Mărturie tulburătoare a unei scriitoare din Botoșani, infectată cu Covid-19. Val de plângeri la adresa Spitalului Județean

Mărturie tulburătoare a unei scriitoare din Botoșani, infectată cu Covid-19. Val de plângeri la adresa Spitalului Județean

O scriitoare din Botoșani, infectată cu virusul Covid-19, a izbucnit pe o rețea de socializare, arătându-se revoltată de modul în care autorităţile sanitare gestionează criza la nivelul Spitalului Judeţean. Femeia spune că a trăit o experienţă traumatizantă atunci când a mers la spital pentru investigaţii. De altfel, cazul nu este singular.

Cristina Şoptelea este membră a Uniunii Scriitorilor din România și funcționar public în municipiul Botoșani. În urmă cu două zile, ea a aflat că s-a infectat cu noul coronavirus și a mers la spital pentru investigații.

Scriitoarea a relatat că bolnavii și suspecții sunt amestecați, descriind condiții dezumanizante de consultare a pacienților în triajul din curtea spitalului. Cristina Şoptelea spune că a găsit mizerie, toalete nespălate şi mănuşi chirurgicale aruncate la întâmplare, în contextul în care igiena este o condiție obligatorie în combaterea răspândirii unei viroze.

„În curtea spitalului mănuşi chirurgicale folosite, care zac de zile(..) Două grupuri sanitare care nu au vazut apa de cel puţin 6 luni. Nu ai unde să te speli pe mâini. Nu stiu cine este la conducerea spitalului, dar nu are ochi să vadă mizeria din curte. O organizare extrem de deficitară, cu pacienţi umblând dezlegaţi de ici-colo, fără a fi îndrumaţi de cineva. Containere - fără etichetare, în care intrau ca să se încălzească pozitivi, negativi, suspecţi, de-a valma”, scrie pe Facebook Cristina Şoptelea.

„Sunt o bombă cu ceas”

Femeia spune că a fost nevoită să aştepte în curtea spitalului, noaptea, şapte ore şi jumătate pentru a primi rezultatul unor analize. Apoi încă două ore, în curtea Secţiei de Boli Infecţioase, unde a fost trimisă pentru citirea radiografiei. În total sunt nouă ore şi jumătate de așteptare, în ciuda rezultatului pozitiv al testului.

„Vin de la Spitalul Mavromati, unde am stat 7 ore jumatate pentru analize. Am COVID. Ca mulţi alţii din tara asta. Din fericire, am o formă uşoară. Dar asta nu m-a făcut să mă simt mai puţin umilită de un sistem care îşi bate joc de oricine încearcă să-i treacă pragul.(..)De ce nu a putut nici un medic să-mi citească radiografia la UPU Mavromati şi a trebuit să vin la Secţia de boli Infecţioase ca să mai stau aici două ore? Sunt Covid Pozitivă şi sunt pe drumuri de la ora 12.50. Sunt o bombă cu ceas. Ne batem joc. Hei, domnilor din politică, faceţi-vă treaba, veţi muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent şi un robinet cu apă curentă”, adaugă Cristina Şoptelea. 

Soţul acesteia, pictorul Liviu Şoptelea, care la rândul său a fost testat şi investigat, confirmă această experienţă nefastă. Mai mult, spune că a fost nevoit să stea în frig, în curtea spitalului, la numai 7 grade.

„Cu toaleta în fundul parcării...la spitalul judeţean... După 10 zile de izolare, la recomandarea medicului de familie, am chemat salvarea să merg la spital pentru un test covid...după nenumărate telefoane, la 112, la DSP, la circa medicală, la medicul de familie, ambulanţa a ajuns după 2 ore...ok !...am coborât la maşină, am predat C.I. şi am dat câteva relaţii asistentei ...am ajuns la UPU la ora 13...până la orele 18. 30, mi s-au luat probe din nas şi gât, analiză de sânge, mi s-a facut o electrocardiogramă şi o radiografie pulmonară...tot timpul am aşteptat afară in frig. Când am intrat intr-un container, a venit din personalul medical şi m-a scos afară.  Nu au fost azi mai mult de 7 grade C...nici un fel de organizare, nu indicatoare, să nu mai scriu  despre circuite sau dezinfectanţi...nu e de mers la spital”, a povestit Liviu Şoptelea, pe aceeași rețea de socializare.

Durerile nu se opresc aici. Un pacient internat pe secția de boli pulmonare, infectat cu Covid-19, i-a povestit unui apropiat că spitalul nu este încălzit și că se primesc pături drept compensație.

„Cunosc pe cineva internat la Spitalul Județean, bolnav Covid-19, de marți. Tocmai mi-a spus ca spitalul nu este încălzit. În teorie, căldura ar fi cu program, de la 5 la 7 dimineața, însă, evident, căldura nu se simte. Au primit paturi suplimentare de la ajutoare. Acum în salon sunt circa 15-16 grade sau, cel puțin, așa se resimte”, a transmis prietenul pacientului.

În replică, reprezentanții unității au precizat că ar putea fi vorba despre o zonă tampon, unde este capăt terminal al rețelei de termoficare. Cu un manager care și-a început activitatea luni, unitatea pare să se confrunte cu probleme grave de organizare. Timp în care rețelele de socializare sunt inundate de plângeri și experiențe neplăcute povestite de către cei care aleg sau sunt nevoiți să apeleze la serviciile medicale ale „Mavromati”.

 

Spune-ne opinia ta