Politizarea instituțiilor din Botoșani continuă, iar banii vin pe cârdășii între penali

Politizarea instituțiilor din Botoșani continuă, iar banii vin pe cârdășii între penali

Nu sunt străine ochiului public angajările și manevrele din instituții, precum și împărțirea banilor, în funcție de influențele social-democraților. Politizarea unor unități de stat din Botoșani este deja un fenomen, pe care chiar membrii PSD îl confirmă, în încercarea de a-l mușamaliza. Ultima angajare care pune semne de întrebare este cea a finei Doinei Federovici, pe post de consilier juridic IA în cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Totodată, nici invențiile pesediste pentru atragerea unor finanțări nu sunt mai „curate”.

Relații de rudenie, relații de subalternare

Andreea Anton, o tânără pe care a cununat-o Doina Federovici, a câștigat postul de consilier IA în cadrul Serviciului Juridic al ANIF Botoșani, unitate condusă de Liviu Ștefan, nepotul primarului PSD Aurel Ștefan, aflat în relații strânse cu Federovici. Concursul a fost organizat la nivel central. Anton a obținut un scor de 91 de puncte la proba scrisă, unde a rămas cu un singur contracandidat, cu Ionuț-Ovidiu Cioabă, care a trecut examenul scris cu 55 de puncte. La interviu, singurul candidat care s-a prezentat a fost fina lui Federovici, trecând proba cu 87 de puncte, desfășurată pe 10 mai a.c.

În același timp, la sfârșitul lui iulie, Direcția Agricolă Botoșani a scos la concurs un post de consilier debutant, pentru care au depus dosare 25 de candidați. La proba scrisă, o fină a ministrului Budăi, Alina Grosu, a obținut 55 de puncte. La interviu, susținut pe 1 august a.c., s-au mai prezentat doar Grosu și un contracandidat cu 62 de puncte la scris. Rezultatele ulterioare au fost pur și simplu paradoxale, fina lui Budăi obținând tot 55 de puncte, în vreme ce contracandidatul a fost coborât la 30 de puncte. Prin urmare, cu toate că examenul scris atestă cine e mai bine pregătit, postul i-a revenit Alinei Grosu. În aceeași instituție lucrează și soția lui Budăi.

În cadrul unei conferințe de presă susținută vineri la sediul organizației Botoșani a PSD, senatorul Lucian Trufin, directorul ANIF, Liviu Ștefan, și ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, au fost puși în situația de comenta angajările pe linie politică din cadrul unor instituții, cu precădere în domeniul agricol, cei trei fiind personaje-cheie în dezvoltarea județului pe acest sector.

„Nu am fost acuzat doar eu”. Așa și-a început răspunsul Lucian Trufin, acuzat în trecut că a facilitat contracte pentru firma proprie, Vlăsie Company SRL, iar în prezent că face același lucru, dar în materie de contracte de angajare a unor oameni.

După ce a dat replica lesne de tradus, Trufin s-a redresat cu rapiditate:

Sunt doar acuzații și eu aș vrea să vă întreb: am un băiat de 15 ani și mă întreb, când o să împlinească 18 ani sau o să termine o facultate, nu are niciun drept să se angajeze în România? Ce ar trebui să facă?”, a încercat să se apere senatorul din Comisia pentru Agricultură.

PSD-iștii nu au cu cine concura

Poate un caz și mai evident preluare și nu de câștigare este chiar cel al lui Ady Petrușcă, proaspăt numit director al Serviciului de Evidență a Populației din Botoșani. În perioada de depunere a dosarelor pentru ocuparea postului, rămas vacant după moartea lui Ovidiu Gherasim, patru candidați s-au înscris în cursă. Din patru, la interviu s-a mai prezentat doar Petrușcă, pentru că unul dintre contracandidați a fost eliminat înainte de proba scrisă, pe motiv că nu a avut un act original pentru confruntarea cu fotocopia sa, iar ceilalți doi nu s-au mai prezentat. Fostul manager operațional al Nova ApaServ a rămas singur în cursă, pe care a câștigat-o pe 22 august.

Să nu uităm de APIA, despre care presa locală a dezvăluit suficiente nereguli, între care cele mai grave sunt modurile prin care Alexandra Pătrăuceanu, Andreea Cocoi și Alexandru Pomparău au ajuns să ocupe funcții în instituție, prin transfer și nu prin concurs.

Banii vin prin prietenii

S-a făcut mare tam-tam cu „Țara de Sus”, o alianță între nouă primari, pentru atragerea de fonduri în județele Botoșani, Iași și Suceava, pentru care edilii reuniți și președintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, au semnat zilele trecute. UAT-urile care vor constitui Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară - Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în Țara de Sus, sunt: Dorohoi, Săveni, Vorona, Darabani, Pașcani, Târgu Frumos, Dolhasca, Siret și Dumbrăveni.

Majoritatea asociației o reprezintă primarii din Botoșani, fiind vorba despre patru unități administrative teritoriale din județ, iar singurul CJ care s-a implicat în sudarea alianței este cel al Botoșaniului. Toate investițiile pe care reprezentanții acestora le promit în județe nu sunt la întâmplare, după cum nu includ „intruși” (citând o sursă).

Penalii din Țara de Sus

Din nouă primari asociați, șase sunt membri PSD, iar ceilalți trei cochetează cu partidul, implicându-se, de-a lungul timpului, în organizarea evenimentelor USL, apoi PSD, cu toate că erau, oficial, de dreapta. Dintre aceștia, unii au antecedente penale de menționat. Relu Târzioru, primarul orașului Săveni, a fost săltat de DNA acum cinci ani, pentru un dosar de corupție privind acordarea unor subvenții APIA. Dorin Alexandrescu, primarul Dorohoiului, este cercetat pentru vinderea ilicită a unui teren către o multinațională. Liviu Hrimiuc, primarul orașului Darabani, este vinovat de uciderea din culpă a unui văr, fost consilier județean, pe care l-a împușcat la vânătoare, însă a fost achitat în proces, în aprilie a.c. Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani, a administrat ilegal terenuri ale unor săteni, pe care le-a ocupat cu ajutorul prietenului PSD Constantin Lupu, pierzând procesul în fața păgubiților, ulterior. De departe, cel mai strident din grup este Ionel Vatamanu, edilul municipiului Târgu Frumos, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, în 2016, după ce a fost depistat de Agenția Națională de Integritate și găsit vinovat pentru conflict de interese continuat. Cu toată vâlva procesului, primarul a rămas pe toate funcțiile pe care le deținea.

Coincidență sau nu, unul dintre membrii acestei organizații, lesne închegată pe baza unor prietenii, este chiar edilul Aurel Ștefan, unchiul directorului ANIF, instituție la care, amintim, lucrează mai nou și fina lui Federovici.

 

Spune-ne opinia ta