FOTO: Ziua Prematurului, marcată de către medicii botoșăneni: „Uneori plângem în drum spre casă, a două zi o luăm de la capăt, cu alte vieţi micuţe”

FOTO: Ziua Prematurului, marcată de către medicii botoșăneni: „Uneori plângem în drum spre casă, a două zi o luăm de la capăt, cu alte vieţi micuţe”

Duminică, Ziua Mondială a Prematuritaţii a fost marcată și de către medicii botoșăneni, printr-o serie de evenimente. În spațiul Maternitaţii din Botoşani, de ziua lor,  piticilor mai mici şi mai mari li s-a împărţit tort, jucării, baloane, zâmbete. Au participat personalul medical al Secţiei de Neonatologie, mămici cu bebeluşi în braţe, precum și voluntari ai asociației „Salvați Copiii”.

Totodată, voluntarii organizației non-guvernamentale, împreună cu profesoarele Simona Acsente și Greta Cojocaru, de la Şcoala Gimnziala Nr. 11 Botoşani, alături de un grup de elevi ai claselor a II-a și a IV-a, au oferit pachețele cu lucruri utile unor familii cu situații materiale precare, din localitatea Cristineşti.

Judeţul Botoşani se afiliază tendinței mondiale de a marca și simbolistic Ziua Prematurului, prin iluminarea în culoarea violet a clădirii Colegiului Medicilor şi a Primăriei din Dorohoi.

„Sunt mici, dar sunt atât de puternici, probabil cea mai puternică fiinţa de pe pământ, pentru că duc o lupta din prima secundă de viaţa, o luptă pentru supraveţuire. Sunt numiţi în multe feluri: mici miracole, născuţi prea devreme, prematuri, luptători, dar numele care li se potriveşte cel mai bine este cel pe care mama lui îl pomeneşte. Și se roagă şi speră la o minune.

Pentru că prematuritatea este şi despre mame... de eroi, care plâng şi speră ȋn minuni pe holurile secţiei de Neonatologie. Mame, care nu işi ţin copiii la piept decât la 3-4 săptamani de viaţă, uneori ataşati de tot felul de tuburi şi cabluri, mame care înţeleg că fiecare zi trecută este o zi căştigată, fiecare gram în plus, fiecare tub înlăturat este o bătălie căştigată”,

subliniază Carmen Zaboloteanu, medic șef al Secției de Neonatologie din Botoșani.

Conform celor transmise de către „mămica bebelușilor”, așa cum este cunoscută Carmen Zaboloteanu în Botoșani, la fiecare 30 de secunde un copil prematur moare, ȋn condiţiile ȋn care 75% din fatalitaţi sunt prevenibile.

„În Maternitatea din Botoșani s-au născut, în 2019, în primele 10 luni, 2220 de copii, dintre care 195 s-au născut prematur. Statistic, suntem staţionari la 8.7% din totalul naşteriilor. Ȋn momentul de faţă, sunt în Secţia de Neonatologie 11 copii prematuri, cel mai mic are 1310 grame şi este o fetiță din sarcina gemelară, cu surioara de 1910 grame, ventilată mecanic pe sondă endotraheală.

Şi această zi este şi despre noi, personalul Secţiei de Neonatologie, pentru că prematuritatea este o ȋncercare pentru oricine. Iniţiem resuscitarea copiilor atunci când micuțele lor inimi se opresc și micile lor corpuri pur și simplu nu mai pot. Ne gândim la ce am fi putut face mai bine sau diferit când toate opțiunile medicale au fost epuizate. Și uneori plângem în drum spre casă, sau oriunde, şi a două zi o luăm de la capăt, cu alte vieţi micuţe. Și de aceea sărbătorim, de 11 ani, Ziua Mondială a Prematuritaţii, pentru că prematuritatea este şi o poveste frumoasă”

, a conchis medicul botoșănean.


 

 

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă un pas: Autobuzele noi aduse la Botoșani, omologate de Autoritatea Rutieră

astăzi, 15:32
34

Liderii municipalității de la Botoșani au anunțat că astăzi, vinri, 3 iulie, s-a mai parcurs o etapă legală obligatorie din procesul de punere în circulație a autobuzelor ISUZU, care vo...

De ce NU este România o societate a cunoașterii

astăzi, 15:03
25

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:Domnul Hari Bucur-Marcu face o serie de observații foarte pertinente despre irelevanța cunoașterii (cu deosebire a cunoașterii științifice) &...

Fostul șef al jandarmilor de la Botoșani, colonelul Costică Chițac, a încetat din viață

astăzi, 14:53
424

Colonelul Costică Chițac, fostul comandant al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, a încetat din viață astăzi, după o grea suferință.Fostul comandat al jandarmilor de la ...