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Adrian Streinu Cercel.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Motivul pentru care un botoșănean de 22 de ani a venit la Urgențe, a lăsat personalul medical fără replică

Luni, 18 Noiembrie 2019
874

Protagonistul unui caz care a lăsat fără replică personalul Unității de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Jdețean, a fost al unui tânăr de 22 de ani din Botoşani.Vizibil îng...

Tânăr de 16 ani, rănit după ce a intrat cu căruța pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autoturism. Șoferul consumase alcool

Luni, 18 Noiembrie 2019
705

Un tânăr în vârstă de 16 ani a fost rănit, după ce a pătruns cu căruța pe contrasens, intrând în coliziune cu un autoturism condus regulamentar, luni seară, &icir...

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, luată cu asalt: „Brusc, oamenii îşi aduc aminte de dureri mai vechi”

Luni, 18 Noiembrie 2019
980

Peste 170 de botoşăneni au ajuns la Urgenţe în doar ultimile 24 de ore. Asta nu a însemnat, însă, că reprezentau şi urgenţe medicale.Potrivit cadrelor medicale din Unitat...