Cifrele care ne îngrijorează: neprezentarea și lipsa medicilor de familie scad rata de vaccinare în Botoșani

Cifrele care ne îngrijorează: neprezentarea și lipsa medicilor de familie scad rata de vaccinare în Botoșani

Cu toate că vaccinarea este o procedură medicală imperioasă pentru evitarea dobândirii unor boli sau virusuri, principala cauză, în ceea ce privește județul Botoșani, a ne-aplicării acestei măsuri este neprezentarea. În același timp, alte cifre îngrijorătoare sunt cele care definesc personalul medical din județ.

Într-un raport întocmit de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, se arată că ratele vaccinării au scăzut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind centralizate date până în luna septembrie. Astfel, sute de copii au rămas fără doza necesară, pentru fiecare categorie de vaccin  în parte. 37,4% dintre copiii care necesitau un anumit tip de vaccin au rămas restanțieri din cauza neprezentării, iar nu din alte motive, precum: nașterea în străinătate (29,2%), contraindicația medicală (19,4%) sau refuzul (12,8%), următoarele trei cauza din clasamentul motivelor ne-vaccinării.

Un alt semnal de alarmă a fost tras de DSP în legătură cu numărul celor care pot aplica un vaccin.

O altă cauză a creșterii numărului de restanțieri o reprezintă lipsa medicilor de familie în unele localități. Din discuțiile purtate cu reprezentanții Colegiului Medicilor Botoșani, în ultimii trei ani nu a fost înregistrată nici o solicitare din partea unor medici de familie noi, pentru a înființa cabinete în județ”

, precizează Teodor Ferariu, director executiv al DSP Botoșani.

Mai exact, în județul Botoșani există 100 de asistenți medicali comunitari, însă numai cinci sunt în municipiul Botoșani, unde este nevoie de minimum zece, și doar doi în municipiul Dorohoi, unde sunt necesari șase.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a evita apariția de epidemii. Medicii susțin că vaccinurile salvează în fiecare an trei milioane de vieți și previn 30 de boli infecțioase.

În România, rata de vaccinare a coborât până la 67% pentru unele vaccinuri cuprinse în Programul Național de Imunizare, conform statisticilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senatorul Federovici: „În plan personal, sunt mândră de realizările guvernării PSD”

Luni, 14 Octombrie 2019
168

Președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, a transmis un punct de vedere cu privire la impactul guvernării social-democraților asupra românilor și la situația critică în care part...

O secție de votare din municipiul Botoșani își schimbă adresa

Luni, 14 Octombrie 2019
122

Locuitorii domiciliați pe strada Tudor Vladimirescu din municipiul Botoșani, care obișnuiau să voteze la Secția nr. 77, amenajată la Școala Generală nr. 3, sunt nevoiți să se deplaseze că...

Lista medicamentelor compensate a crescut cu 17 tipuri de molecule pentru boli cronice

Luni, 14 Octombrie 2019
109

Noi medicamente inovative au fost introduse în lista medicamentelor compensate și gratuite pentru pacienții cu afecțiuni cronice. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, prin inte...