Important: Ce trebuie să faci în caz de fractură

Important: Ce trebuie să faci în caz de fractură

Uneori, o clipă de neatenție se poate solda cu o fractură de os. De cele mai multe ori, fractura osoasă apare în urma unui traumatism, a unui impact puternic sau chiar din pricina stresului. Riscul de fractură este în strânsă legătură cu vârsta, deși sunt des întâlnite și la copii.

Cu toate acestea, o fractură poate să apară și în urma unei afecțiuni medicale care conduce la slăbirea oaselor, așa cum este osteoporoza. Însă, medicii spun că cele mai multe fracturi osoase sunt cauzate de căderi sau de accidente.

Fracturile pot să apară la orice os din organism. În literatura specială, există mai multe moduri diferite în care un os se poate fractura. De exemplu, o ruptură la nivelul osului care nu afectează țesutul înconjurător sau se rupe prin piele este cunoscută sub numele de fractură închisă. Pe de altă parte, una în care pielea este penetrată este cunoscută ca o fractură deschisă. Acestea sunt mai grave decât cele simple, deoarece ele se pot infecta. Ambele situații necesită ajutor imediat, iar fractura deschisă necesită obligatoriu prezența la spital.

Care sunt simptome fracturilor:

-Durere puternică atunci când persoana în cauză se mișcă,
-Slăbiciune musculară,
-Umflarea zonei respective,
-Deformarea sau colorarea în albastru a locului unde s-a produs fractura,
-Pătrunderea osului prin piele (la fracturile deschise),
-Sângerare masivă.
-Dacă este posibil nu muta o persoană cu un os rupt, ideal este să poți aplica o atelă.

În ce constă acordarea primului ajutor:

Dacă există sângerare aceasta trebuie oprită. Practic, se va ridica zona lovită, accidentată și se aplică comprese sterile pe ea. De asemenea, trebuie sunat la 112. Ideal este, dacă dorești să oprești sângerarea să aplici un garou sau un bandaj steril pentru ca fractura să nu se infecteze. În al doilea rând, este important ca partea fracturată să fie în repaus absolut tocmai pentru ca cel în cauză să nu aibă dureri foarte mari. Cert este că pacientul nu trebuie să se miște până la sosirea salvării.

Dacă este vorba despre o fractură închisă se pot aplica comprese reci, cu gheață pe zona afectată. Pacientul va primi și calmante cu scopul de a diminua durerea. La fel, ca și în cazul fracturilor deschise, pacientul trebuie să stea cât mai liniștit, pe loc, să evite mișcarea care nu face decât să intensifice durerea.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul unei fracturi se face de regulă la camera de gardă a unui spital și este în funcție de tipul facturii, localizarea acesteia. De regulă, tratamentul constă în atele, gips, proceduri chirurgicale dacă fractura este gravă. Pacientul va primi calmante și va primi recomandare pentru repaus pentru câteva săptămâni.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În urmă cu puțin timp: o locuință din municipiul Botoșani a fost cuprinsă de flăcări

astăzi, 15:10
37

O locuință situată pe strada Pod de Piatră, din municipiul Botoșani, a fost cuprinsă de flăcări, vineri după-amiază.Pompieri ai Detașamentului din Botoșani au fost solicitați să inte...

Botoșani, la coada județelor privind rata de locuințe asigurate

astăzi, 14:50
25

Patru din cinci locuinţe româneşti nu au asigurare împotriva dezastrelor, arată statisticile. Mai grav este că majoritatea gospodăriilor neasigurate se află în mediul rural, ce...

Președintele CNCD: „Aș introduce educația sexuală în școală. În 2018, mamele minore au născut 10% dintre copii”

astăzi, 14:38
41

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat miercuri seară că ar dori introducerea educației sexuale în școli, argumentând cu numă...