Județul Botoșani, lider într-un top îngrozitor care a speriat Europa! Rata mortalității infantile la Botoșani pare desprinsă din Evul Mediu întunecat!

Județul Botoșani, lider într-un top îngrozitor care a speriat Europa! Rata mortalității infantile la Botoșani pare desprinsă din Evul Mediu întunecat!

Un raport comun realizat de Asociația Salvaţi Copii României şi Avocatul Poporului îngrozește comunitatea internațională: România este pe primul loc în UE la mortalitatea în rândul copiilor, iar județul Botoșani este pe primele locuri din țară, deci din Europa!

Astfel, țara noastră are „o rată a mortalităţii de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populaţia între 0 și 19 ani. În România, rata mortalităţii în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii şi adolescenţi, în timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60”, se arată în Raportul privind respectarea drepturilor copilului în România, făcut public marți.

Organizaţia Salvaţi Copiii arată că, în România, la nivelul anului 2018, s-au înregistrat 1214 decese ale copiilor sub 1 an, cu o rată a mortalităţii infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de naşteri) de 6,5.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut analiza factorilor favorizanţi, iar rezultatele arată neglijența în multe cazuri. Astfel, o parte dintre decese ar fi putut fi evitate dacă exista o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenţii în sarcină, cât şi direcţionarea sarcinilor cu complexitate mare către unităţi spitalicești echipate corespunzător. Asociația Salvați Copiii arată că multe dintre gravide nu au beneficiat de niciun fel de investigaţii prenatale.

Județele cu cele mai ridicate rate ale mortalității infantile sunt Tulcea, Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș-Severin.

În partea opusă, regăsim cu o rată scăzută județele Dâmboviţa, Ilfov, Arad, Timiş, Iaşi şi Alba, plus municipiul Bucureşti. Se observă și că rata mortalităţii infantile în mediul rural (7,9) este mult mai mare decât cea din mediul urban (5,3).

Din raport reiese că procentul cel mai mare de decese la copiii sub 1 an se înregistrează în cazul mamelor fără educaţie şi/ sau a celor care au terminat doar opt clase!

Un alt factor important este și vârsta mamei, unde se observă rate mari ale mortalităţii atât la mamele minore, cât şi la cele trecute de 40 de ani.

În fine, tot în raport se precizează și faptul că mai bine de 150.000 de copii români merg seara la culcare flămânzi!

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
377

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....

Percheziții, în această dimineață, la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani! (Foto)

astăzi, 10:10
692

Anchetatorii DGA au descins în această dimineață la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, fiind vizate persoane din conducerea unității medicale.Pentru moment, a fost sig...

(P) Descoperă Logiscool - O alegere excelentă pentru copilul tău!

astăzi, 09:55
32

Ești în căutarea unei activități extrașcolare care să fie atât cool, cât și educativă pentru copilul tău?Cei de la Logiscool nu se rezumăm doar la a preda cursuri de prog...