Octombrie, luna dedicată prevenției cancerului de sân

 Octombrie, luna dedicată prevenției cancerului de sân

Anual, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân, scopul principal fiind creșterea gradului de conștientizare cu privire la această boală și, totodată, atenționarea asupra importanței campaniilor de informare, a prevenției și a programelor de screening, care pot salva vieți. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, întreaga lună octombrie este luna conștientizării cancerului la sân.

 În România, cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate afecțiunile oncologice la femei și reprezintă principala cauză de deces în urma bolii la femeile europene. În medie, una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta.

Aceste statistici ar putea fi schimbate dacă fiecare femeie ar face o autoexaminare lunară, ar avea o dietă sănătoasă și ar menține activitatea fizică.

Cancerul de sân este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani, dar frecvența lui crește continuu după 40 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani.

Cauzele apariției cancerului mamar:

-Transmiterea ereditară

- Înaintarea în vârstă

- Femeile care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă, înainte de 12 ani, respectiv cele la care menopauza s-a instalat târziu, după vârsta de 55 ani

 - Femeile care au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani, sau cele care nu au avut copii

- Llipsa alăptării

- Obezitatea apărută după menopauză

-  Femeile care au avut în antecedente afecțiuni benigne și stări precanceroase

-  Cicatricile radiale, dieta bogată în grăsimi, proteine și dulciuri, consumul de alcool

-  Contraceptivele orale – considerate ca factor de risccând sunt administrateănainte de prima sarcină sau pe o perioadă mai mare de 10 ani.

Simptomele cancerului mamar:

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut  să fie verificat de către un cadru medical.

Alte simptome posibile ale cancerului de sân include: tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, rash (iritație), încrețirea pielii sau apariția unei cruste la nivelul sânului, apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, retragerea mamelonului spre interior, secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, în special cele unilateral.

 

Spune-ne opinia ta