Hotărârea Curții Constituționale produce efecte: Izolarea și carantinarea NU mai sunt obligatorii. Restricțiile rămân la nivel de recomandare

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis, vineri, o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital, peste 1000 până acum.

În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale.

 

Premierul Ludovic Orban anunță, însă, un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern undeva la începutul săptămânii viitoare.

Centrele de carantină au început și ele să se golească de oameni.

"Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățle nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea. La acest moment, centrele de carantină este bine să fie menținute, pentru că nu știm care va fi situația pe cazul valului doi. La nivel european, nu vorbim de România. Autoizolarea, izolarea și carantinarea sunt practici utilizate. În ultima perioadă, carantinarea a fost doar o excepție la noi", a declarat Raed Arafat, la un post TV.

Pe 25 iunie, Curtea Constitutionala a admis sesizarea Avocatului Poporului în legatură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituțională explica în motivarea deciziei publicate în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie și carantină în timpul epidemiei sunt neconstituționale, deoarece sunt lipsite de claritate și previzibilitate, au un caracter incert și dificil de anticipat și nu oferă garanții privind respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale. De asemenea, CCR sustine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate și o restrângere a drepturilor fundamentale.

În paralel, Grupul de Comunicare Strategică au anunțat că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate alte 416 de noi cazuri de îmbolnăvire de Covid-19, numărul total al celor infectaţi ajungând la  28.582. De asemenea, bilanţul deceselor a ajuns în România la 1.731, 23 dintre ele, din care unul la Botoșani, fiind înregistrate numai în ultimele 24 de ore.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean reținut pentru furt de bunuri, în valoare de aproximativ 20.000 de euro!

astăzi, 17:52

La data de 8 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 58 de ani, din comuna Du...

Botoșani: Proprietarul unui ”ciobănesc” s-a ales cu dosar penal după ce câinele a atacat două persoane!

astăzi, 17:00

La data de 8 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au fost sesizați cu privire la faptul că două persoane de 53 și 56 de ani, din comuna Vorniceni, au...

Avertizare COD ROȘU de vijelii și averse torențiale în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 16:14

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting COD ROSU, valabilă până la ora 17:00, pentru localitățile Botoșani, Dorohoi, Flămânzi, Ungureni, Hudești, Mihai Eminescu, Frumușic...