Pe scena politică a apărut un nou partid: ”Împreună pentru Moldova”.

Pe scena politică a apărut un nou partid: ”Împreună pentru Moldova”.

Un nou partid a apărut pe scena politică din Moldova și a fost înființat ca urmare a lipsei de reacție a partidelor actuale la problemele regionale, partide care nu au venit cu soluții clare pentru județele din zona Moldovei.

Niciunul dintre guvernele României postdecembriste n-a prioritizat pentru investiţii zona Moldovei, în ciuda faptului că regiunea reprezintă 20% din suprafaţa şi populaţia ţării şi se află într-un stadiu grav de subdezvoltare. De-a lungul anilor, atât parlamentarii, cât şi liderii politici regionali și locali au făcut un lobby complet ineficient la centru, iar consecinţele se văd pe fiecare drum și străduță din această regiune.

Cei care au pus bazele acestui partid sunt activiștii de la asociația ”Împreună pentru A8”, care acum au înființat partidul regional: ”Împreună pentru Moldova”. Când liderii care conduc România au o atitudine ticăloasă față de județe Moldovei, de la activism civic la politică, nu a fost decît un pas.

Nou partid a luat ființă după zeci de mișcări de protest ale asociației la adresa Guvernului, care refuză să construiască o autostradă în regiunea Moldovei, autostradă care să lege județele din această zonă de Europa.

La alegerile europarlamentare, activiștii de la Împreună pentru A8 au susținut un candidat independent, Gregoriana Tudoran, care, deși nu a obținut numărul de voturi necesar pentru a deveni europarlamentar, a obținut 3,9% dintre voturile valabil exprimate la nivelul judeţului Iași și 5,6% în municipiul Iași. Adică rezultate care dau mari speranțe de viitor liderilor asociației.

Cătălin Urtoi, unul dintre cei trei fondatori ai noii formațiuni politice, spune că decizia s-a luat în luna august și că este un partid regional care vrea să se extindă la nivel național și că vor lupta pentru infrastructură. El spune că Împreună pentru Moldova vrea să ajungă la guvernare dar că asociația civică Împreună pentru A8 nu va fi abandonată.

La rândul lui, profesorul universitar dr. George Poede, vicepreședinte al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene, spune că Împreună pentru Modova are toate carateristicile unui grup de presiune și nu a unui partid în sensul clasic al cuvântului. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În sfârșit. Consilierii locali și-au dat acordul pentru punerea în practică a proiectelor primarului Flutur!

Joi, 17 Octombrie 2019
495

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Mugurel Flutur, a anunțat în această după amiază, că în ședința “de îndată” a Consiliului Local de astăzi, consil...

Concurs: ”Promovarea turismului și a gastronomiei locale”, organizat de Colegiul Economic ”Octav Onicescu”! Vedetele au fost plăcintele ”poale-n brâu”, cozonacii și colțunașii!

Joi, 17 Octombrie 2019
170

Colegiul Economic ”Octav Onicescu”, condus astăzi de directorul Ion Huțanu și directorul adjunct Corina Valinciuc, se află zilele acestea la ceas aniversar. Se împlinesc 130 de a...

14 posturi de șefi secție din 74, scoase la concurs la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani!

Joi, 17 Octombrie 2019
335

Spitalul Județean ”Mavromati” a scos la concurs nu mai puțin de 14 posturi de șefi secție. Medicii trebuie să aibă o vechime de cel puțin cinci ani în specialitate și să pre...