Donație de 12.000 de euro pentru dotarea Maternității din Botoșani, județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile din țară

Donație de 12.000 de euro pentru dotarea Maternității din Botoșani, județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile din țară

Secția de Neonatologie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani va fi dotată cu o masă radiantă în valoare de 12.200 de euro. Îmbunătățirea este consecința eforturilor organizației „Salvați Copiii”, cea care donează acești bani pentru achiziționarea piesei de mobilier medical necesară Maternității.

Statistica mortalității infantile este alarmantă pentru județul Botoșani. Cu toate că rata a scăzut ușor față de anii precedenți, în acest moment, Botoșani este primul județ din țară privind riscul nou-născuților de a muri înainte de a împlini vârsta de un an. Tabloul cifrelor plasează județul Botoșani în fruntea listei, cu o rată de 12,9 la mia de copii născuți vii, urmat îndeaproape de Călărași, cu 12,5 la mie, Caraș-Severin, cu 11,5 la mie, Sălaj, cu 11,3 la mie și Vrancea, cu 11,1 la mie.

În Botoșani și Călărași, rata mortalității infantile depășește de aproape trei ori rata mortalității infantile din Cluj și din București.

Conform datelor transmise de către Gabriela Alexandrescu, director executiv al organizației „Salvați Copiii”, anul trecut, în județul Botoșani s-au născut circa 2600 de copii. Din aceștia, 10% s-au născut prematur, având nevoie de incubatoare pentru a supraviețui. De la începutul anului în curs, din 1759 de bebeluși, 165 s-au născut înainte de termenul normal.

Mai e nevoie de incubatoare, un ventilator și două lămpi de fototerapie, cel puțin. Ne-ați adus un ventilator anul trecut, iar noi am cerut și pentru anul viitor. Ne-ați adus o masă ridiantă acum trei ani și am cerut și anul acesta. Deși suntem o maternitate de gradul II și copiii născuți aici ar necesita transfer mai departe, numărul de nașteri este puțin peste media de la nivel național. Avem multe nașteri, dar ne confruntăm și cu o patologie care ține de zonele sărace. De multe ori vedem că avem prea puțină aparatură. Degeaba avem zece incubatoatre, dacă avem zece copii născuți prematur, pentru că un copil ține ocupat un incubator o lună de zile”, a declarat Gabriela Alexandrescu, în cadrul unei conferințe de presă susținută luni, la Spitalul Județean din Botoșani.

Nu este prima donație pe care „Salvați Copiii” o face pentru Maternitatea din Botoșani. Achiziționarea mesei radiante de 12.000 de euro este a șaptea formă prin care spitalul este susținut să devină unul eficient, în cei șapte ani de când „Salvați Copiii” implementează proiecte pentru reducerea mortalității infantile.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România: 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Numai din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20% din impozitul pe profit, organizația „Salvați Copiii România” a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară copiilor născuți prematur în valoare totală de 1.679.504 euro. De-a lungul timpului, ONG-ul a donat aparatură medicală în cuantum de circa 80.000 euro pentru județul Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta