Județul Botoșani, lider într-un top îngrozitor care a speriat Europa! Rata mortalității infantile la Botoșani pare desprinsă din Evul Mediu întunecat!

Județul Botoșani, lider într-un top îngrozitor care a speriat Europa! Rata mortalității infantile la Botoșani pare desprinsă din Evul Mediu întunecat!

Un raport comun realizat de Asociația Salvaţi Copii României şi Avocatul Poporului îngrozește comunitatea internațională: România este pe primul loc în UE la mortalitatea în rândul copiilor, iar județul Botoșani este pe primele locuri din țară, deci din Europa!

Astfel, țara noastră are „o rată a mortalităţii de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populaţia între 0 și 19 ani. În România, rata mortalităţii în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii şi adolescenţi, în timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60”, se arată în Raportul privind respectarea drepturilor copilului în România, făcut public marți.

Organizaţia Salvaţi Copiii arată că, în România, la nivelul anului 2018, s-au înregistrat 1214 decese ale copiilor sub 1 an, cu o rată a mortalităţii infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de naşteri) de 6,5.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut analiza factorilor favorizanţi, iar rezultatele arată neglijența în multe cazuri. Astfel, o parte dintre decese ar fi putut fi evitate dacă exista o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenţii în sarcină, cât şi direcţionarea sarcinilor cu complexitate mare către unităţi spitalicești echipate corespunzător. Asociația Salvați Copiii arată că multe dintre gravide nu au beneficiat de niciun fel de investigaţii prenatale.

Județele cu cele mai ridicate rate ale mortalității infantile sunt Tulcea, Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș-Severin.

În partea opusă, regăsim cu o rată scăzută județele Dâmboviţa, Ilfov, Arad, Timiş, Iaşi şi Alba, plus municipiul Bucureşti. Se observă și că rata mortalităţii infantile în mediul rural (7,9) este mult mai mare decât cea din mediul urban (5,3).

Din raport reiese că procentul cel mai mare de decese la copiii sub 1 an se înregistrează în cazul mamelor fără educaţie şi/ sau a celor care au terminat doar opt clase!

Un alt factor important este și vârsta mamei, unde se observă rate mari ale mortalităţii atât la mamele minore, cât şi la cele trecute de 40 de ani.

În fine, tot în raport se precizează și faptul că mai bine de 150.000 de copii români merg seara la culcare flămânzi!

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă un pas: Autobuzele noi aduse la Botoșani, omologate de Autoritatea Rutieră

astăzi, 15:32
134

Liderii municipalității de la Botoșani au anunțat că astăzi, vinri, 3 iulie, s-a mai parcurs o etapă legală obligatorie din procesul de punere în circulație a autobuzelor ISUZU, care vo...

De ce NU este România o societate a cunoașterii

astăzi, 15:03
56

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:Domnul Hari Bucur-Marcu face o serie de observații foarte pertinente despre irelevanța cunoașterii (cu deosebire a cunoașterii științifice) &...

Fostul șef al jandarmilor de la Botoșani, colonelul Costică Chițac, a încetat din viață

astăzi, 14:53
761

Colonelul Costică Chițac, fostul comandant al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, a încetat din viață astăzi, după o grea suferință.Fostul comandat al jandarmilor de la ...