Copil salvat de la moarte, de medicii de la Pediatrie, printr-o intervenţie miraculoasă!

Eforturile conjugate ale mai multor medici de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Mavromati au scăpat din ghearele morţii un copil care a ajuns în stare foarte gravă la spital după ce a înghiţit o alună.

Copil salvat de la moarte, de medicii de la Pediatrie, printr-o intervenţie miraculoasă!

La scurt timp după ce a înghiţit aluna, copilul a început să se sufoce, iar părinţii au cerut imediat ajutorul cadrelor medicale. Micuţul a ajuns la Secţia de Pediatrie cu o ambulanţă, fiind preluat de medici şi, în ciuda eforturilor disperate ale acestora de a-l salva, copilul a intrat în stop cardiac, fiind intubat şi iniţiate manevrele specifice de resuscitare.

Pacientul ar fi trebuit trimis la Iaşi, pentru că la Spitalul Judeţean Mavromati nu există linie de gardă la ORL, dar starea gravă a copilului a făcut imposibil transportul.

 „Am preluat un copil în vârstă de 4 ani în stare gravă cu insuficiență acută respiratorie obstructivă prin absorbţia a unui corp străin. S-au iniţiat manevrele de dezobstrucţie a căilor aeriene și a fost transportat de urgenţă în UPU Pediatrie, unde însă starea copilului s-a agravat şi au fost declanşate manevrele de resuscitare, copilul intrând în stop cardio-respirator”, a declarat medicul Eduard Gurău, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.

Când a văzut că starea copilului se degradează de la un minut la altul, medicul de gardă de la Secţia de Pediatrie nu a stat prea mult pe gânduri şi a pus mâna pe telefon sunând la un medic ORL-ist pediatru care se afla acasă, în timpul liber. Medicul contactat telefonic, Codrin Grozavu, s-a urcat în maşină şi în scurt timp a ajuns la spital, unde a preluat copilului şi a încercat cu ajutorul unui bronhoscop să îi scoată aluna din gât. Prima încercare a eşuat, operaţiunea fiind extrem de dificilă pentru că bronhoscopul nu este prevăzut cu o cameră de luat vederi prin fibră optică, iar medicul, practic, nu vedea nimic în interior. Nu s-a dat bătut, iar a doua încercare s-a dovedit a fi cu noroc, medicul ORL-ist reuşind să prindă aluna cu aparatul, iar mai apoi a extras-o. La scurt timp, starea copilului s-a îmbunătăţit şi a reuşit să respire singur.

Două ore a durat operaţiunea de salvare a copilului de 4 ani,  micuţul fiind ulterior transportat la Spitalul "Sf. Maria" din Iaşi, pentru mai multe investigaţii.

„În cei peste zece ani de activitate nu am avut parte de un asemenea caz. Cred că Dumnezeu a vrut să ajungă în UPU domnul doctor ORL-ist Codrin Grozavu. Era acasă, în timpul lui liber şi a venit imediat când a fost sunat. Noi ne-am mişcat cât de repede am putut, iar alături de medicii Gheorghe Niţuleac, Yassin Jaber şi Anca-Florentina Burecic, acest medic a fost salvarea respectivului copil”, a mai spus medicul Eduard Gurău.

În ultima perioadă a crescut numărul copiilor care au ajuns la spital după ce s-au înecat cu mâncare sau au înghiţit diferite obiecte.

Sâmbătă a fost adus la Secţia de Pediatrie un copil din Parcul Tineretului care s-a înecat cu mâncare , iar de la Flămânzi a fost adus un micuţ care şi-a băgat o jucărie în nas. Ambii copii au fost salvaţi.

Lipsa unei linii de gardă la ORL Pediatrie este o problemă spinoasă, pentru că degeaba există aparatură performantă, dacă nu are cine să o folosească atunci când situaţia o impune.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce s-a întâmplat cu Ayan după ce a fost găsit. ”A vorbit tot drumul, spunea că a văzut un lup…”

astăzi, 07:38
932

Băiețelul era sprijinit de un copac, epuizat și speriat, în apropierea unei lăcaș de cult, la câțiva kilometri de locul în care fusese văzut ultima dată.Copilul a fost ur...

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
526

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
28

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...